Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

U Domu Oružanih snaga u Sarajevu je održana svečana ceremonija otvaranja Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2022, koji publici do 21. marta nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Iako su neki programi već počeli prethodnih dana i jutros, 38. izdanje Sarajevske zime svečano je otvoreno večeras, a moto festivala glasi “My New Way Art”.

Sarajevska zima je je jedinstveni multimedijalni festival u svijetu. Od osnivanja 1984. godine održava se bez prestanka. I u vrijeme opsade Sarajeva realizovan je u glavnom gradu BiH i u 153 grada svijeta, kao i tokom godina pandemije koronavirusa.

Direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić istakao je da ceremoniju otvaraju mladi učenici Srednje muzičke škole u Sarajevu i Vitezovi Starog grada Jajca, ambasadorica Belma Alić na violončelu i brojni drugi umjetnici.

“Ceremonija se zove ‘Uzdahni, izdahni, diši!’ što je u kontekstu vremena u kojem živimo. Cijela priča je da pronađemo svoj put života i umjetnosti, uz mir, sigurnost i slobodu. Ono što nedostaje jeste taj smisleni odnos između mira i slobode. To čini ljude nezavisnim”, kazao je Spahić.

Među počasnim gostima ovogodišnjeg izdanja Sarajevske zime su umjetnici i turski Grad Bursa te međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY.

Večeras su dodijeljene i nagrade Međunarodnog centra za mir i Sarajevske zime koje se dodjeljuju za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

Nagradu “Sloboda” za doprinos humanizmu humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode dobili su bosanskohercegovački rudari, JU Muzej Sarajeva, Donorska mreža u BiH i generalni sekretar TURKSOY-a Dusen Kaseinov.

Nagrada “Srebreno drvo” za doprinos prirodnoj baštini dodijeljena je Dini Kassalu i američkom umjetniku Georgu Riveri, a nagradu “Srebrena pahuljica” za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu dobila je Miomirka Mila Melank.

Generalni sekretar TURKSOY-a Kaseinov se zahvalio organizatorima na prestižnom priznanju.

“Zadovoljstvo mi je prisustvovati ovom uvaženom skupu. Zahvaljujem se na nagradi koja mi je uručena. Cijeli svoj život posvetio sam promociji globalnih vrijednosti kao što su properitet, demokracija i ljudska prava. Zato mi je posebna čast da sam dio ove ceremonije koja i festivala koji baštine takvu kulturu”, kazao je Kaseinov.

Previous Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”
Next Fata Orlović - dove uči za Bosnu i „zdravlje svih onih koji državu vole i poštuju“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Premijerom filma Aide Begić otvoren 54. Antalya Film Festival

Dodjelom počasnih nagrada i drugih priznanja sinoć je u turskom gradu Antalya svečano otvoren 54. Antalya Film Festival, najveća i najstarija filmska smotra u ovoj zemlji. Fokus ovogodišnjeg festivala stavljen

BAŠTINA

Uskoro ‘’Bosanski Gastro Fest’’ na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu

Osjeti bosansku tradiciju i običaje na Bosanskom Gastro Festu! Vratimo zajedno zaboravljeni sjaj kraljevskom gradu Bobovac! Na Festivalu će se prezentovati bogata gastro ponuda tradicionalnih jela bosanske kuhinje i umjetničkih

KULTURA I UMJETNOST

Galerija primijenjenih umjetnosti i dizajna otvorena u Sarajevu (VIDEO)

  Galerija Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) Bosne i Hercegovine otvorena je večeras u Sarajevu.