Pettigrew: Politički legitimitet RS dovesti u pitanje. Ustavnom reformom ponovo ujediniti Bosnu i Hercegovinu

Pettigrew: Politički legitimitet RS dovesti u pitanje. Ustavnom reformom ponovo ujediniti Bosnu i Hercegovinu

 

Izricanjem doživotne presude Haškog tribulana ratnom komandantu (takozvane) Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću nije u potpunosti zadovoljena pravda, ona će zahtijevati mnogo više, kazao je danas novinarima u Sarajevu profesor filozofije na Southern Connecticut State University David Pettigrew, uoči redovne sesije Kruga 99 o temi “Presuda Mladiću i mapiranje genocida”. 

“Pravda će zahtijevati mnogo više od presude Ratku Mladiću, ali možda može biti prekretnica u svijesti da je Republika Srpska bila od zločinačkog poduzetništva od samog početka i da njezin politički legitimitet treba dovesti u pitanje. To bi iziskivalo ustavnu reformu usmjerenu na ponovno ujedinjenje Bosne i Hercegoine kao multikulturalne demokratije”, kazao je Pettigrew.

Pettigrew je govorio i o ozakonjivanju Nacionalnog parka “Drina” u Republici Srpskoj, koji, kako je kazao nije ništa drugo nego prostor na kojem se Bošnjaci, nakon povratka po zatvršetku rata, ponovno osjećaju nepoželjno pribojavajući se da će na koncu morati opet otići.

“Bošnjacima su već njihova sela, kao što su Klotjevac, Luka, Radoševići i Osat, granatirana, spaljena i uništena. Već su im jednom domovi bili oteti. Već jednom su ubijali njihove voljene. Sada, ‘nacionalni park’, još jednom, uklanja im kontrolu nad domovima. Stanovnici su podnijeli peticiju tvrdeći kako zakon otežava njihove živote. Smatraju da kontrole neće biti podnošljive i da će morati napustiti njihove domove”, kazao je Pettigrew.

Autor knjige “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini  1992-1995.” Jasmin Odobašić govorio je o krivici domaćih institucija u BiH, zbog toga što dosad postoji samo presuda o počinjenom genocidu u Srebrenici, a ne i u drugim općinama.
Naveo je da mnoštvo dokaza o genocidnoj namjeri i stradanju i u drugim općinama BiH nije dostavljano Sudu na vrijeme.

Izvor: Agencije

Previous Vrlo rijetki eksponati pod okriljem Muzeja Gazi Husrev-begove biblioteke(VIDEO)
Next Knjiga dječaka koji je preživio logor 'Herceg-Bosne'

You might also like

NAŠI DANI

UN: Uzgoj opijuma u Afganistanu 2023. godine opao je za 95 posto nakon zabrane droge

Uzgoj opijumskog maka u Afganistanu opao je za oko 95 posto nakon zabrane droge koju su de facto vlasti uvele u aprilu 2022., prema novom istraživačkom izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda

NAŠI DANI

Nizozemski parlament usvojio inicijativu u kojoj traži sankcije protiv Dodika

Nizozemski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih

HISTORIJA

Bosanski vladari su vladali Srbijom; nikad nijedan srpski vladar nije vladao Bosnom

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić održao je zanimljivo predavanje u Tuzli povodom Dana nezavisnosti naše zemlje. Kurtćehajić se osvrnuo na minule vijekove bosanske historije, ali i prokomentarisao današnju situaciju u