Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otkazalo je vojnu vježbu na Manjači koja se trebala održati u toku ovog mjeseca, od 9. do 16. oktobra.

-Ministarstvo odbrane BiH odgodilo do daljnjeg zajedničku vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, potvrdio za Istragu ministar Sifet Podžić. Vježba odgođena “zbog loše epidemiološke situacije”.

To je potvrđeno i iz ‘uvrijeđene strane’.

– Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije.

Iz Banjaluke optužbe na račun ministra Podžića.

Milorad Dodik izjavio je danas da ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH, te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

“Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao s Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi”, rekao je Dodik.

Ćlan Predsjedništva BiH je najavio podnošenje krivične prijave protiv Podžića.

Naveo je i da je to atak na interese manjeg entiteta, te iskoristio priliku da pravda pokušaje razbijanja OSBiH i osporavanja, davno provedene, reforme odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić izjavio je Srni da je ministar odbrane Sifet Podžić donio jednostranu odluku da se vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, koja je trebalo da bude održana na Manjači, prolongira i da je to učinio bez konsultacija i saglasnosti sa Predsjedništvom BiH i svojim zamjenicima.

Okolić je dodao da je Podžić kao razlog za prolongiranje vojne vježbe naveo, kako kaže, ono što nije u njegovoj nadležnosti, da je naveo epidemiološku situaciju i neusvajanje budžeta.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu
Next Završena kampanja "12 dana mira"

You might also like

NAŠI DANI

Izrael razorio najstariju džamiju u Gazi, bombardovana i najstarija crkva

Ministarstvo zdravstva Gaze: do sada u izraelskim napadima na Gazu ubijeno 4.137 ljudi, uključujući 1.661 dijete. Ranjeno je 13.260 ljudi, a više od 4.000 ljudi se vodi kao nestalo. Desetine

NAŠI DANI

Pettigrew: Međunarodna zajednica mora prestati pomagati i podržavati genocidni projekat Republiku srpsku

  Neuspjeh međunarodne zajednice počeo je za vrijeme genocida, neuspjehom da se spriječe progoni, glad i ubistva civila u selima i gradovima Bosne i Hercegovine, kazao je uvodničar  današnje sesije”Kruga

NAŠI DANI

Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

Udruženje građana “16. april” iz Ahmića organizovalo je danas kratki čas historije i puštanje 116 bijelih balona za 116 ubijenih u Ahmićima. Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” rekao je