Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

 

Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je u petak mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša koji je istaknuo kako je u četiri godine održavanja Stolačke tarče ta manifestacija prerasla u turističku atrakciju koja obogaćuje hercegovačku turističku ponudi te uspješno čuva kulturnu i povijesnu baštinu Hercegovine.

U sklopu dvodnevne manifestacije predviđene su radionice streličarstva, mačevanja, izrade keramike, škola jahanja, kao i različite srednjovjekovne igre za najmlađe.

Posjetitelji imaju priliku kušati srednjovjekovnu hranu i piće, pogledati srednjovjekovno posuđe, oruđe i oružje, okušati se u disciplinama mačevanja i streličarstva. Moći će pogledati i tradicionalne plesove te poslušati predavanja o srednjovjekovnim spravama za mučenje i bolnicama toga doba.

Također, predviđene su i dva uprizorenja srednjovjekovnih bitaka – “Bitka za Hercegov grad” u petak navečer te “Bitka dvije kule” u subotu.

Stolačka tarča pobudila je veliko zanimanje kako domaćih, tako i stranih gostiju, a tijekom dva dana održavanja sajma organizatori očekuju više od pet tisuća posjetitelja.

Inače, tarča je naziv za jednu vrstu štita, obično kvadratnoga ili pravokutnoga oblika, koji se javlja u Europi već od XIII. stoljeća. Njime se koriste kopljanici u jurišu, a poslije se, u ponešto izmijenjenu obliku, njime služe na turnirima.

Ti štitovi, vrlo često u kombinaciji s mačem, jedan su od najčešćih motiva ornamentike stećaka s područja Hercegovine, pa se tako nalaze i na više stećaka stolačkih nekropola.

 

Izvor: Fena

Previous Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad
Next Otvorena izložba “U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Zgrada za Muzej Ars Aevi gradit će se u blizini Historijskog i Zemaljskog muzeja

  Grad Sarajevo je nakon 25 godina oživio projekt “ARS AEVI” i izgradnju Muzeja savremene umjetnosti gdje će jedna od najvrijednijih evropskih zbirki moderne umjetnosti konačno dobiti trajni smještaj. Ranije

BAŠTINA

Osobe koje redovno piju kahvu žive 12 posto duže od onih koje ne piju kahvu

Utvrđeno je da ljudi koji redovno piju kahvu žive 12 posto duže od onih koji ne piju kakvu. Istraživanja koja su više od 10 godina sprovodili naučnici sa Univerziteta Queen

BAŠTINA

Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

“Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa” naziv je manifestacije kojom Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sam osam institucija kulture, obilježava Dane evropskog naslijeđa. Tradicija obilježavanja Dana