Počela izgradnja zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu

Počela izgradnja zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu

U ulici Ferida Dizadrevića u petak su zvanično počeli radovi na izgradnju zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu, čija će gradnja koštati kako je istaknuto od strane predstavnika ove ustanove oko 3 miliona eura.

Jedan od vlasnika Internacionalnog univerziteta u Goraždu prof.dr. Mehmet Naci Efe govoreći o projektu izgradnje zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu je naglasio – ”Ja sam prvi put došao u BiH prije pet mjeseci i ubrzo nakon toga sam pristupio ovom projektu kao jedan od suosnivača. Ne znam šta se dešavalo prije, ali mislim da se nisu našle prave investicije, jer ovo zahtjeva kapital, a mi kao grupacija u Turskoj koja je profesionalna u edukaciji i građenju, jer u Turskoj imamo koledže, škole, a i suosnivači smo jednog univerziteta imamo spreman plan po kojem naredne godine ova zgrada će biti završena i puna studenata.”

Da je Grad Goražde izdao potrebnu dokumentaciju u skladu sa zakonom istakao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ”Oni su prema Gradskoj upravi izmirili sve obaveze u smislu rente. Imali su problema vezano za početak ulaganja međutim možemo vidjeti sada ozbiljnost jednog od vlasnika iz Turske, tako da smo mi iskazali svoju volju, jer želimo da podržimo sve projekte u Goraždu.”

Govoreći o važnosti Univerziteta za Goražde i potrebnim dozvolama rektor Internacionalnog univerziteta u Goraždu prof.dr. Hajriz Bećirović, je istakao – ”Dozvole su potpisane i naravno da smo predali naš izvještaj  za akreditovanje. Taj izvještaj se nalazi u Ministarstvu koji smo predali prije nekoliko dana i naravno sada očekujemo da Ministarstvo proslijedi Agenciji kako bi dobili potrebnu akreditaciju. Koliko znam i koliko imam uvida jer sam radio na toj akreditaciji mislim da nećemo imati velikih zamjerki i da ćemo dobiti akreditaciju. Mi imamo ukupno od osnivanja do sada upisanih negdje oko 260 studenata, a aktivnih sada oko 120.”

U sklopu Internacionalnog univerziteta u Goraždu djeluje: Fakultet društvenih nauka u sklopu kojeg se odvija nastava na Pravnom i Ekonomskom fakultetu; odsjeci za poslovnu ekonomiju, bankarstvo i menadžment, zatim Fakultet zdravstvenih nauka odsjeci; medicine, stomatologije, farmacije, sestrinstvo i fizikalna terapija; Fakultet tehničkih nauka odsjeci; građevina, geodezija i elektrotehnika, te Fakultet edukacijskih nauka odsjeci; psihologija i turski jezik i književnost.

Kako su naglasili predstavnici Internacionalnog univerzitet u Goraždu misija Univerziteta je da kroz interakciju naučno-istraživačkog rada i obrazovne usluge, rukovodeći se potrebama okruženja i korisnika, Univerzitet u Goraždu će pružati širok, feleksibilan spektar visokokvalitetnih programa koji se odnose na preddiplomske, diplomske akademske i doktorske studije stvarajući dinamičnu obrazovnu zajednicu koja je usredsređena na konstantno poboljšanje kvaliteta.

Previous Organski voćnjak u Brezi: Šefket Hrustanović namjerava utrostručiti proizvodnju prerađenog voća
Next Sarajevo: Značajno poboljšanje epidemiološke sutuacije

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Emir Žunić, doktor tehničkih nauka iz Sarajeva, među tri posto istaknutih ljudi u svijetu iz različitih oblasti

Umjetna inteligencija u svijetu je prisutna više od 50 godina, a svoj napredak je doživjela razvojem kompjuterskih tehnologija i interneta. Ona predstavlja sposobnost nekog uređaja da oponaša ljudske aktivnosti, percipira okruženje

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 56 doktora nauka

Svečana promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak 21. decembra 2023. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prof. dr.Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektorice i prorektori Univerziteta u Sarajevu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Univerzitetu ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru 649 diplomanata u 2018. godini

  U subotu, 9. 2. 2019. godine održana je Svečana promocija i dodjela diploma, u sklopu programa obilježavanja 42. godišnjice postojanja i rada Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. U 2018.