Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

 

Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je u petak mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudi te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

U sklopu dvodnevne manifestacije predviđene su radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.

Posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati i tradicionalne plesove te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Također, predviđene su i dva uprizorenja srednjovjekovnih bitaka – “Bitka za Hercegov grad” u petak navečer te “Bitka dvije kule” u subotu.

Stolačka tarča pobudila je veliko zanimanje kako domaćih, tako i stranih gostiju, a tijekom dva dana održavanja sajma organizatori očekuju više od pet tisuća posjetitelja.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

 

Izvor: Fena

Previous Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad
Next Otvorena izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba “Skender Kulenović: Bosna je sve što imam”

23. septembar 2020. godine u 14:30 satiCentar za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića Izložba se organizira povodom sto deset godina od rođenja Skendera Kulenovića u okviru projekta Ime moje škole

KULTURA I UMJETNOST

Idu karte k'o halva! Veliko interesovanje za koncert Stinga u Sarajevu

Nezapamćeno interesovanje za koncert Stinga u Sarajevu!, obavještavaju organizatori istog. Fan pit i tribine za Stingov koncert rasprodate! Za svega nekoliko sati, fan pit i tribine za koncert Stinga u

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”

  Povodom 65 godina postojanja i rada JU “Zavičajni muzej” Visoko, a u okviru obilježavanja 18. maja – Međunarodnog dana muzeja i 19. maja – Evropske noći muzeja, danas je