Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

-Želite li vidjeti morskog psa iz #BiH? Evo prilike ! Upoznajte jednog od stalnih stanovnika Neumskog zaliva – Pas čukov ili pena, Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) (Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Triakidae) srednje je velik morski pas široko rasprostranjen u vodama Istočnog Atlantika.

Najčešće boravi neposredno iznad pjeskovitog i/ili muljevitog terena od pet do 50 metara, iako se primjerci susreću u pravilo do 600 m dubine. Adutlni primjerci rastu u prosjeku 100 do 120 cm, dok iznimno sporadično dostiže i do 200 cm totalne dužine tijela. Najduži zabilježeni životni vijek iznosi 25 godina, iako se smatra da mogu živjeti znatno duže.

Zubi pene su pločasti, asimetrični i mozaično raspoređeni po vilicama. Ukupan broj zuba donje vilice varira od 800 do čak 1.200. Reprodukcija je živorodna sa membranskom vrećicom koja sadrži žumanjak (vitelus) i pričvršćena je na zametak – napisao je bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić uz priloženu fotografiju.

Gajić istraživanja radi u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a angažovan je i u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru tog angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Previous Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom
Next Kanton Sarajevo uz podršku katalonske vlade namjerava obnoviti bob stazu na Trebeviću

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Na Štrbačkom buku počinje snimanje holivudskog filma

Nacionalni park “Una” postaje sve više intersantan za svjetsku filmsku industriju. U toku su pripreme za početak sutrašnjeg snimanja sekvenci za budući igrani film u produkciji “Universal studios”, jedne od

TURIZAM

Turista u Kantonu Sarajevo više za 16,3 posto

Kanton Sarajevo u julu ove godine posjetila su 86.244 turista, koji su ostvarili ukupno 189.032 noćenja. U prvih sedam mjeseci ove godine broj turista u Kantonu Sarajevo bio je veći

BAŠTINA

Nacionalni spomenik otvoren za posjete: Počeli ”Dani otvorenih vrata Saburine kuće“ (FOTO)

  U organizaciji sarajevske Općine Stari Grad danas su za posjetioce otvorena vrata Saburine kuće, nacionalnog spomenika iz 18. vijeka, javlja Anadolu Agency. Ovim su počeli ”Dani otvorenih vrata Saburine