Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i Univerzitet u Sarajevu ozvaničili su saradnju Memorandumom na osnovu kojeg će, između ostalog, raditi u oblasti obrazovanja o događajima koji su se desili u Srebrenici i oko Srebrenice, ljudskih prava, tranzicijske pravde i borbe protiv negiranja genocida.

Rektor Univerzitea Rifat Škrijelj je istakao da Univerzitet u Sarajevu, kao najstariji univerzitet u Bosni i Hercegovini, ima kapacitete da širi i rasvjetljava istinu o genocidu u Srebrenici na temelju rezultata naučnih istraživanja i argumentovano reaguje na sve pokušaje njegovog negiranja.

Memorijalni centar Srebrenica nekoliko mjeseci radi na širenju mreže partnera u Bosni i Hercegovini i svijetu.

– Memorandum s Univerzitetom u Sarajevu je način da se kao institucija značajnije uključimo u proces visokog obrazovanja u našoj zemlji. Ovo je samo prvi korak – kazao je predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić također je izrazio zadovoljstvo saradnjom, navodeći da je važno zajedničkim snagama suprotstaviti se negiranju genocida u Srebrenici.

– Željeli bismo raditi, prije svega, na obrazovnim programima koji se tiču genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali i većem uključivanju akademske zajednice na ovu temu. Također, raduje me saradnja sa Centrom za interdisciplinarne studije – prof. dr. Zdravko Grebo, čiji sam alumni. Važno je da imamo podršku krovnih obrazovnih institucija u zemlji – zaključio je Emir Suljagić.

Saradnja će uključivati zajednički angažman u obrazovanju o temi genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina u BiH, razmjenu informacija i literature o temi genocida, ljudskih prava i tranzicijske pravde, obostranu saradnju na unapređenju naučnoistraživačkog rada u oblasti podizanja svijesti o genocidu u Srebrenici, ljudskih prava, tranzicijske pravde.

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu – prof. dr. Zdravko Grebo (CIS UNSA) služit će kao glavna kontakt tačka u okviru ovog memoranduma i olakšat će interakciju između fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, saopćeno je iz Memorijalnog centra.

Previous Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..
Next Okončani protesti rudara: Ovo je početak borbe

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica formiranja zloglasnog logora ‘Batković’

  Preživjeli logoraši, borci Armije RBiH, građani, danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu formiranja zloglasnog logora “Batković”. Koncentracioni logor “Batković” bio je jedan od najvećih logora u

NAŠI DANI

Obilježen Dan općine Jajce – 623. godišnjica

  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Jajce i 623. godišnjica njegovog  prvog spomena u pisanim dokumentima. Prvi put je spomenuto u dokumentima Dubrovačke republike 1396. godine. Od

NAŠI DANI

Borrell: Glorifikaciji ratnih zločinaca nema mjesta u EU

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell upozorio je vlasti Bosne i Hercegovine da ako žele postati dio EU moraju poštovati