Palestinska djeca koja su puštena iz zatvora tvrde da su premlaćena, zlostavljana, mučena i izgladnjivana

Palestinska djeca koja su puštena iz zatvora tvrde da su premlaćena, zlostavljana, mučena i izgladnjivana

Grupa palestinske djece koju je Izrael pustio u sklopu sporazuma o primirju s Hamasom govorila je o svojim iskustvima u zatvoru. Tvrde da su bili premlaćivani, mučeni, zlostavljani, namjerno izgladnjivani i namjerno lišeni informacija o tome šta se dešava u svijetu izvan zatvorskih zidova.

Prema riječima Yousefa Burkana, stanovnika naselja Al-Thawri u okupiranom Jerusalemu, pretukle su ga okupacioni zatvorski autoriteti, prije nego što je pušten na slobodu u sklopu sporazuma o razmjeni s palestinskim otporom u Gazi. Izrazio je nadu da će svi palestinski zatvorenici biti oslobođeni zbog izuzetno teških uslova u izraelskim zatvorima.

Qusay Taqatqa iz Betlehema uhapšen je prošle godine kada je imao 16 godina. Rekao je da su on i njegovi zatvorenici čuli za operaciju Hamasa 7. oktobra preko radija, nakon čega su zatvorski službenici zaplijenili sve televizore i radio aparate i “potpuno promijenili” način tretiranja zatvorenika. “Postupanje zatvorske uprave bilo je barbarsko 50 dana. Oduzeli su nam sve stvari.” Nisu bile dozvoljene porodične posjete, pa čak ni komunikacija.

“Uslovi našeg zatočeništva u okupacionom zatvoru bili su veoma teški”, objasnio je Omar Al-Shwaiki. “Kada su me okupacione vlasti uhapsile, imao sam 15 godina, a zatočenička soba je imala 12 zatvorenika, iako je bila namijenjena samo za šestoricu.” Istakao je da su zatvorenici patili u “nehumanim” uslovima. “Bilo je veoma oštro, a okupacija je držala mnogo djece od 13 do 15 godina.”

Nehumane uslove spomenuo je i Yasser Zaaymeh. “Okupacione snage su se nasilno obračunale s nama tokom našeg boravka u zatočeništvu i grubo se prema nama ponašale. Tukli su zatvorenike.” Držan je u zatvoru Megido. “Bio sam svjedok smrti brojnih palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.”

Hasan Darwish je rekao da je “šokiran” njegovim “neočekivanim” oslobađanjem. Uslove u kojima je držan opisao je kao “užasne, uključujući zlostavljanje, premlaćivanje, izolaciju i upadanje u zatvore sa policijskim psima i specijalnim jedinicama”. “Genocid i masakr civila” u Gazi nanio je mnogo boli zatvorenicima, dodao je. “Molili smo se za njihovu postojanost i za kraj ovog rata koji je brutalan u svakom smislu te riječi.”

Među oslobođenima su i dva brata iz Silvana u okupiranom Jerusalimu. “Veoma smo sretni što smo slobodni od ograničenja izraelske okupacije”, rekli su Qasam i Nasrallah, “jer nismo ni slutili da ćemo biti pušteni, pogotovo jer je tretman u zatvoru bio izuzetno loš, posebno nakon rata u Gazi.” Rekli su da su okupacione vlasti danima uskraćivale hranu, a vršile noćne kontrole sa policijskim psima, uz dosta sistematskog terora i zastrašivanja.

“Veoma smo tužni zbog onoga što se dešava našim ljudima u Pojasu Gaze. Pratili smo vijesti koje niko ne može zamisliti i vidjeli smo razmjere bombardovanja, ubijanja i razaranja građana i vršenja masakra posvuda. Izraelske zatvorske vlasti namjerno su prikazivale izraelske kanale koji emituju scene razaranja i ubijanja kako bi pokušali da nas uplaše i ubiju naš moral.”

Šef Palestinske uprave za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika, Qaddoura Fares, opisao je ono što se dešava u izraelskim pritvorskim centrima od 7. oktobra kao “ratne zločine” koji su započeli u okviru djela osvete.

„Ponovljeni brutalni napadi na zatvorenike doveli su do smrti šest zatvorenika i ranjavanja stotina, uključujući rane i prelome po cijelom tijelu, a povrijeđenima je uskraćeno liječenje“, rekao je Fares. Naglasio je da je ovo bez presedana, jer ovoliki broj zatvorenika nikada prije nije umro u periodu od 50 dana.

Zvaničnik je dodao da su izraelske zatvorske vlasti konfiskovale imovinu zatvorenika. “Čak su zaplijenili i čajnike… Zatvorenici danas drhte od hladnoće bez ćebadi, jastuka i zimnice. Izvodi se kolektivno kažnjavanje zatvorenika u okupacionim zatvorima, a obrok dovoljan za dvije osobe služi se do deset.” Rečeno je da je većina palestinskih zatvorenika koje drži Izrael dosta izgubila na težini u proteklih 50 dana.

Fares je istakao da su ćelije prenatrpane nakon što je Izrael usvojio zakon koji dozvoljava da ljudi budu smješteni u ćelije udvostručenog kapaciteta. 

Najopasnija stvar koja se dešava unutar pritvorskih centara, dodao je, je upotreba “naoružanih jedinica i specijalnih snaga koje lutaju blokovima ćelija s automatskim vatrenim oružjem”. On je objasnio da je ovo pokušaj da se palestinski zatvorenici namame u sukobe “kako bi se opravdalo pucanje u njih”, piše MEMO.

Previous Opasne mandarine iz RH ponovo završile na bosanskom tržištu
Next Bronza za Raića i Bosnu i Hercegovinu na Evropskom bokserskom prvenstvu U22

You might also like

NAŠI DANI

Građani Brčkog dobili umanjene račune za el. energiju

–Građanima pristižu umanjeni računi za utrošak električne energije – saopćio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Esed Kadrić. Vlada Brčko distrikta BiH je za ove namjene odobrila sredstva u

NAŠI DANI

Bratić Kalabuhovu: Vi ste gost u našoj državi Bosni i Hercegovini i trebate da poštujete naše gostroprimstvo

Zastupnicima NSRS danas se obratio ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Kalabuhov. Njegovo gostovanje u entitetskom parlamentu izazvalo je brojne reakcije, a ruskom ambasadoru direktno se obratio poslanik

NAŠI DANI

Penzionisani ambasador Edhem Pašić: Bosni i Hercegovini je potrebno ministarstvo za dijasporu

Penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu Edhem Pašić u razgovoru za AA govorio je o značaju jačanja odnosa Bosne i Hercegovine sa arapsko-islamskim zemljama, posebno