Pettigrew: Bosni se zabranjuje da bude normalna demokratija

Pettigrew: Bosni se zabranjuje da bude normalna demokratija

“Bosni se zabranjuje da funkcionira kao normalna demokratija. Etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolujući bošnjačku većinu u nastavku genocidnih ciljeva iz 90-ih. Nedavna izjava Milorada Dodika i Čovića o njihovom “partnerstvu” u nacionalističkom bloku osigurat će ovu izolaciju. Nedavne odluke visokog predstavnika Schmidta mogu se smatrati podrškom ideologijama koje danas nastoje potkopati suverenitet Bosne“, kazao je danas u Sarajevu profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew.

On je danas bio uvodničar na sedmičnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 na kojoj su učesnici razgovarali o temi “Ruska invazija na Ukrajinu i zločini agresije: kriza suvereniteta za Bosnu i Hercegovinu”.

Kako je kazao profesor Pettigrew, sada se raspoznaje kriza suvereniteta koja je dijelom izazvana ilegalnom invazijom Ruske Federacije na Ukrajinu, podsjećajući da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) pozvala na uspostavljanje ad hoc internacionalnog krivičnog suda koji bi “istražio i procesuirao zločin agresije koji je navodno počinio politički i vojni vrh Ruske Federacije”.

Otkako je Ruska Federacija okupirala Donbas i Krim 2014. godine, prijetnje teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su nastavile da rastu, naglašava Pettigrew, a Ruska Federacija podrškom Srbiji i Hrvatskoj aktivno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine oživljavajući ruski imperijalizam u regionu.

On kaže da bi Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO trebali da se suprotstave i naporima Srbije, bosanskohercegovačkog eniteta Republika srpska i Hrvatske da potkopaju suverenitet Bosne i Hercegovine na sličan način kako to čine u Ukrajini.

– Važno je napomenuti da je invazija Rusije motivirana ideološkom koncepcijom “ruskog svijeta” ta vizija dijelom imperijalistička, dijelom fašistička, a dijelom je genocidna. “Ruski svijet” ima odjeka na Balkan kroz “srpski svijet”, rebrendiranom konceptu “Velike Srbije”, koja se odlikuje sličnim imperijalističkim dizajnom u svom odnosu prema Bosni i Hercegovini – stava je Pettigrew.

Profesor tvrdi da još jedan “svijet” prijeti Bosni i Hercegovini, a to je “hrvatski svijet”, naglašavajući da je utvrđeno da su hrvatski državljani bili uključeni u zločine u Bosni i Hercegovini u okviru onoga što je ocijenjeno kao “udruženi zločinački poduhvat” i “oružani sukob internacionalnog karaktera”. Ipak agresija izvršena iz Srbije i Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu nije procesuirana kao “zločin agresije” jer Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) jednostavno nije imao nadležnost za to.

Pettigrew je podsjetio na Memorandum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz maja 2022, u kojem se poziva na ravnopravnost hrvatskog naroda s “trećim entitetom i svim pravima koja iz njega proizlaze”, te naglasio kako je takozvano legitimno predstavljanje podržala i Ruska Federacija, u svojim stalnim naporima da potkopa suverenitet Bosne i Hercegovine.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, sa svoje strane, podsjetila je u maju 2022. godine na agresivne namjere Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. U dokumentu koji podsjeća na “Memorandum SANU”, “Memorandum HAZU” ističe da se bosanski Hrvati progone i da se krše njihova osnovna ljudska prava.

“Upravo u tom kontekstu odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta od 2. oktobra su problematične“, naveo je Pettigrew.

Podsjetio je da prema riječima Schmidta, dio njegove reforme bio je osmišljen da zadovolji slučaj Ljubić, koji je pokrenuo pitanje “legitimnog” hrvatskog predstavljanja. Premijer Hrvatske Andrej Plenković i Dragan Čović pozdravili su reformsku inicijativu visokog predstavnika Schmidta, rekavši da će ona pomoći “osiguranju legitimne zastupljenosti Hrvata u Parlamentu Federacije BiH”, Stoga se činilo da je odluka visokog predstavnika provedena u službi nacionalističke stranke bosanskih Hrvata, HDZ-a i vizije Memoranduma HAZU.

Ističe da su njegovom odlukom glasovi Bošnjaka devalvirani, a glasovi bosanskih Hrvata precijenjeni navodeći za primjer Goražde gdje živi oko 22.300 Bošnjaka, 24 Hrvata, 885 Srba i 512 Ostalih, a svi imaju pravo na jednog delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

– Čini se da je ravnopravnu raspodjelu delegata teško objasniti, a ima i problematičnijih slučajeva. Postoji i opći nedostatak u smislu da je reforma visokog predstavnika organizirana u smislu konstitutivnih naroda i vitalnih interesa te je time samo ojačana uloga etničkih stranaka u izboru predstavnika – zaključio je Pettigrew.

Na problem miješanja politika iz regije u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine ukazao je i predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović koji je napomenuo da bi se oni koji namjeravaju formirati vlast u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora trebali oduprijeti i vanjskim i unutrašnjim prijetnjama suverenitetu Bosne i Hercegovine, dodajući da je konstitutivnost jedan od ključnih elemenata za urušavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine za interese susjednih država.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Zagreb: Hrvatska pošta nije odobrila žig Josipa Broza Tita
Next Džudo - Mustafa Hebib bronzani na Asia Openu u Libanu

You might also like

NAŠI DANI

Tri osobe iz Konjica ozdravile nakon infekcije koronavirusom

Služba za civilnu zaštitu općine Konjic sopćila je sinoć da su tri osobe sa područja općine Konjic ozdravile, a koje su ranije bile pozitivne na prisustvo kornavirusa COVID-19. U obavještenju

NAŠI DANI

Mediji Vučićevog režima prvobitno objavili da je Dodika saslušala SIPA, on ogorčenje iskazao prema drugoj strani

Predsjednik BH entiteta Republike srpske Milorad Dodik dao je danas izjavu nadležnim organima u svojstvu osumnjičenog za rušenje ustavnog poretka BiH, zbog usvajanja zakona vezanih za Ustavni sud BiH i

NAŠI DANI

Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi. Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje