Otvaranjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” počela manifestacija “Dani džemata i džamija”

Otvaranjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” počela manifestacija “Dani džemata i džamija”

Otvorenjem izložbe “Džamije Bošnjaka u Istanbulu” u zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u četvrtak je zvanično otvorena tradicionalna manifestacija “Dani džemata i džamija”, koju u povodu 7. maja Dana džamija organizuje Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija, u znak sjećanja na 7. maj 1993. godine, kada je srušena jedna od najljepših bosanskohercegovačkih džamija, banjalučka Ferhadija, ali i sve druge džamije koje su porušene tokom agresije.

U ranim jutarnjim satima, 7. maja 1993. godine, razornim eksplozivom srušena je Ferhadija džamija u Banjoj Luci. Njeni ostaci nakon rušenja razmješteni su na tajne lokacije kako bi se, po mogućnosti, trajno sakrili materijalni tragovi ovog historijskog i civilizacijskog simbola, biljega muslimanskog kontinuiteta i identiteta na ovim prostorima.

“Ferhadija je u našoj kolektivnoj memoriji sinonim razaranja muslimanske sakralne arhitekture u Bosni i Hercegovini koja se odvijala po unaprijed utvrđeno planu i cilju”, poručeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Mensur Malkić istakao je kako će i ove godine tradicionalno u svim dijelovima Bosne i Hercegovine biti upriličen niz različitih sadržaja i aktivnosti. Podsjetio je kako je prošlo 30 godina od rušenja banjalučke ljepotice Ferhadije.

“Znamo da je jedan od ciljeva agresora bio da se unište ne samo džamije i mesdžidi, nego i oni koji dolaze u džamije i koji su vezani za njih i svoje džemate. Mi se ovom manifestacijom prisjećamo ne samo porušenih džamija već i svih stradalih u protekloj agresiji na našu domovinu”, rekao je Malkić te dodao:

“Želimo na ovaj način uputiti poruku svima onima koji su željeli da ne bude više džamija i džemata, da i nakon 30 godina, Bošnjaci i Bošnjakinje, muslimani i muslimanke u BiH stoje uspravno kao što uspravno stoje i njihove džamije. Stojimo uspravno i dostojanstveno, onako kako nas uči naša vjera. Mi smo tu i mi ćemo, ako Bog da, ovdje s našim džamijama ostati do Sudnjeg dana.”

U prostorijama Biblioteke potom je otvorena i izložba “Džamije Bošnjaka u Istanbulu”, čiji su autori uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Radi se o 11 džamija u Istanbulu koje su dali sagraditi Bošnjaci, a s kojih se i danas pet puta na dan oglašava mujezin i upućuju dove za njihove vakife. Riječ je o džamijama izgrađenim u periodu između 1463. i 1586. godine.

Prilikom otvaranja izložbe prisutnima se obratio i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić koji je, uz dobrodošlicu prisutnima, iskazao riječi zadovoljstva zbog činjenice da ova institucija već nekoliko godina učestvuje u realizaciji manifestacije Dani džemata i džamija na nivou Rijaseta.

– Na jednom od panela smo prikazali lokacije predmetnih džamija, a sve s ciljem da zainteresovanim posjetiocima Istanbula olakšamo puteve do ovih hajrata nakon što na ovoj edukativnoj izložbi dobiju informacije o njihovom historijatu – kazao je mr. Lavić.

IMG_20230504_142345.jpg - Otvaranjem izložbe
Agencija MINA

Tokom nešto manje od 30 dana manifestacije biće održane izložbe, promocije, projekcije filmova, otvorenja džamija, večeri Kur’ana, a sve to će biti održano u 10 bosanskohercegovačkih gradova: Sarajevu, Bihaću, Cazinu, Ljubuškom, Konjicu, Banjoj Luci, Tešnju, Jajcu, Ustikolini, Živinicama i Tuzli.

Centralna svečanost biće održana 7. maja u Banjoj Luci, kada će biti upriličena akademija “Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostale banjalučke džamije”. Manifestacija će se završiti svečanošću pod nazivom “45 godina od osnivanja Tarikatskog centra” u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu.

Dan džamija je sjećanje na 614 džamija srušenih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu i progona Bošnjaka s teritorija na kojima su stoljećima živjeli. Osim toga, prema podacima Islamske zajednice BiH, srušeno je i 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike srpske (srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće obrane 80. Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je 7. maja 1993., a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina. Svečano otvaranje Ferhadije održano je na Dan džamija 7. maja 2016. godine.

Izvor: Agencije

Previous EMBARGO NA DEMOKRATIJU! Sluga narodu ili sluga ambasadama; historijska sramota biti dio ovakve vlasti
Next 5. MAJ - Podsjećanje na istinu i veliku bol zbog stradanja djece Sarajeva

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Sting prvi put u Sarajevu 19. marta 2022.

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice, STING, održat će koncert po prvi put u Sarajevu, 19. marta, 2022. u 20 sati u Zetri! Najveći regionalni nezavisni promoter, produkcija “Avalon” dovodi

KULTURA I UMJETNOST

Avdo Huseinović snimio petnaesti dokumentarac. Priprema film o Husein-kapetanu Gradaščeviću

„Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“ naziv je novog, 15. po redu dokumentarnog filma Avde Huseinovića, autora nevjerovatne energije, koji je napustio mirnu estradnu luku u kojoj se osvjedočio kao autor i otisnuo

KULTURA I UMJETNOST

Digitalni strip “Bissania”: Fantasy svijet inspirisan Bosnom i Hercegovinom i njenom prošlošću

Nermin Fazlagić je 35-godišnjak koji je kao dječak ’90-ih godina prošlog vijeka morao napustiti Sarajevo i tražiti utočište u drugim zemljama. Danas živi u Veroni u Italiji, a večeras će