Otvorena izložba Dževada Hoze u Kulturno-informativnom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu

Otvorena izložba Dževada Hoze u Kulturno-informativnom centru Bosne i Hercegovine u Zagrebu

U Kulturno-informativnom centru BiH u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba grafika i video uradaka Dževada Hoze, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih grafičara.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, Kulturno-informativni centar BiH u Zagrebu (KIC BiH) u saradnji s Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine svečano su otvorili retrospektivnu izložbu bosanskohercegovačkog slikara i grafičara Dževada Hoze “Živototisak“.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal u svom obraćanju okupljenima poručila je kako je ova izložba dio razvojne saradnje između prijateljskih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju treba unapređivati, osim na polju kulture, i na ostalim područjima.

“Želim zajedno s kolegama i institucijama iz Bosne i Hercegovine djelovati na promociji naše kulturne baštine, a na tom polju BiH ima puno toga za kazati i pokazati, i sebi i drugima“, poručila je Kovačević Bajtal.

Ambasadorica Kovačević Bajtal posebno se zahvalila Umjetničkoj galeriji BiH na uloženom trudu u donošenju ove vrijedne izložbe iz Sarajeva u Zagreb.

Okupljene je pozdravio i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, koji je naglasio kako ova institucija djeluje već 70 godina te kako je ovaj izložbeni prostor u KIC-u BiH, koji je nekad pripadao kiparu Dušanu Džamonji, mjesto koje će postati centar buduće saradnje između Hrvatske i BiH, kako na području likovnosti, tako i književnosti, muzike i ostalih umjetnosti.

Kustosica izložbe Ivana Udovičić istaknula je kako je Dževad Hozo bio poznati grafičar, utemeljitelj čuvene sarajevske škole grafike koji je školovan u Ljubljani i koji se do kraja svoje karijere bavio grafikom.

Naglasila je kako je u KIC-u BiH izložen presjek njegovih radova kroz cikluse, od onih ranih iz 1960-ih do ratnih radova, zaključno s 1995. godinom. Nakon grafike, već u poznim godinama svog života, Hozo je prešao na medij videa, navela je Udovičić, koji su također izloženi.

Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost Bosne i Hercegovine, monumentalnu plastiku, nišane, nadgrobne spomenike, a tu su i slike iz ciklusa “Povratak“, “Strašila, “Ecce Homo Ludens“ i Sarajevskim pasijama, odnosno ciklusom “1001 noć poslije“ kojega je radio boraveći u ratno vrijeme u Sarajevu.

Udovičić je naglasila kako je Hozo i autor stručne knjige ključne za i grafiku u regiji, “Umjetnost multioriginala“, ali i izuzetno nagrađivani umjetnik u međunardnim okvirima.

Uz izaslanika hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Domagoja Kneževića, na svečanosti su prisustvovali i ambasador Finske Kalle Johannes Kankaanpaaj, ambasador Turkiye Yavuz Selim Kiran, ambasador Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, drugi predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj te ugledne zvanice.

Izložba Dževada Hoze (1938. – 2020.) ostaje otvorena za posjetioce do 29. oktobra na adresi Ilica 44.

Izvor: AA

Previous Gaza: 27 bosanskih državljana čeka evakuaciju
Next Akademija povodom smrti Alije Izetbegovića: Vjerovao je da su sloboda i istina nepobjedive

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Grad Sarajevo dao podršku revitalizaciji Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja

Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, pružio je jasnu i konkretnu podršku ideji revitalizacije Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja, najstarije naučne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Gradonačelnik

KULTURA I UMJETNOST

Mural Davorina Popovića u Radićevoj ulici u Sarajevu

Oslikavanje murala legendarnom Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici u Sarajevu, koje je počelo prije nekoliko dana u okviru Dana Kantona Sarajevo i Festivala Pop Art, bit će završeno 6. maja. 

HISTORIJA

Kralj sevdalinke: Godišnjica rođenja Safeta Isovića

Safet Isović, čovjek koji je proslavio bosanski izvorni melos, rođen je 8. januara 1936. godine u Bileći. O legendi sevdalinke, rahmetli Safetu Isoviću, dobri Vehid Gunić će između ostalog zapisati