Pavle Radić: Fašizam se u Srbiji normalizovao

Pavle Radić: Fašizam se u Srbiji normalizovao

Slagali se sa njim ili ne, tek Teodor Adorno je stvari sažeo – ako ne govorite o kapitalizmu, ne govorite mi o fašizmu. Slično se stvari mogu sažeti i u današnjoj Srbiji – ko ne govori o nacionalizmu i klerikalizmu, neka ne govori ni o fašistima na ulicama.

Mural ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda, koji prolaznicima mjesecima poručuje ko je današnjem većinskom srpstvu heroj i čijoj majci hvala, za samo par minuta – koliko je dvjema hrabrim građanskim aktivistkinjama 9. novembra trebalo da učine to što su učinile – suočio nas je s onim što se oportunistički ignorisalo ali je odavno bilo jasno svakom ko je pri zdravom razumu – fašizam se neskriveno, ne samo po noći nego i po danu, izliva po Srbiji.

Izliva se preko tabloida, režimskih televizija, knjiga nacionalistički frustriranih autora, udžbenika historije krcatih kleronacionalističkim lažima, preko estradnih zabava, raznih bajagi patriotskih okupljanja, da bi se manifestovao na ulicama, stadionima i crkvenim portama. Izliva se po Beogradu, Novom Sadu i drugim mjestima (u Subotici ratnom zločincu „kapetanu Draganu“ od gradske vlasti kancelarija u sred grada, radi je l’ da „obavljanja humanitarnih aktivnosti“; jedna od „humanitarnih aktivnosti“ je i prikupljanje potpisa građana radi abolicije ubica premijera Srbije Đinđića). Izliva se i na državnim proslavama – na bajagi obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom i nacizmom, ječe ljotićevske koračnice.

Za samo par minuta Aida Ćorović i Jelena Jaćimović su sa nekoliko bačenih jaja na mural ratnog zločica svukle koprenu raširenog licemjerja, koja je prikrivala notornu istinu – u Vučićevoj Srbiji se fašizam, utemeljen pod Miloševićem i Šešeljem, normalizovao. Huligani su brutalno skolili Aidu i Jelenu poslije bačenih jaja – jer šta su drugo do huligani oni koji u civilu nasrću na krhke žene predstavljajući se policajcima ne želeći da pokažu policijske legitimacije. Ako su Aida i Jelena sa nekoliko bačenih jaja zaista ugrozile javni red i mir, zašto nije intervenisala policija u uniformama – u velikom broju prisutna događaju – nego su hapšenje građanskih aktivistkinja prepustili smutnim tipovima koji odbijaju da se legitimišu? Nije prvi put – naprotiv, pod Vučićevim režimom to je praksa – da huliganske grupe pod kontrolom vlasti obavljaju prljave poslove protiv građanskih akcija i demonstracija. Nešto poput onog što su u Njemačkoj početkom tridesetih godina prošlog vijeka, zna se u korist koga, praktikovale Remove SA grupe.

Vratimo se huliganima, kojih je u Srbiji sve više i više. Vratimo se toj krivicom izopačenog društva u kojem su rođeni i stasavali, toj izgubljenoj generaciji, toj upropašćenoj mladosti, upropašćenim životima – koji su huliganima postali jer su od djetinjstva sa svih strana trovani nacionalizmom, šovinizmom i mržnjom; koji su odrastali u razorenom društvu u kojem se slave zločini i zločinci (je l’ da, naše nacionalne pobjede i naši heroji); koji su socijalizovani u društvu u kojem caruju prostakluk, laži, licemjerje, u kojem vlada ne građansko-ustavni, nego nepisani zakon najbeskrupuloznijih i najbezočnijih, u kojem se ne osvrći na moral nego se snalazi kako znaš i umiješ; u kojem su masovni kriminal i pljačka zaogrnuti plaštom je l’ da patriotizma i odbrane srpstva; u kojem je nakazna „odbrana“ srpstva uništila institucije, obesmislila zakone, razorila moral.

Stasavali su u društvu koje je za nacionalne uglednike proglasila i uzdigla svakovrsnu ološ – prave očeve propasti Srbije i bujanja fašizma. Krivica za fašizaciju Srbije ne svaljuje se na njih, na očeve propasti i sramote, na bijedne dominirajuće elite udobno smještene po najprestižnijim nacionalnim salonima, nego se svaljuje na njihove nesretne žrtve – na najzapuštenije dijelove izgubljenih generacija, na mladost koja u beznađu tone u defetizam, u moralnu tupost, u delikvenciju, koja je predodređena za huliganstvo i nasilje kojima vlast besramno manipuliše.

Obeznađeni dijelovi izgubljenih generacija, huligani – simboli razorenog društva – bez sumnje opake bande pod kontrolom režima, nisu samonikli, nisu pali sa neba. To su naša unesrećena djeca, naši unesrećeni unuci. Cvijeće su zlog sjemena sijanog od polovine osamdesetih godina prošlog vijeka, do danas.

Iz paklenog kruga u kojem se nalazimo teško je izaći. Izlaz ne mogu naći oni koji se groze fašizma, huligana, nasilja svake vrste, ali ne govore o uzrocima propasti ovog društva – između ostalog i o uzrocima nastanka masovnog huliganstva. Zato oni koji ne govore o nacionalizmu, klerikalizmu, šovinizmu, o bolesnoj mržnji prema drugom i drugačijem, nego rado (i s pravom) govore samo o korupciji, kriminalu i despotskom režimu, neka ne govore ni o fašistima na ulicama. Nacionalizam, šovinizam, mržnja i netolerantnost – teške su bolesti koje mute razum – rodno su mjesto i autokratije, i kriminala, i moralnog rasula, ratova, zločina i nacionalne sramote.

Aidi i Jeleni svaka čast na građanskoj hrabrosti. Ipak, njih dvije same ne mogu oprati obraz vlastitim zlom urušene i osramoćene Srbije. Da im se pri akciji bacanja jaja na mural zločinca pridružilo bar onoliko aktivista, koliko se očas posla okupi huligana da operu farbe koje noću na mural bacaju antifašisti, stvari bi bile barem nešto drukčije – piše Radić.

Naslovna fotografija: Oslikanom liku zločinca osuđenog za genocid (u centru Beograda), u međuvremenu pridružio se lik isto poznatog ratnog zločinca iz prošlosti.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous Obelisk kralja Tvrtka kod Olova: Spomenik od četiri metra sa kuglom na vrhu prava misterija
Next Četvrti korpus ARBiH - Herojskom borbom dolinu Neretve učinili slobodnom za sve

You might also like

RIJEČ

Fudbalska legenda Eric Cantona na društvenim mrežama iskazao podršku Palestini

Legenda Manchester Uniteda i francuski fudbaler Eric Cantona u utorak je pokazao svoju podršku Palestini na društvenim mrežama, javlja Anadolu. U objavi na Instagramu, Cantona je naveo da “odbrana ljudskih

RIJEČ

Kako sam vremenom bolje razumio Aliju Izetbegovića

Piše: Dr Emir Suljagić – Autor je direktor Memorijalnog centra Srebrenica. Honorarni predavač na Odsjeku za međunarodne odnose Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Suljagić je i autor dvije knjige: “Etničko

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Kodrić: Isaković dao historijski doprinos afirmaciji bosanskog jezika i bošnjačke književnosti

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” upriličit će u petak, 18. marta u Šarića kući u Stocu i Centru za kulturu Mostar jednodnevnu manifestaciju “Sjećanje na književnika Aliju Isakovića” u čijem radu će učestvovati poznavaci