Pettigrew: Politički legitimitet RS dovesti u pitanje. Ustavnom reformom ponovo ujediniti Bosnu i Hercegovinu

Pettigrew: Politički legitimitet RS dovesti u pitanje. Ustavnom reformom ponovo ujediniti Bosnu i Hercegovinu

 

Izricanjem doživotne presude Haškog tribulana ratnom komandantu (takozvane) Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću nije u potpunosti zadovoljena pravda, ona će zahtijevati mnogo više, kazao je danas novinarima u Sarajevu profesor filozofije na Southern Connecticut State University David Pettigrew, uoči redovne sesije Kruga 99 o temi “Presuda Mladiću i mapiranje genocida”. 

“Pravda će zahtijevati mnogo više od presude Ratku Mladiću, ali možda može biti prekretnica u svijesti da je Republika Srpska bila od zločinačkog poduzetništva od samog početka i da njezin politički legitimitet treba dovesti u pitanje. To bi iziskivalo ustavnu reformu usmjerenu na ponovno ujedinjenje Bosne i Hercegoine kao multikulturalne demokratije”, kazao je Pettigrew.

Pettigrew je govorio i o ozakonjivanju Nacionalnog parka “Drina” u Republici Srpskoj, koji, kako je kazao nije ništa drugo nego prostor na kojem se Bošnjaci, nakon povratka po zatvršetku rata, ponovno osjećaju nepoželjno pribojavajući se da će na koncu morati opet otići.

“Bošnjacima su već njihova sela, kao što su Klotjevac, Luka, Radoševići i Osat, granatirana, spaljena i uništena. Već su im jednom domovi bili oteti. Već jednom su ubijali njihove voljene. Sada, ‘nacionalni park’, još jednom, uklanja im kontrolu nad domovima. Stanovnici su podnijeli peticiju tvrdeći kako zakon otežava njihove živote. Smatraju da kontrole neće biti podnošljive i da će morati napustiti njihove domove”, kazao je Pettigrew.

Autor knjige “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini  1992-1995.” Jasmin Odobašić govorio je o krivici domaćih institucija u BiH, zbog toga što dosad postoji samo presuda o počinjenom genocidu u Srebrenici, a ne i u drugim općinama.
Naveo je da mnoštvo dokaza o genocidnoj namjeri i stradanju i u drugim općinama BiH nije dostavljano Sudu na vrijeme.

Izvor: Agencije

Previous Vrlo rijetki eksponati pod okriljem Muzeja Gazi Husrev-begove biblioteke(VIDEO)
Next Knjiga dječaka koji je preživio logor 'Herceg-Bosne'

You might also like

NAŠI DANI

Nakon dvije sedmice građani napuštaju karantin na Bjelavama

Četrdeset pet građana koji su prije više od 14 dana smješteni u Studentski dom Bjelave u karantin, počeli su napuštati ovaj izolatorij. Radi se o osobama koji su iz drugih

NAŠI DANI

Zolak nakon krivične prijave Vlade RS-a: Očaj ih tjera da povlače ovakve poteze, idu na sve ili ništa

Vlada bh. entiteta uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, i to zbog izvršenog

MADE IN BOSNIA-387

Brandovi iz «BH. korpe» Hoše marketa poklon akcijom nagradili povjerenje potrošača

  Domaći brandovi iz BH. korpe Hoše marketa podjelom svojih proizvoda prvog dana ljeta nagradili su povjerenje potrošača i podršku koju građani daju kampanji «Kupujmo domaće. Tako je danas ispred