‘Ova narko-vlast Trojke želi zajedno sa HDZ-om potpunu kontrolu nad Javnim servisima i medijima u Bosni i Hercegovini’

‘Ova narko-vlast Trojke želi zajedno sa HDZ-om potpunu kontrolu nad Javnim servisima i medijima u Bosni i Hercegovini’

Šef kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Mahir Mešalić, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktualnog političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, komentirao planove Trojke i skoro ustoličenje Marina Vukoje u Ustavni sud u BiH.

Iz vladajuće koalicije potvrdili da će Komisija za izbor i imenovanje, zbog obaveza nekih članova, biti pomjerena za ponedjeljak 20. maja. Dnevni red ostaje isti, a najavljeno je i imenovanje sudija u Ustavni sud. Iz naše stranke poručuju kako im je vrlo važno prihvaćanje razrješenja Mirjane Marinković-Lepić sa mjesta predsjedavajuće Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Na to mjesto trebalo bi doći Dragan Mioković iz Naše stranke koji će iz reda srpskog naroda zamijeniti Mirjanu Marinković – Lepić. Na sjednici će biti i prijedlog imenovanja novog sudije Ustavnog suda BiH. Na tu funkciju dolazi Marin Vukoja. Nakon sastanka predstavnika Vlasti na državnom nivou, Dragan Čović, lider HDZ-a poručio je da smatra da je završeno to pitanje. Smatrate li da Trojka čini ustupak Čoviću imenovanjem Vukoje i kako komentirate istup SDP-ovog Damira Mašića, koji je podnošenje ostavke u komisiji pravdao odlukom stranke?

-Ja to već govorim od nametanja Vlade FBiH. Ovi “Trojkaši” su spremni isporučiti sve Draganu Čoviću za mrvice vlasti, što se sad već jasno pokazuje. Nije mi drago što sam bio u pravu jer ovo su loša rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Nema dileme da će Marin Vukoja biti imenovan u Ustavni sud BiH kao i Jelka Miličević u Agenciju za bankarstvo. To će sve HDZ-u omogućiti stranke tkz. Trojke, SDP, NiP i Naša stranka. Iako su moje kolege Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a lagali građane i medije kako oni nisu za imenovanje Marina Vukoje, nelegalnom smjenom Dajane Čolić iz DF-a i imenovanjem Petra Galića iz HDZ-a u Komisiji za izbor i imenovanje otvorili su put imenovanju Vukoje. Mislim da im ovu izdaju građani ne bi trebali oprostiti, jer su ovim pokazali da biraju etnički umjesto građanski. Ono što je najstrašnije da je Trojka predvođena Nikšićem potpuno svjesna posljedica imenovanja Čovićevog Vukoje i to u jeku napada Dodika i Čovića na instituciju Ustavnog suda BiH.

Kako gledate na potez menadžmenta BHRT-a i gašenje signala FTV-a, dok u isto vrijeme slušamo najave iz Čovićevih redova o nužnosti formiranja trećeg kanala, koji bi emitirao program isključivo na hrvatskom jeziku. Što se krije iza svega?

-Rekao sam da ova narko-vlast Trojke želi zajedno sa HDZ-om potpunu kontrolu nad Javnim servisima i medijima u Bosni i Hercegovini. Žele ovladati medijima da bi manipulirali javnim mnijenjem. Tu će također, po mom mišljenju ići do kraja, pa čak i po cijenu povremenog gašenja FTV-a što su i demonstrirali. U konačnici bi moglo doći i do podjele FTV-a i uvođenja trećeg kanala na čemu insistira Čović.

Vladajuća koalicija na državnoj razini održala je sastanak, nakon kojeg su predstavnici Trojke kazali kako nisu postigli nikakve dogovore, dok je lider SNSD-a Milorad Dodik kasnije potvrdio da je usuglašena smjena članova CIK-a BiH. Kome i zbog čega smetaju članovi CIK-a BiH?

-Plan SDP-a, Naše stranke, NiP-a, HDZ-a i SNSD-a po uspostavi ove koalicije, bio je smjena članova CIK-a po svaku cijenu. Pa makar to bilo i nezakonito. Plan u velikoj mjeri im je poremećen posljednjim odlukama Visokog predstavnika (OHR-a) u kojima se omogućuje nesmetan rad CIK-a barem iduće dvije godine, kazao je Mešalić.

Mešalić za kraj kaže da prepiska klana narko-kartela „Tito i Dino“ o rušenju vlasti u Tuzlanskom kantonu: “Draga braćo, poslije Sarajeva, Tuzlanski kanton je najbitniji na njega moramo jako”, najbolje svjedoči o kakvom se planu radilo.

Također, zamolio je opoziciju u Tuzlanskom kantonu da objasni šta ovo znači!?

-Znamo da su jurišali i jurišaju da skinu vlast u Tuzlanskom kantonu i po činem nalogu?! Ogroman pritisak se izdržao, a izdržat će se i dalje, zaključio je Mešalić.

Previous Božanska rijeka. Zelena rijeka. Neretva - najhladnija na svijetu!
Next Prva Tuzlanska slavna brigada obilježava tridesetdvije godine od dana formiranja

You might also like

RIJEČ

Katar na udaru zbog podrške Palestincima

Katar stavljen pod ogroman pritisak da zaustavi svoju podršku palestinskom otporu, pogotovo u Gazi. Palestinski problem i podrška otporu, kao prirodnom pravu za suprotstavljanje izraelskoj agresiji, jedno je od pitanja

RIJEČ

Suljagić: Trenutna situacija je prilika da hrabro i artikulisano iznesemo svoju viziju Bosne i Hercegovine

–Na ovu situaciju gledam kao priliku da konačno hrabro, jasno i artikulisano iznesemo svoju viziju Bosne i Hercegovine, jer nas je više od 50 posto u ovoj zemlji i imamo

RIJEČ

Komšić: Zašto Konakoviću ne smeta mijenjanje Ustava BiH na kršćanskim osnovama i srbijanski napadi na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

– Obzirom na bujicu laži koje je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković iznio, a koja je očito njegov manir u političkom djelovanju, te imajući u vidu da običan građanin