Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela obilježava se 20. marta s ciljem podizanja svijesti o značaju pčela u ekosistemu. Pčele su jedini insekti koji proizvode hranu za čovjeka i koji oprašuju preko 70% biljnih vrsta kojima se čovjek hrani.

U cilju ukazivanja na njihov značaj, a povodom puštanja u rad procesnih mašina, Općina Hadžići, Muslim Aid Association i Udruženje pčelara “Košćan”, svečano su danas otvorili Pčelarski centar Hadžići u ulici „6. mart“ na broju 34.

Pčelarski centar je rezultat projekta pčelarstva kojeg Općina u saradnji sa nevladinom organizacijom Muslim Aid Association realizuje tokom dvije godine.

„Danas imamo priliku da zvanično otvorimo liniju za proizvodnju satnih osnova i da nastavimo projekat dodjele košnica za deset mladih pčelara. Oni su već ranije dobili pet kompletnih košnica sa pčelinjim društvima, a danas taj broj upotpunjuju. Ovo je jedan od mnogobrojnih projekata koje smo realizovali sa Muslim Aidom, počevši od malina, visokosteonih junica, plastenika pa do pčela. Posvećujemo punu pažnju ljudima koji žele da se bave poljoprivredom i koji žele da oplemene i obogate svoja gazdinstva. S obzirom da su Hadžići periferija grada, svaki proizvod se može prodati od mlijeka, meda, voća i povrća pa do plasteničkih proizvoda. Ozbiljno radimo na tome da nabavimo jedan novi kombajn kako bi pospješili proizvodnju žitarica“, kazao je načelnik Ejubović.

Općina Hadžići je ove godine izdvojila 400.000 KM budžetskih sredstava za podsticaj poljoprivredi, a prema riječima Ejubovića u idućoj godini taj iznos će iznosti 600.000 KM.

Edina Šehić Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je ovo jedan od tri pčelarska centra koji su realizovani u Hadžićima, Jajcu i Livnu.

Iz Udruženja pčelara „Košćan“ kažu da su mašine jako vrijedne za sve pčelare jer višestruko smanjuju troškove proizvodnje, proizvode ekološki vosak koji je nezamjenjiv u pčelarstvu. Usluge Pčelarskog centra Hadžići će koristiti svi pčelari koji to žele, a tu mogu potpuno besplatno pretapati vosak ili koristiti punionicu meda vodeći računa o dobroj pčelarskoj praksi.

Previous Utakmice bosanske reprezentacije od sada na kanalu BHT1, servisu MY TV i Moja web TV
Next Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

You might also like

BAŠTINA

Porodica Mihalj od zaborava otrgla izgled stare posavske kuće

U odžačkom dijelu Posavine tokom posljednjeg rata sve su kuće bile uništene, neke i u cjelosti. Nakon povratka krenula je obnova i nova gradnja, tako da se danas rijetko viđaju

NAŠI DANI

Na Bjelašnici skijanje i druženje na čistom zraku

U Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije za vikend je na snazi zabrana rada većini poslovnih subjekata, ali je situacija značajno drugačija na obližnjoj planini Bjelašnici. Ulice

TURIZAM

Panonska jezera spremna za ljetnu sezonu

Kompleks slanih Panonskih jezera u centru Tuzle je spreman za ljetnu sezonu 2021. godine, a zvanični početak je u utorak, 1. juna – potvrdio je Feni direktor JKP Panonika Maid