Pet medalja za bosanske učenike na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Pet medalja za bosanske učenike na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Ekipa Bosne i Hercegovine napravila je historijski uspjeh na 63. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Oslu, osvojivši tri srebrne, dvije bronzane medalje, te jednu počasnu pohvalu.

Srebra su osvojili: Benjamin Mujkić, Jovan Vuković i Boris Stanković, bronze Marko Dimitrić i Haris Imamović, a počasnu pohvalu Emira Ibrahimović, od čega u Kanton Sarajevo stižu dva srebra, jedna bronza i počasna pohvala.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u potpunosti su finansijski podržali odlazak učenika Kantona Sarajevo i mentorice Adise Bolić na ovu olimpijadu.

“Čestitamo Udruženju matematičara Kantona Sarajevo za predan rad na putu do ovog uspjeha. Privilegija je biti im podrška. Čestitamo roditeljima, porodicama i nastavnicima, školama i školskim drugarima ovih vrijednih učenika”, rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Inače, matematičari Bosne i Hercegovine ove godine oborili su mnoge rekorde. Nikada ni u jednoj godini naša ekipa nije osvojila više od jedne srebrne medalje. U dosadašnjih 29 učešća osvojeno je ukupno šest srebrnih medalja, a ove godine čak tri. Oboren je rekord od 103 boda iz 2018. godine, te je postavljen novi od čak 154 boda. Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto u konkurenciji od 104 države, što je najbolji plasman u posljednih 20 godina.

Iza su ostale zemlje poput Švicarske, Danske, Austrije, Španije, Švedske, Norveške…

Previous Bastašić: Sarajevo se u regiji izdvaja po filmskom i književnom festivalu
Next Poljoprivrednici uputili niz hitnih zahtjeva Vijeću ministara BiH

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Besplatno obrazovanje za Lanu Pudar na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

U okviru obilježavanja 46. godišnjice Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održan je Masterclass: Put do izvrsnosti na kojem su učestvovali prof. dr. Damir Đedović i

NAŠI LJUDI

Bosanski naučnik Ervin Sejdić izabran za novog člana prestižnog Kanadskog kraljevskog društva

Bosanskohercegovački akademik/profesor na Univerzitetu u Torontu, Dr. Ervin Sejdic je upravo izabran za novog člana vrlo prestižnog Kanadskog kraljevskog društva (The Royal Canadian Society), objavio je dr. Edhem Čustović. -Ovo

NAUKA I TEHNOLOGIJA

CNN o Rimcu – inženjersko čudo rođeno u Bosni

Bugatti je dragulj u Volkswagenovoj kruni. Ovaj 33-godišnjak ga preuzima – piše CNN Business. Bugatti, francuski proizvođač superautomobila vrijednih 3 miliona dolara, star je više od jednog vijeka. Ali sada