Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

-Želite li vidjeti morskog psa iz #BiH? Evo prilike ! Upoznajte jednog od stalnih stanovnika Neumskog zaliva – Pas čukov ili pena, Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) (Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Triakidae) srednje je velik morski pas široko rasprostranjen u vodama Istočnog Atlantika.

Najčešće boravi neposredno iznad pjeskovitog i/ili muljevitog terena od pet do 50 metara, iako se primjerci susreću u pravilo do 600 m dubine. Adutlni primjerci rastu u prosjeku 100 do 120 cm, dok iznimno sporadično dostiže i do 200 cm totalne dužine tijela. Najduži zabilježeni životni vijek iznosi 25 godina, iako se smatra da mogu živjeti znatno duže.

Zubi pene su pločasti, asimetrični i mozaično raspoređeni po vilicama. Ukupan broj zuba donje vilice varira od 800 do čak 1.200. Reprodukcija je živorodna sa membranskom vrećicom koja sadrži žumanjak (vitelus) i pričvršćena je na zametak – napisao je bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić uz priloženu fotografiju.

Gajić istraživanja radi u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a angažovan je i u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru tog angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Previous Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom
Next Kanton Sarajevo uz podršku katalonske vlade namjerava obnoviti bob stazu na Trebeviću

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Trnovo: Izgrađen most na rijeci Bijeloj; U toku izgradnja “Kuće spasa“ na Bjelašnici

U Mjesnoj zajednici Dejčići, na rijeci Bijeloj završena je gradnja mosta. Vrijednost ugovora je 71.453,25 KM, investitor je Općina Trnovo, radove je izveo Centar Han d.o.o, a nadzor Arting BH.

BH RAZGLEDNICA

Što više računa povesti o planini, da je ne skrnavimo

  Značaj planina je nemjerljiv u današnjem sistemu za održivost kako biljnog tako i životnjskog svijeta, a i ljudskog roda – kazao je pripadnik Federalne uprave civilne zaštite Sabahudin Spahović

BH RAZGLEDNICA

Zastava Bosne i Hercegovine i na Kilimandžaru

Tomislav Cvitanušić je bosanski ironman. Maratonac, triatlonac, alpinista i motivator. Njegova priča je uvijek pozitivna. U svakom iskušenju pronađe sreću i zadovoljstvo. I nije mu teško to podijeliti sa drugima.