Partneri Dodik i Čović se protive reviziji tužbe protiv Srbije

Partneri Dodik i Čović se protive reviziji tužbe protiv Srbije

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović razgovarali su danas u Banjoj Luci o političkim prilikama u BiH oglasivši se sa jedinstvenim stavom da bi moguća revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije unazadila političke odnose, ali su i poručili nakon sastanka na konferenciji za medije, da su eksperti te dvije stranke blizu rješenja u vezi zastupljenosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
“SNSD i HDZ u zajedničkim aktivnostima žele da sva pitanja rješavamo kroz dijalog, a mislim da kontinuirana saradnja ovih stranaka najbolje govori o tome. Ništa ne radimo protiv trećeg ili treće. Ovo je dinamičan razvoj naših odnosa koje imamo, rekao je Milorad Dodik nakon sastanka s delegacijom HDZ-a.
On je istakao da HDZ i SNSD imaju niz zajedničkih ocjena.

“Mi ćemo nastaviti da radimo na zajedničkim pitanjima, zadovoljan sam saradnjom s Čovićem. Iznijeli smo jasan stav da treba odbiti bilo kakve aktivnosti da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije u Hagu. Ako je to unilateralna aktvinost bošnjačke strane onda je to zloupotreba institucije. O tome smo upoznali i Dragana Čovića”, rekao je Dodik i dodao da narod treba birati svoje predstavnike, gdje god ima stanovnika iz tog naroda.
“Situacija u BiH je vrlo složena, ali očito nismo svi svjesni toga. Jučer smo o tome imali dugi razgovor predstavnika stranaka na državnom nivou u Sarajevu, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.
On je istakao da su on i Dodik imali prijateljske razgovore, te da je krajnje vrijeme da se stvori ambijent kako bi sve normalno funkcionisalo.
“Ovo je neizborna godina, trebamo se baviti životnim pitanjima. Naša dva zajednička tima su blizu rješenja o zastupljenosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Na isti način želimo razgovarati o svim drugim temama” – smatra Čović, prenose agencije.

Šta je to što povezuje pomenute političare? Ukratko, lični interesi i djelovanje protiv Bosne i Hercegovine!

Bliska saradnja Dodika i Čovića posljednjih godina mnoge je podsjetila na slične srpsko-hrvatske saradnje u prošlosti, a koje su bile usmjerene protiv Bosne i Hercegovine. Traje to već jedan vijek. Poznati su dogovori Cvetković-Maček, potom devedesetih saradnje na relaciji Tuđman-Milošević, odnosno Karadžić-Boban.

Sve te politike, pored velike štete koje su prouzrokovale svima, doživjele su i suštinske poraze. Tužba protiv Srbije (zašto ne i Hrvatske?) je put da se tim politikama napokon stane u kraj.

Također, postavlja se pitanje zašto dvojac Dodik-Čović toliko snažno kidiše na Ustavni sud i strane sudije? Ne treba previše mudrusti da bi se dokučio odgovor. Jedan od njih već je prekršio odredbe istog suda, zbog toga je i saslušan u Tužilaštvu. Nije to jedina afera i problem sa zakonom Milorada Dodika, političara koji se nalazi pod sankcijama SAD-a zbog podrivanja Dejtona. Dovodi se on u vezu i s nekoliko drugih afera, slično je i s njegovim partnerom.

(MiruhBosne)

Previous Bosanka Selma Prodanović jedna je od najutjecajnijih žena u Austriji
Next Dok se sljedbenici Tuđmanove politike lažno zalažu za prava Hrvata, u čapljinskoj Lasti ugašena proizvodnja

You might also like

NAŠI DANI

Vučić: Neki u regionu žele da uvuku Srbiju u sukobe; da je obilježe kao nekoga ko je “protiv zapadne civilizacije”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obraćanja javnosti nakon sastanka sa kosovskim Srbima da je pokušao da objasni Srbima sa Kosova da “neki u regionu igraju protiv Srbije”.

ZDRAVLJE

U Bosnu i Hercegovinu stigle nove doze ‘Pfizer’ vakcine

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od 43.000 doza vakcina protiv koronavirusa. Radi se o 32.760 doza “Pfizer” vakcine iz “Covax” programa i 10.530 doza istog proizvođača iz “mehanizma

RIJEČ

Vučić priznao: 1995. zamalo oslobođena Banjaluka!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju članovima Glavnog odbora njegove stranke SNS prokomentarisao je nedavnu izjavu američkog generala. Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao se povodom isporuke