Otvorena obnovljena Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf), podignuta u 16. vijeku

Otvorena obnovljena Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf), podignuta u 16. vijeku

U okviru manifestacije “Dani vakufa”, koju po 12. put organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, danas je u Mrkonjić Gradu otvorena Kizlar-agina džamija.

Riječ je o džamiji koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici 2005. godine. U tom smislu je njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

“Nama u Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici veliko je zadovoljstvo da nakon toliko godina u Mrkonjić Gradu otvorimo džamiju koja će zasigurno, osim svoje namjene, plijeniti srca svih prolaznika i posjetioca ovog grada i kraja.”, rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Ocijenio je da ponovno otvaranje džamije na ovim prostorima pokazuje kako Bošnjaci skupa sa svojim komšijama žele graditi mirnu i prosperitetnu državu.

“Vakuf ne umire i ne nestaje, on je trajno dobro. Dokaz tome je ova džamija i njen vakif Kizlar-aga. Vraćajući džamiju u ovaj grad, mi mu vraćamo dušu i obnavljamo vjerski život. Važno je da se ujedinimo u organizaciji vjerskog života i nastojimo omogućiti da svi građani Bosne i Hercegovine da imaju svoje bogomolje.“, kazao je dr. Zajimović.

Rehabilitacija objekta je započeta 2013. godine u šestom mjesecu sanacijom postojećih temelja i trajala je do kraja 2014. godine kada je prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava. U tom periodu je izgrađen objekat džamije, velika kupola, stubovi i lukovi trijema.

U periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, Kizlar-agina džamija zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež.

Na zahtjev Muftijstva banjalučkog i MIZ Mrkonjić Grad, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni I Hercegovini je putem svojih partnera u Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske obezbijedila sredstva za nastavak radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije.

“Džamije nas trebaju potaknuti da nastavimo promociju vrijednosti značajnih za ljudski rod. Ovo je prilika i da se podsjetimo na važnost odgojno-obrazovnih ustanova u našim društvima. Vjernici u Mrkonjić gradu, na čemu im čestitam, časno i dostojanstveno žive realnost svog vremena onako kako je to primjereno muslimanima“, poručio je prilikom svog obraćanja muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

Događaju je prisustvovao i načelnik Općine Mrkonjić Grad Dragan Vođević koji je istakao da ovo okupljanje treba razumjeti kao poziv svim mještanima da se hrabro, odlučno i zajedno usmjere prema budućnosti.

Ovom prilikom je ocijenio da vjerski objekti trebaju biti mjesto susreta i promocije ideje dobrote i međusobnog uvažavanja.

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes Ljevaković je rekao da se otvaranjem ove džamije i Arnaudije u Banja Luci, privodi kraju proces obnavljanja porušenih džamija.

“Time se potvrđuje da je Islamska zajednica odgovorno radila svoj posao, te da ispunjava svoju misiju. Znamo da to nije bilo lahko, niti jednostavno, ali uz Božiju pomoć, predan rad, podršku dobrih ljudi i institucija, taj proces je uspješno tekao.”, rekao je dr. Ljevaković.

Podsjetio je da je džamija mjesto okupljanja, kao i podsjećanja na univerzalne vrijednosti.

“Neka obnova džamije osnaži želju džematlija da žive uz nju i s njom. Vjerujemo da za to imaju podršku lokalnih vlasti, kako nam je to danas potvrdio i načelnik.”, kazao je dr. Ljevaković.

Protokol o nastavku gradnje je potpisan u augustu 2018. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Ponovna izgradnja Kizlar-agine džamije je završena krajem 2023. godine.

“U Bosni i Hercegovini je izražena kultura vakufa o kojoj često govorimo. Vakufi su doprinosili općem dobru, ali i oblikovali kulturni život jednog društva. Mi kao Generalna direkcija pridajemo veliku pažnju ovom području na kojem se nalazi veliki broj vakufa“, rekao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Kazao je da ova džamija predstavlja simbol mira, prijateljstva, bratstva i  međusobnog razumijevanja na ovim prostorima.

Kako je istaknuto tokom programa, Generalna direkcija vakufa Republike Turske zajedno sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice od 2010. do 2020. godine realizovala je 13 projekata, te da je u toku realizacija još četiri projekta. 

Utemeljenjem novog gradskog naselja na mjestu sela Gornja Kloka, u periodu između 30. decembra 1589. i 8. januara 1590. godine, nastaje kasaba Novo Jajce , koja će se kasnije, kroz nekoliko stoljeća, nazivati Varcar Vakuf. Tačan datum građenja džamije nije poznat, ali se prema podacima navedenim u dva dokumenta može približno odrediti period nastanka džamije. Naime, prema Kizlaraginoj vakufnami datiranoj iz džumadelahira 1003 (11-20. februar 1595. godine) jasno je da je džamija već bila sagrađena do tog datuma, a prema zapisima na šamadanima  iz 1001 (1592/1593), saznajemo da je džamija mogla biti sagrađena i prije 1592. godine. Sve upućuje na zaključak da je džamija nastala u periodu 1591-1595. godina.

Previous Na području zavidovićke općine policija privela naoružani dvojac iz Banjaluke i B. Gradiške
Next Gotovo 200 tijela pronađeno u masovnoj grobnici unutar bolnice u Khan Younisu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Konjičko drvorezbarstvo: Kandidat za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine UNESCO-a

U prostorijama Galerije Hanikah u Sarajevu otvorena je izložba “Konjičko drvorezbarstvo”, koju organizira firma Rukotvorine iz Konjica u sklopu festivala “Sarajevska zima 2015” Izložba je otvorena i povodom kandidature konjičkog

BAŠTINA

‘Stari grad’ u Srebreniku u novom projektu Armina Muzaferije – promocija na Dan državnosti

Pjevač Armin Muzaferija posjetio je Srebrenik, gdje je sa gradonačelnikom Nihadom Omerovićem razgovarao o projektu na kojem uveliko radi, a koji se bazira na promociji i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne

BAŠTINA

Spomenici Bosne i Hercegovine predstavljeni u 3D tehnologiji

Najbolji opis glavnog lika ove priče možemo  uvidjeti kroz poznatu izreku:”Ne pitajte se šta država može učiniti za vas, već šta vi možete učiniti za svoju zemlju”. Selmir Mujagić iz