Počela nova školska godina – povećan broj prvačića u ZDK i USK

Počela nova školska godina – povećan broj prvačića u ZDK i USK

Centralna svečanost povodom početka nove školske 20022/2023. godine za Zeničko-dobojski kanton upriličena je u OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila kod Zenice, a dobrodošlicu đacima poželjeli su premijer Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Premijer Bašić je posebnu dobrodošlicu poželio prvačićima, čestitajući, također, roditeljima i nastavnicima kojima je zajednička misija, svako na svoj način, da od mališana naprave ljude spremne da uspješno koračaju kroz život.

Naglasio je da škola u njemu budi najtoplija osjećanja, ali da školske zgrade nekada nisu bile tako ugodn za boravak i učenje, zbog čega je ova vlada postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta jačanje školske infrastrukture.

-Rezultati se vide u svakom gradu i općini. Samo u ovom mandatu obnovili smo 60 zgrada škola i fakulteta i po tome smo postali prepoznatljivi. Želimo da svaki školski objekat bude energetski efikasan, lijep, ugodan za učenje i boravak i da vama djeci i vašim nastavnicima zaista bude drugi dom. To je naša misija – rekao je premijer ZDK.

Izrazio je zadovoljstvo što je u ovoj školskoj godini upisan nešto veći broj prvačića nego lani, a broj srednjoškolaca je gotovo jednak prošlogodišnjem.

-Siguran sam da je ovome doprinijela i naša politika ulaganja u škole, ali i druge mjere koje poduzimamo, među kojima je i nabavka udžbenika. Posebno meni draga, a ona je populaciona mjera, je uvođenje porodiljne naknade za majke od 1.000 KM. Ona bi trebala dodatno ohrabriti roditelje da ostaju i grade život u Bosni i Hercegovini i da rađaju djecu čiji će žamor odjekivati u našim školama – rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić pozvao je učenike da vrijedno uče i postižu uspjehe u obrazovanju, kojim čuvamo sjećanje, učimo, čuvamo vrijednosti, kulturu, tradiciju i osiguravamo našu budućnost.

Rekao je da je ovaj saziv Vlade obrazovanje stavio na prvo mjesto te da je u sve “stubove na kojima počiva obrazovanje” Vlada uložila značajna sredstva i energiju.

-Do kraja mandata ćemo preći 60 objekata koje smo ili obnovili ili izgradili te uložili preko 20 miliona KM. U ovu školu, koja je najveća u ZDK, a pored centralne ima 10 područnih škola, u pet škola smo uveli centralno grijanje, šest smo utoplili, zamijenili krovove i izgradili igrališta, a sve zbog naše djece – rekao je ministar Kozlić.

Dodao je da je urađena i reforma nastavnih planova i programa, tako da se inovirani kurikulumi od ove školske godine eksperimentalno provode i u OŠ “Ćamil Sijarić”, a rebalansom budžeta osigurana su i dodatna sredstva za nabavku besplatnih udžbenika.

-Također, značajno je unaprijeđen materijalni položaj nastavnika i osoblja. Uskoro ćemo treći put u ove dvije godine povećati plaće zaposlenima u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, čime ćemo, vjerujem, dodatno motivisati nastavno i drugo osoblje kako bi naše obrazovanje bilo što bolje – rekao je ministar Kozlić.

Naveo je da je u prvi razred upisan 3.051 učenik što je 38 učenika više nego prethodne školske godine, dok je u srednje škole u nadležnosti ovog ministarstva, bez Usore i Žepča, upisano 2.903 učenika, što je 13 učenika manje nego prethodne godine – ističu iz press službe ZDK.

U školama u Tuzlanskom kantonu počela školska 2022/23. godina

Školskim zvonom i intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u školama u Tuzlanskom kantonu danas je počela školska 2022/23.godina. Tim povodom osnovne škole „Kreka” u Tuzli i „Lukavac Grad” u Lukavcu posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović i predsjednik Komisije za obrazovanje Skupštine TK Midhat Čaušević.

