Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture

Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

Kako je za Fenu izjavio šef Katedre za arheologiju i Instituta za arheologiju  Filozofskog fakulteta u Sarajevu doc. dr. Adnan Kaljanac, prospekciju na lokalitetu Butmira započeo je u prošli petak Institut za arheologiju u saradnji sa Institutom za arheologiju sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, Akademijom nauka BiH i Centrom za balkanološka istraživanja.

– Ove godine smo istraživanje započeli prema Termalnoj rivijeri Ilidža i do danas smo postigli značajne rezultate. Otkrili smo antičke, rimske nalaze, zemunice i poluzemunice željeznog doba i na kraju, nakon toliko vremena od kako je Butmir otkriven, otkriveni su potpuno nepoznati do sada stambeni objekti butmirske kulture – kazao je dr. Kaljanac.

Naglašava da je nakon više od stotinu godina ovo jedinstvena prilika da se utvrdi da butmirska kultura još uvijek postoji na ovom lokalitetu, a ovim procesom je utvrđeno ono što se desilo prilikom urbanizacije.

Kaže da je za sada utvrđeno da je veći dio lokaliteta devastiran brojnim radovima tokom vremena, ali da ima osnove za arheološki potencijal.

Previous Liga prvaka: Džeko postigao dva gola engleskom prvaku, Pjanić strijelac u pobjedi Juventusa (VIDEO)
Next Bašić i Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Moskvi!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Nacionalni spomenik: Najstarija kuća porodičnog življenja u Banjaluci – “Šeranića kuća” čeka obnovu

  Alen Šeranić, čija je majka bila posljednji stanar “Šeranića kuće”, ispričao je kako je cilj nasljednika da nakon obnove ovaj zaštićeni objekat bude održiv i da služi kao kulturno-istorijski

BAŠTINA

Nazivi ulica na Baščaršiji podsjećaju na stare esnafe (FOTO)

Ulice u starom dijelu Sarajeva imenom koje nose podsjećaju na period prije nekoliko stotina godina i život u doba Osmanlija. Nazivi ulica, trgova, pojedinih dijelova grada i mahala u Sarajevu

BAŠTINA

Javna tribina ‘Bosanski jezik i društveni odnosi’ održana u Livnu

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Livno i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak je u Livnu održana javna tribina na temu “Bosanski jezik i društveni odnosi”. Na