Počela humanitarna akcija pomoći narodu Sirije: Narod u Bosni i Hercegovini zna šta znači solidarnost i pomoć drugih

Počela humanitarna akcija pomoći narodu Sirije: Narod u Bosni i Hercegovini zna šta znači solidarnost i pomoć drugih

Humanitarna kampanja “BiH za narod Sirije” zvanično je, nakon što je provedena u nekoliko muftijstava u Bosni i Hercegovini, počela danas i na području Muftijstva sarajevskog.

Muftijstvo sarajevsko i domaća nevladina humanitarna organizacija MFS – EMMAUS provest će akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije. Partner ove humanitarne akcije je turska humanitarna organizacija IHH.

Prikupljanje pomoći traje od 22. do 30. septembra, ali nakon toga predstoje i procedure koje se trebaju obaviti prije slanja šlepera za Tursku.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković rekao je da su danas održanom konferencijom za novinare najavili početak humanitarne akcije pomoći narodu Sirije, izbjeglicama i prognanicima koji u teškim uslovima dočekuju jesen i zimu.

“Znamo da više godina oni provode u šatorima. S početkom Nove hidžretske godine mi počinjemo sa ovom velikom akcijom. Ova akcija je već provedena u nekoliko muftijstava i sada je počinjemo na području Muftiluka sarajevskog. Svi naši džemati, sve naše džamije učestvovat će u ovoj akciji. Mi smo osjetili šta znači solidarnost i pomoć drugih u najtežim danima”, poručio je Ljevaković.

Pozvao je sve plemenite ljude da se uključe u ovu akciju i na taj način iskažu svoju podršku, pomoć i solidarnost sa prognanicima, narodom Sirije, koji prolazi kroz težak period.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAUS, podsjetio je da je ova organizacija do sada samostalno i u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, banjalučkim i zeničkim od decembra prošle godine pa do sada u četiri konvoja dostavila 936 tona (39 šlepera) pomoći narodu Sirije.

Fotoreporter: Samir Jordamović - Anadolu Agency

“Današnja pres-konferencija je početak akcije na području Muftijstva sarajevskog koja će trajati u narednih 15-ak dana. Tu pomoć šaljemo za Siriju. Kao i u ranijim konvojima, pomoć će biti poslata do granice Turske i Sirije, u Reyhanli, u logistički centar turske organizacije IHH koja nam je partner na ovom, ali i na drugim projektima koje radimo u BiH”, istakao je Škrebo.

Uputio je poziv svim građanima da podrže ovu humanitarnu akciju.

“Što se tiče pomoći, na osnovu instrukcija IHH iz Turske, oni imaju velike potrebe za brašnom i sa te strane mi smo, prvenstveno krenuli u akciju prikupljanja brašna, ulja, dječijih pelena, tjestenine i džemova. I sada apelujemo da tih pet artikala budu osnova, a također, potreban je i novac”, kazao je Škrebo.

Osman Atalay, član Upravnog odbora IHH, poručio je da narod Sirije već sedam godina doživljava veliku tragediju.

“Danas sam ovdje zbog pokretanja humanitarne akcije prikupljanja pomoći za sirijske izbjeglice. Borba i tragedija sirijskih izbjeglica traje više od sedam godina. Međutim, smatram da narod BiH najviše suosjeća sa stradanjem sirijskog naroda, jer su i oni proživjeli sličnu dramu i stradanja u proteklom ratu u BiH”, pojasnio je Atalay.

Podsjetio je da je više od sedam miliona Sirijaca tokom proteklih godina napustilo svoje domove.

“Od 22 miliona stanovnika, sedam je napustilo svoje domove i utočište pronašlo van njenih granica, u Turskoj se nalazi oko tri miliona izbjeglica, zatim 1,4 miliona u Jordanu, 1,7 u Libanu, a Zapadna Evropa je primila oko 866.000. Nešto izbjeglica je utočište pronašlo i u Egiptu i zemljama Zaljeva. Također, unutar Sirije, u nekim drugim gradovima, ostalo je oko osam miliona izbjeglica, koje su protjerane, ali su ostale na sigurnim područjima u Siriji”, izjavio je Atalay.

Istakao je da je tokom sedmogodišnjeg rata u Siriji uništena ekonomija, firme, škole, obrazovni sistem i zbog toga je potrebno pokretanje ovakvih i sličnih humanitarnih akcija.

“Uništena je infrastruktura cijele zemlje. Oko 80 posto bolnica je razoreno, a problem je i u tome što djeca nemaju adekvatne uslove za obrazovanje. Mi, kao nevladine organizacije, dužni smo da i dalje podržavamo sirijske izbjeglice”, dodao je Atalay.

U akciju prikupljanja pomoći za peti konvoj, na području Muftijstva sarajevskog uključeno je svih 284 džemata u deset medžlisa, a koji se prostiru na području 19. općina. Pomoć u vidu brašna, ulja, tjestenine, džemova i dječijih pelena (isključivo domaći proizvodi) bit će prikupljana u svim džamijama na području Muftijstva.

Svoj doprinos akciji dat će i nekoliko hiljada aktivista ”Mreže mladih” Muftijstva sarajevskog, prenosi Anadolu Agency.

Previous Bosnalijek osvojio prestižnu nagradu 'Consumer Health Awards 2017'
Next 10 miliona KM vrijedan ugovor za Euro-Asfalt u Crnoj Gori

You might also like

NAŠI DANI

Dvadeset jedna godina tuzlanske tuge i boli

Dvadeset petog maja 2016. godine navršava se 21 godina masakra na tuzlanskoj Kapiji. Lijep proljetni dan tog 25. maja 1995. godine, izmamio je tuzlansku omladinu na omiljeno okupljalište u centru

NAŠI DANI

Šarović: Pokazali smo kako se može postići opći interes kad smo svi angažirani

Bilo je nekoliko varijanti rješenja problema koje je prouzrokovalo uvođenje Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, ali je ukidanje i

NAŠI DANI

Zvizdić martovsku plaću donirao bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić odlučio je da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, a u