Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

-Želite li vidjeti morskog psa iz #BiH? Evo prilike ! Upoznajte jednog od stalnih stanovnika Neumskog zaliva – Pas čukov ili pena, Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) (Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Triakidae) srednje je velik morski pas široko rasprostranjen u vodama Istočnog Atlantika.

Najčešće boravi neposredno iznad pjeskovitog i/ili muljevitog terena od pet do 50 metara, iako se primjerci susreću u pravilo do 600 m dubine. Adutlni primjerci rastu u prosjeku 100 do 120 cm, dok iznimno sporadično dostiže i do 200 cm totalne dužine tijela. Najduži zabilježeni životni vijek iznosi 25 godina, iako se smatra da mogu živjeti znatno duže.

Zubi pene su pločasti, asimetrični i mozaično raspoređeni po vilicama. Ukupan broj zuba donje vilice varira od 800 do čak 1.200. Reprodukcija je živorodna sa membranskom vrećicom koja sadrži žumanjak (vitelus) i pričvršćena je na zametak – napisao je bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić uz priloženu fotografiju.

Gajić istraživanja radi u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a angažovan je i u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru tog angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Previous Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom
Next Kanton Sarajevo uz podršku katalonske vlade namjerava obnoviti bob stazu na Trebeviću

You might also like

TURIZAM

Turističke ponude bosanskih gradova značajno unaprijeđene – primjer iz Tuzle

Počinje prodaja turističkih paketa na odabranim online platformama. Vaučere mogu kupiti građani Federacije Bosne i Hercegovine, a subvencionira ih Vlada FBiH koja je za ovu svrhu izdvojila dva miliona maraka. 

BH RAZGLEDNICA

U Tešnju 10. maja podizanje najveće zastave Bosne i Hercegovine

   U Tešnju će u četvrtak, 10. maja, biti podignua najveća zastava Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). Zastava na jarbolu visine 70 metara, biće podignuta na svečanom otvaranju

BH RAZGLEDNICA

GRAD ZMAJA OD BOSNE: Gradačac iz zraka (VIDEO)

  Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili poznata kao “Kula Zmaja od Bosne” glavno je obilježje malog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. Stari bosanski grad Gradačac smješten je na sjeveroistoku BiH,