‘Ovo je trenutak kada se moramo ujediniti i zajedničkim snagama pronaći sve moguće izvore i resurse kojima ćemo pomoći našem stanovništvu’

‘Ovo je trenutak kada se moramo ujediniti i zajedničkim snagama pronaći sve moguće izvore i resurse kojima ćemo pomoći našem stanovništvu’

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj tematskoj sjednici u Mostaru i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu od gotovo 5,6 milijardi KM. Ovogodišnji budžet povećan je u odnosu na prošlogodišnji za više od 116 miliona KM.

Na sjednici su razmatrane i mjere koje je potrebno poduzeti za rješenje moguće eventualne krize za ekonomiju uzrokovanu dešavanjima u Ukrajini. Razmatrane su i informacije za preveniranje ekonomskih poremećaja koje su pripremila resorna ministarstva, javna preduzeća i agencije.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u obraćanju nakon tematske sjednice naglasio je da nema razloga za zabrinutost građana, te da su svi kapaciteti u funkciji.

– Danas nas prizori iz Ukrajine vraćaju tri decenije unazad uoči 1. marta kada proslavljamo Dan nezavisnosti. Naša država počiva na temeljima onih koji od borbe nisu odustajali ni kad je bilo najteže, koji su za svoju domovinu doslovno dali sve. Danas dok gledamo scene užasa iz napadnute Ukrajine, misli nam se vraćaju na najgori period rata koji je razorio domovinu i nanio bol mnogima – kazao je Novalić, dodajući da građani BiH suosjećaju sa žrtvama agresije.

Naglasio je da se građani sjećaju najtežih i najbolnijih trenutaka kroz koje su prolazili četiri godine devedesetih godina braneći živote, ognjišta i državu, a danas kroz to prolaze neki drugi Evropljani, ali i svi građani svijeta.

Osudio je napad na Ukrajinu i izrazio iskreno saosjećanje i solidarnost s narodom ove zemlje, ali je kazao da istovremeno postupaju odgovorno i bez odlaganja jer je njihova obaveza promptno odgovoriti na novu svjetsku krizu, još jednu u nizu.

– Prvi smo nivo vlasti koji je sazvao posebnu sjednicu i pod hitno se organizirao, okupio sve ključne ljude, održali tematsku sjednicu prvu u nizu, a zasjedat ćemo kontinuirano i donositi odluke sve dok traje kriza koja može imati posljedice u BiH – najavio je.

Građanima je poručio da imaju povjerenje u Vladu koja će učiniti sve u cilju ublažavanja posljedica svjetske krize, misleći na sve kategorije građana. Bit će to nastavak vladinih mjera na saniranju posljedica pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala inflaciju širom svijeta, pa i u BiH, dovela do rasta cijena energenata, poremetila lance opskrbe i transporta.

– Zato smo se okupili svi, osim ministara u Vladi FBiH na naš poziv došli su čelni ljudi najvažnijih kompanija, agencija i direkcija. Ovo je trenutak kada se moramo ujediniti i zajedničkim snagama pronaći sve moguće izvore i resurse kojima ćemo pomoći našem stanovništvu – zaključio je Novalić.

Poručio je i da nema mjesta panici, dodajući da je ova vlada ima kapacitete nakon što je utvrdila ovogodišnji rekordni budžet zahvaljujući rezultatima iz prošle godine.

Kazao je da je Vlada umjesto dosadašnji dva miliona KM ove godine planirala 20 miliona KM za robne rezerve, a sada su na raspolaganju zalihe koje mogu biti dostatne do naredne žetve.

Kako je zaključio Novalić za poljoprivrednike je ove godine osigurano više od 100 milion KM, a naći će se načini za osiguranje većih poticaja za sadnju na oranicma jer su prirodna bogatstva, kako je rekao, ključ zaštite od globalnih poskupljenja i poremećaja na svjetskim tržištima.

Previous Predstavljen izgled spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu
Next “Tri decenije nezavisnosti Bosne i Hercegovine“: Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih

You might also like

NAŠI DANI

Dan oslobođenja: Tuzla se prije 26 godina oduprla agresoru

  Tuzla danas slavi Dan oslobođenja. Na današnji dan 1992. godine pripadnici tuzlanske policije u naselju Brčanska Malta odbili su napad naoružanih vojnika Vojske Republike Srpske i vojnika preostalih iz

NAŠI DANI

Općina Tešanj će stipendirati 344 studenta

  U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju potpisani su ugovori za stipendiranje studenata u školskoj 2017/2018. godini. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 344

NAŠI DANI

Asim Šahman – Poznati rukometni trener u projektu proizvodnje aronije i borovnice

  Uz rukomet, koji je zavolio još kao dječak, poznati trener i sportski stručnjak Asim Šahman sve više  postaje, kako kaže, ovisnik o prirodi i neiscrpnim ljepotama koje ona nudi.