Otvoren Srednjoškolski centar u Travniku za koji je Vlada FBiH osigurala 11,2 miliona KM

Otvoren Srednjoškolski centar u Travniku za koji je Vlada FBiH osigurala 11,2 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Travniku zajedno s načelnikom ove općine Kenanom Dautovićem, te premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i kantonalnim ministrom obrazovanja, nauke i kulture Bojanom Domićem, svečano otvorio Srednjoškolski centar u Travniku.

Završetkom ovog veoma značajnog projekta, nova škola otvorila je vrata za oko 1.200 učenika.

Kako je naglašeno na svečanosti, ovo je danas jedna od najljepših i najsavremenije opremljenih škola u BiH. Poseban značaj okončanja ovog, prema mnogima, generacijskog projekta leži u činjenici da je nekadašnji Dom za ljudska prava naložio da se do 2006. godine državne srednje škole premjeste iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku. Preduslov je bila izgradnja novog srednjoškolskog centra, podsjetio je premijer Novalić.

– Ukupno je Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila 11,2 miliona KM. U pomoć smo pozvali i Vladu Srednjobosanskog kantona zato što je školstvo i ustavna nadležnost kantona. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku ovom, kao i svim drugim projektima u kantonima. Sigurno je da ćemo učestvovati i u sufinansiranju sportske dvorane ove škole – rekao je premijer Novalić.

Inače, od ukupnih 11,2 miliona KM, aktuelna Vlada FBiH je osigurala 6,2 miliona KM, potrebnih da se završi gradnja kompletnog objekta, čime je za izgradnju ove obrazovne ustanove u Travniku uložila više od svih prethodnih federalnih vlada zajedno.

Prije otvaranja Srednjoškolskog centra, premijer Novalić sastao se u zgradi Općine Travnik s kantonalnim kolegom Lendom i travničkim načelnikom Dautovićem, te su zajedno prošetali do novoizgrađenog školskog objekta.

Previous U Tuzli otvorena Kuća bosanskog jezika
Next Povratak kralja: Radovi na spomeniku kralja Tvrtka I privode se kraju

You might also like

NAŠI DANI

Spahić: Zašto je Andriću oprostivo što je bio najvjerniji njemački saradnik u Jugoslaviji?

Mustafa Spahić: Ključni cilj jeste da se preko Đoze kompromitiraju Alija i SDA od formiranja do dana današnjeg Profesor Mustafa Spahić, sociolog i autor dvadesetak knjiga iz oblasti historije islama,

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Tuzli otvorena Kuća bosanskog jezika

Čitajući zapis velikana Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog tursko-bosanskog rječnika koji je štampan 1631. godine, danas je u Tuzli započela ceremonija otvaranja prve Kuće bosanskog jezika, javlja AA. Idejni tvorac

NAŠI DANI

Ramallah – Izraelski doseljenici ušli na palestinsku zemlju, postavljaju kolonijalno naselje

Izraelski doseljenici u srijedu navečer provalili su na palestinsku zemlju u blizini sela Al-Lubban al-Gharbi, zapadno od Ramallaha, kako bi postavili novo kolonijalno naselje, prema lokalnim izvorima.  Palestinska novinska agencija