Ove godine sanacija kuće Nurije Pozderca u Cazinu

Ove godine sanacija kuće Nurije Pozderca u Cazinu

Više od 200.000 konvertibilnih maraka (KM) Grad Cazin uložit će u vanjsku sanaciju rodne kuće Nurije Pozderca, a što će prvenstveno podrazumijevati promjenu krova kako bi se zaštitila od daljeg propadanja, nakon čega se može planirati i sanacija unutrašnjeg dijela koji je sada u prilično lošem stanju, prenosi AA.

“Imamo predviđeno oko 200.000 maraka i već ćemo u narednoj godini planrati dodatna sredstva kad krenemo u radove, da ne bismo imali zastoja. S obzirom na to da je riječ o objektu koji je nacionalni spomenik sama administrativna procedura je trajala duže, ali je završena i spremni smo da krenemo sa tenderima, i što prije i sa radovima“, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Kuća je sagrađena 1819. godine i rijetki je primjerak begovske kuće u ovim krajevima.

“Svojom arhitekturom govori o jednom vremenu i u njoj je rođen naš poznati Cazinjanin, na nama je obaveza da joj građevinskim radovima produžimo vijek i da je ostavimo budućim generacijama“, ističe Ogrešević.

Prema riječima Ermina Beganovića, direktora Centra za kulturu i turizam Grada Cazina, kuća ima ogromnu vrijednost ne samo za Cazin nego i cijelu državu.

“Tri generacije porodice su se smjenjivale u njoj i svaka je generacija imala bar jednu značajnu historijsku ličnost od Ahmet Age Pozderca pa do Nurije Pozderca, narodnog heroja. U ovoj je kući boravio i Josip Broz Tito i to je samo jedna od anegdota koje krije ova kuća“ objašnjava Beganović.

Zbog kulturno-historijskog značaja, ova će kuća biti uključena u turističke rute Cazina.

“Ovaj objekt je bio uključen u mini turu koju prezentiramo turistima, uz razgledanje Starog grada Cazina i kuće Ibre Alagića, koja je primjerak kuće iz osmanskog perioda koja je pripadala radničkoj porodici. Naravno ide i ova, autohtona begovska kuća. Jako su blizu i mogu biti u jednoj turističkoj ponudi ovog grada“, kaže Beganović.

Cazin je bogat starim građevinama i kulturnim spomenicima koje su nadležni u obavezi sačuvati i od propadanja i od zaborava.

“Mi intenzivno radimo na mapiranju objekata iz osmanskog perioda u mjesnim zajednicama, i uložit ćemo sredstva da to stavimo pod nazdor države i grada da sačuvamo te bisere arhitekture, naslijeđe naših predaka i da u tome uživamo“ naglašava Ogrešević.

Dosta se toga uradilo i na uređenju Starog grada Cazin, a u toku je procedura nabavke dozvola za sanaciju Fon Berksovog dijela dvorca Starog grada Ostrožac.

Nurija Pozderac rođen je u Cazinu 15. januara 1892. godine, a preminuo je u okolini Tjentišta 12. juna 1943. od posljedica ranjavanja u borbama sa neprijateljskim njemačkim snagama. Bio je učitelj i političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednik Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Previous Veliki porast prijava patenta u Bosni i Hercegovini
Next Bosanske firme u metalskom sektoru rade punom parom

You might also like

BAŠTINA

Bosansko posuđe ‘najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne’

M. Wencel je svojim istraživanjima došla čak do zaključka “da najvažnija umjetnička forma srednjovjekovne Bosne u XIV I XV stoljeću nisu stećci. Glavna bosanska umjetnička forma bile su tucane, ornamentisane

BAŠTINA

Stari bosanski grad – Maglaj

-Oblik srednjovjekovne utvrde poklapa se sa vremenom kada su se na tlu Bosne vodile borbe između mađarskog kralja Sigismunda i bosanskih kraljeva i velikaša (kraj 14. i prve dvije decenije

TURIZAM

Sarajevske kazandžije: “60 godina unazad nije se prodalo tepsija k’o ove godine.”

 Sarajevo je prepuno turista, potvrđuje to i Ismet Huseinović, najstariji kazandžija na Baščaršiji.  Jako je zadovoljan ovih dana, ali i protekle godine, te poručuje kako su turisti okupirali Sarajevo, inače je šesta