Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela obilježava se 20. marta s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela u ekosistemu. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovjeka i koji oprašuju preko 70% biljnih vrsta kojima se čovjek hrani.

U cilju ukazivanja na njihov značaj, a povodom puštanja u rad procesnih mašina, Općina Hadžići, Muslim Aid Association i Udruženje pčelara “Košćan”, svečano su danas otvorili Pčelarski centar Hadžići u ulici „6. mart“ na broju 34.

Pčelarski centar je rezultat projekta pčelarstva kojeg Općina u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association realizuje tokom dvije godine.

„Danas imamo priliku da zvanično otvorimo liniju za proizvodnju satnih osnova i da nastavimo projekat dodjele košnica za deset mladih pčelara. Oni su već ranije dobili pet kompletnih košnica sa pčelinjim društvima, a danas taj broj upotpunjuju. Ovo je jedan od mnogobrojnih projekata koje smo realizovali sa Muslim Aidom, počevši od malina, visokosteonih junica, plastenika pa do pčela. Posvećujemo punu pažnju ljudima koji žele da se bave poljoprivredom i koji žele da oplemene i obogate svoja gazdinstva. S obzirom da su Hadžići periferija grada, svaki proizvod se može prodati od mlijeka, meda, voća i povrća pa do plasteničkih proizvoda. Ozbiljno radimo na tome da nabavimo jedan novi kombajn kako bi pospješili proizvodnju žitarica“, kazao je načelnik Ejubović.

Općina Hadžići je ove godine izdvojila 400.000 KM budžetskih sredstava za podsticaj poljoprivredi, a prema riječima Ejubovića u idućoj godini taj iznos će iznosti 600.000 KM.

Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je ovo jedan od tri pčelarska centra koji su realizovani u Hadžićima, Jajcu i Livnu.

Iz Udruženja pčelara „Košćan“ kažu da su mašine jako vrijedne za sve pčelare jer višestruko smanjuju troškove proizvodnje, proizvode ekološki vosak koji je nezamjenjiv u pčelarstvu. Usluge Pčelarskog centra Hadžići će koristiti svi pčelari koji to žele, a tu mogu potpuno besplatno pretapati vosak ili koristiti punionicu meda vodeći računa o dobroj pčelarskoj praksi.

Previous Utakmice bosanske reprezentacije od sada na kanalu BHT1, servisu MY TV i Moja web TV
Next Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bosanska kuća – Stara kuća Mare Popović (Foto)

Stara kuća Mare Popović u Gračanici predstavlja vrijedan primjer stambenog objekta iz osmanskog perioda i jedan je od rijetkih spomenika te vrste na našim prostorima koji se sačuvao da današnjeg

BH RAZGLEDNICA

Čelnici novinskih agencija iz cijele Evrope obišli znamenitosti Sarajeva

Protekle sedmice FENA je bila domaćin proljetne konferencije i godišnje skupštine Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA). Direktori vodećih agencija iz većine evropskih zemalja proveli su u Sarajevu tri dana, a

NAŠI DANI

Zimski turizam predstavlja jedan od značajnijih segmenata ukupne turističke ponude Bosne i Hercegovine (FOTO)

Bosna i Hercegovina je prvenstveno prepoznata kao zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa U specijalnom prilogu Turizam u BiH, razgovarali smo sa Šemsudinom Džekom, predsjednikom Turističke zajednice FBiH o značaju zimskog turizma