Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela obilježava se 20. marta s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela u ekosistemu. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovjeka i koji oprašuju preko 70% biljnih vrsta kojima se čovjek hrani.

U cilju ukazivanja na njihov značaj, a povodom puštanja u rad procesnih mašina, Općina Hadžići, Muslim Aid Association i Udruženje pčelara “Košćan”, svečano su danas otvorili Pčelarski centar Hadžići u ulici „6. mart“ na broju 34.

Pčelarski centar je rezultat projekta pčelarstva kojeg Općina u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association realizuje tokom dvije godine.

„Danas imamo priliku da zvanično otvorimo liniju za proizvodnju satnih osnova i da nastavimo projekat dodjele košnica za deset mladih pčelara. Oni su već ranije dobili pet kompletnih košnica sa pčelinjim društvima, a danas taj broj upotpunjuju. Ovo je jedan od mnogobrojnih projekata koje smo realizovali sa Muslim Aidom, počevši od malina, visokosteonih junica, plastenika pa do pčela. Posvećujemo punu pažnju ljudima koji žele da se bave poljoprivredom i koji žele da oplemene i obogate svoja gazdinstva. S obzirom da su Hadžići periferija grada, svaki proizvod se može prodati od mlijeka, meda, voća i povrća pa do plasteničkih proizvoda. Ozbiljno radimo na tome da nabavimo jedan novi kombajn kako bi pospješili proizvodnju žitarica“, kazao je načelnik Ejubović.

Općina Hadžići je ove godine izdvojila 400.000 KM budžetskih sredstava za podsticaj poljoprivredi, a prema riječima Ejubovića u idućoj godini taj iznos će iznosti 600.000 KM.

Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je ovo jedan od tri pčelarska centra koji su realizovani u Hadžićima, Jajcu i Livnu.

Iz Udruženja pčelara „Košćan“ kažu da su mašine jako vrijedne za sve pčelare jer višestruko smanjuju troškove proizvodnje, proizvode ekološki vosak koji je nezamjenjiv u pčelarstvu. Usluge Pčelarskog centra Hadžići će koristiti svi pčelari koji to žele, a tu mogu potpuno besplatno pretapati vosak ili koristiti punionicu meda vodeći računa o dobroj pčelarskoj praksi.

Previous Utakmice bosanske reprezentacije od sada na kanalu BHT1, servisu MY TV i Moja web TV
Next Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Most na Skenderiji: Djelo slavnog arhitekte Ajfela?

  Sarajevo ima svoju rijeku, rijeka ima svoje mostove, od kojih neki stoje stoljećima, a svi su isprepleteni svojim pričama.   – Ove dobroćudne građevine imale su svoje neimare, neki od

Ekonomija/Biznis

Gračanica od posla čaršija (VIDEO)

  Gračanica – od posla čaršija, općina je na čijem se području proizvodi namještaj, liftovi,  SIM kartice, betonske konstrukcije, pelet, kožna galanterija, komponente za autoindustriju. A Gračanlije su proizvele i

BH RAZGLEDNICA

Za 1. maj toplije – temperature između 17 i 23, na jugu zemlje i do 25

Meteorolozi predviđaju da će sutra, 1. maja, biti toplije u odnosu na predhodne dane, s tim da u centralnim područjima Bosne i Hercegovine postoje uvjeti za pojavu kratkotrajnog pljuska. –