Otkriveno spomen-obilježje: Sjećanje na bitke vođene 2. maja 1992. godine

Otkriveno spomen-obilježje: Sjećanje na bitke vođene 2. maja 1992. godine

Otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine kod mosta Skenderija na kojem se nalazi bista Vladimira Perića Valtera. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i puštanjem golubova odata je počast stradalim braniocima.

Kako je istakao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević ovo je važan dan, kada se sjećamo presudnih bitki koje su se odigrale 2. maja 1992. godine, piše Faktor.ba.

-Na ovom mjestu dogodila se presudna bitka za Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo, za Predsjedništvo i sve druge institucije na području naše općine – kazao je načelnik Bećirević, te dodao da bi na ovom mjestu trebalo biti centralno spomen-obilježje za grad Sarajevo i državu.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovala je majka Admera Sakića – Džemice, Ferida, koja je tog 2. maja izgubila sina.

otkrivanje-spomen-obiljezja-drugi-maj-opcina-centar-04052016-mz-8

-Imao je 23 godine, jedan mjesec i jedan dan. Čudim se da sam ja doživjela ovaj dan. A drago mi je da se na ovaj način sjećamo mog sina, ali i svih drugih koji su dali svoje živote – kazala je Ferida Sakić.

Ova majka prisjetila se kako je njen sin osam mjeseci ranije svakodnevno gledao film Valter brani Sarajevo, te da je na njeno pitanje zašto stalno gleda taj film odgovorio da će on biti Valter.

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar delegacija Općine Centar položila je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije R BiH Alije Izetbegovića. Potom su cvijeće položili na spomen-obilježje „Vječna vatra“, te na spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. godine.

(mb)

Previous Nakon što bude završena obnova: Most Sarajevo u Barceloni bit će među najljepšim
Next Osnivanje bosanskog pašaluka

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježavanje Dana Armije RBiH – Dan onih koji su najzaslužniji za slobodu bosanskih građana

15. aprila 2021. godine obilježava se 16. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifet

NAŠI DANI

Palestinska djeca koja su puštena iz zatvora tvrde da su premlaćena, zlostavljana, mučena i izgladnjivana

Grupa palestinske djece koju je Izrael pustio u sklopu sporazuma o primirju s Hamasom govorila je o svojim iskustvima u zatvoru. Tvrde da su bili premlaćivani, mučeni, zlostavljani, namjerno izgladnjivani i

NAŠI LJUDI

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije: Damask podsjeća na Sarajevo iz 1993.

Od Sarajeva, rodnog grada, u kojem je dio rata proveo kao pripadnik Armije BiH, preko studija komunikacija u Tunisu i postdiplomskog studija u Francuskoj, nekog vremena boravka u Siriji, potom