Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otkazalo je vojnu vježbu na Manjači koja se trebala održati u toku ovog mjeseca, od 9. do 16. oktobra.

-Ministarstvo odbrane BiH odgodilo do daljnjeg zajedničku vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, potvrdio za Istragu ministar Sifet Podžić. Vježba odgođena “zbog loše epidemiološke situacije”.

To je potvrđeno i iz ‘uvrijeđene strane’.

– Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije.

Iz Banjaluke optužbe na račun ministra Podžića.

Milorad Dodik izjavio je danas da ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu na Manjači kod Banjaluke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH, te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

“Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao s Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi”, rekao je Dodik.

Ćlan Predsjedništva BiH je najavio podnošenje krivične prijave protiv Podžića.

Naveo je i da je to atak na interese manjeg entiteta, te iskoristio priliku da pravda pokušaje razbijanja OSBiH i osporavanja, davno provedene, reforme odbrane.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić izjavio je Srni da je ministar odbrane Sifet Podžić donio jednostranu odluku da se vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Srbije, koja je trebalo da bude održana na Manjači, prolongira i da je to učinio bez konsultacija i saglasnosti sa Predsjedništvom BiH i svojim zamjenicima.

Okolić je dodao da je Podžić kao razlog za prolongiranje vojne vježbe naveo, kako kaže, ono što nije u njegovoj nadležnosti, da je naveo epidemiološku situaciju i neusvajanje budžeta.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu
Next Završena kampanja "12 dana mira"

You might also like

ŽIVOT

IN MEMORIAM Safet Kadić (1949‒2021)

Safet Kadić, profesor bosanskog jezika i književnosti, asistent i lektor, novinar, urednik i esejista, rođen je 1949. godine, selo Gora, općina Kakanj. Prvi je stipendista Instituta za jezik u Sarajevu,

NAŠI DANI

Historijski događaj u Banjoj Luci: Počela nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić”

Nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjoj Luci počela je danas, čime se oživljava ova oaza duhovnosti, odgoja i obrazovanja nakon 80 godina, koliko je prošlo od zatvaranja

NAŠI DANI

Red Bull Cliff Diving naredne subote u Mostaru

  Red Bull Cliff Diving u Mostaru uvijek donese uzbudljivo nadmetanje, atraktivne skokove i odličnu zabavu za gledaoce. Takmičenje na Starom mostu 8. septembra moglo bi biti odlučujuće u borbi