Parlament Slovenije nastoji izbjeći pokušaj Janšine stranke da sabotira priznanje Palestine

Parlament Slovenije nastoji izbjeći pokušaj Janšine stranke da sabotira priznanje Palestine

Slovenija – U 14.00 sati počeo je sastanak koalicionih stranaka sa predsjednicom Narodne skupštine Urškom Klakočar Zupančič na temu kako finalizirati akt o priznanju Palestine glasanjem o tome danas na plenarnoj sjednici Narodne skupštine (Državni zbor).

Prema saznanjima slovenačkih medija (Delo), koalicioni poslanici će na stolu imati tri scenarija po kojima je moguće zaobići jučerašnji manevar SDS-a, kada su u najvećoj opozicionoj stranci podnijeli prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma o priznanju Palestine. Opcije da se večeras ne glasa nakon rasprave o priznanju Palestine ne bi trebalo da bude među opcijama za ishod vanredne sjednice Narodne skupštine

Prema tumačenju SDS-a, predloženi prijedlog raspisivanja konsultativnog referenduma o priznanju Palestine trebao bi odložiti 30 dana donošenje odluke o vladinom prijedlogu za priznavanje Palestine, koju je jučer koalicionom većinom odobrio Odbor za vanjsku politiku Narodne skupštine. Za prijedlog Vlade glasalo je 9 poslanika opozicije, a protiv tri poslanika SDS-a.

Jedno od tumačenja Poslovnika Narodne skupštine je da se predlog za konsultativni referendum, koji može inicirati bilo koji poslanik, stavlja na dnevni red prve naredne sednice Narodne skupštine, ako podnosi se najkasnije 30 dana prije ove sjednice. Naredna redovna sednica Narodne skupštine zakazana je za 17. juni, a za 8. jul pred ljetnji raspust.

U koalicionim strankama preovlađuje mišljenje da SDS, podnošenjem prijedloga za raspisivanje konsultativnog referenduma, samo odugovlači proces priznavanja Palestine, au tu svrhu samo zloupotrebljava instituciju konsultativnog referenduma. Bivši predsjednik Narodne skupštine Pavel Gantar , na primjr, pitao je zašto je potrebno čekati 30 dana prije nego što se Narodna skupština odluči o inicijativi za raspisivanje referenduma. Stav 3. člana 184. Poslovnika Narodne skupštine tumači se tako da „od inicijative za raspisivanje referenduma do odluke Narodne skupštine ne može proći više od 30 dana, ali ne i da ne može proći 30 dana“.

Dikcija navedenog člana glasi: „Prijedlog (za raspisivanje referenduma) stavlja se na dnevni red prve naredne sjednice Narodne skupštine, ako je podnijet najkasnije 30 dana prije ove sjednice. Prema ovom tumačenju, koalicioni poslanici bi danas prvo odbacili prijedlog SDS-a za konsultativni referendum, održali raspravu o priznanju Palestine, a zatim glasali o priznanju Palestine, čime bi se okončao proces priznavanja nezavisne i suverene Palestine unutar granice 1967. godine, kao što je to učinjeno 9. maja sa vladom Roberta Goloba.

Mnogi u redovima koalicije se pitaju kako je uopšte moguće tražiti konsultativni akt o odluci Narodne skupštine. Narodna skupština donosi odluku o priznanju Palestine, a ne zakon. Ukoliko bi bilo dozvoljeno održavanje konsultativnih referenduma o odlukama Narodne skupštine, to bi dovelo do paralize i raspuštanja Narodne skupštine, smatraju pojedini poslanici koalicije.

Međunarodni pravnik i bivši ustavni sudija Ernest Petrič upozorio je jučer na sjednici Odbora za vanjsku politiku da priznanje druge zemlje nije akt vlade, već države. Jednom kada država prizna drugu državu, to priznanje ne može opozvati sljedeća vlada. Predsjednik SDS-a je prije nekog vremena tvrdio da će sljedeća vlada predvođena SDS-om otkazati priznanje Palestine.

Janša o priznanju Palestine: Dajemo Vladi vremena da razmisli

Predsjednik SDS-a Janez Janša rekao je da prijedlogom za konsultativni referendum o priznanju Palestine daju Vladi vremena za razmišljanje. “Prijedlog za konsultativni referendum je akt kojim se odluka odgađa za 30 dana”, rekao je on povodom navodne namjere koalicije da ipak održi glasanje u skupštini.

-U obrazloženju prijedloga poslanici Janšinog SDS-a napisali su da odluka Vlade o priznanju Palestine nanosi dugoročnu štetu Sloveniji jer se “daje podrška terorističkoj organizaciji Hamas”. Slično tome, predstavnici izraelske vlade sve vrijeme govore protiv priznanja Palestine. SDS također tvrdi da sada nije pravi trenutak da Slovenija prizna Palestinu, jer nema legitimno rukovodstvo.

 “Ako neko ima iskrenu namjeru da se zalaže za mir, mora se zalagati i za rješenje dvije države. Kada vidimo da je u Gazi već ubijeno više od 36.000 ljudi, da vlada stradanje i glad, ne mogu zamisliti kako slovenačko društvo može prihvatiti naše kašnjenje”, rekla je ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon stranci SDS .

Istovremeno je upitala da li je odluka SDS-a o mogućim simpatijama prema aktuelnoj izraelskoj vlasti, koja nije spremna da zaista pregovara ni o trajnom prekidu vatre, ni o oslobađanju talaca, ni o jačanju humanitarnu pomoć.

Međunarodni pravnik i bivši predsjednik republike Danilo Türk rekao je u debati na vanjskopolitičkom odboru da se Slovenija može dokazati kao zemlja koja je shvatila kritični trenutak i priznala Palestinu kao državu. On je izrazio nadu da će Narodna skupština danas usvojiti odluku i da će ona dati novi zamah slovenačkoj spoljnoj politici.

Previous Počeli XXI Dani Hasana Kaimije: Povelja za životno djelo prof. dr. Ismetu Bušatliću 
Next Vlada TK-a dala saglasnost za upošljavanje 70 doktora medicine

You might also like

NAŠI DANI

VP: VOJVODINA TREBA DA BUDE REPUBLIKA

Vojvođanska autonomnost svedena na nivo ponižavanja. Aktivisti Vojvođanske partije (VP) organizovali su danas performans na Petrovaradinskoj tvrđavi performans “Vojvodina republika”, kojim su željeli da ukažu na ustavno-pravnu neodrživost položaja Vojvodine.

NAŠI DANI

Donesena nova mjera za poljoprivredne proizvođače

 Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da je donesena još jedna mjera koja će omogućiti građanima rad na njihovim poljoprivrednim imanjima, odnosno na proizvodnji dobara. –

NAŠI DANI

New York: Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Memorijalni centar 9/11, položio cvijeće i odao poštovanje žrtvama terorističkog napada na Tornjeve blizance -Teroristički napad koji je izvršen 11. septembra 2001. predstavlja jedan