Ovom prilikom uputili su želje za uspješno školovanje, dobro zdravlje, dobru saradnju sa nastavnicima, kako prvačićima koji su prvi put sjeli u školske klupe, tako i djeci svih uzrasta koji su započeli nove nivoe obrazovanja u ovoj školskoj godini. Ove godine osnovnih škola pohađa oko 34.000 učenika, a njih oko 14.000 pohađa srednje obrazovanje.

„Intoniranjem himne, uz obavezno isticanje državne zastave na školskim objektima, te državnog grba u učionicama, želimo jačati osjećaj ljubavi prema našoj jedinoj domovini, Bosni i Hercegovini. To je ljubav koju moramo gajiti od najmlađih pokoljenja” rekao je ovom prilikom ministar Omerović.

Također predstavnici Vlade danas su posebno istaknuli da Vlada Tuzlanskog kantona obrazovanje, i ulaganje u oblast obrazovanja ne vidi kao trošak nego kao dugoročnu investiciju.

„Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine značajna sredstva usmjerila u oblast obrazovanja. Obrazovanje je temelj našeg društva i zbog toga smo, osim kapitalnih investicija u vrijednosti oko 5 miliona KM, kojima ćemo znatno unaprijediti školsku infrastrukturu i uslove za školovanje, za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola smo osigurali besplatne udžbenike. Imajući u vidu ekonomsku situaciju i evidentna poskupljenja ovim ćemo barem malo olakšati roditeljima otpremu učenika u novu školsku godinu”, kazao je premijer Halilagić, dodajući da je Vlada osigurala i sredstva za povećanje plaća uposlenicima u školama, te da bi to trebao biti dodatni motiv da se više posvete svom poslu i obrazovanju.

„Također treba istaknuti i da smo osigurali dodatnih 8 miliona KM za rekonstrukciju i mjere energijske efikasnosti u 5 školskih objekata, od čega 4 u Tuzli i jedne škole u Kalesiji”, kazao je premijer Halilagić dodajući da se, uključujući ova sredstva, ukupna investicija u školsku infrastrukturu kreće oko rekordnih 13 miliona KM.

„Jučer smo objavili i konkurse za stipendiranje nadarenih učenika i studenata. To je naš projekat kojim želimo dodatno vrednovati, trud, rad, zalaganje i rezultate koji se takvim odnosom prema školovanju i obrazovanju postižu. To je stimulans za sve učenike i studente da budu bolji, da ostvaruju bolje rezultati, a ti rezultati sigurno neće ostati neprimjećeni”, zaključio je premijer Halilagić.

Današnja posjeta ujedno je bila i prilika da direktori škola upoznaju delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona sa radom i funkcionisanjem ovih ustanova, pri čemu su zajedno obišli učionice i prostore u objektima.

Na kraju današnjeg obilaska škola premijer i ministar su ponovno istaknuli svoje opredjeljenje da podrže sve projekte razvoja i unaprjeđenja obrazovanja na području našeg kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

U osnovne škole u USK-u upisano više od 1.650 prvačića

Nova školska godina počela je jutros prema planu i programu u svim osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona. Iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta potvrđen je upis više od 1.650 prvačića u osnovnim školama.

U ovom kantonu oko 18.000 djece krenulo je danas u osnovnu, dok je blizo 1.900 učenika upisano ove godine u srednje škole.

Učenici starijih razreda organizirali su za najmlađe školarce predstavu dobrodošlice da bi im prvi dan u školi ostao u dugom i lijepom sjećanju, jer je za prvačiće ovo trenutak kad su otvorili vrata novim spoznajama i prijateljstvima, javlja FTV.

Nova školska godina u Kantonu Sarajevu počela je danas, a u đačke klupe sjelo je 54.000 učenika, dok je u predškolske ustanove upisano oko 9.000 najmlađih stanovnika Kantona. Ova školska godina specifična je jer u njoj počinje primjena kurikularne reforme za određene razrede.

Previous N1 televizija i Sport Klub kroz odbijanje korektne ponude BH Telecoma uskraćuju svoj signal državljanima Bosne i Hercegovine
Next Gradonačelnica Sarajeva na obilježavanju godišnjice formiranja 1. Korpusa ARBiH: S ponosom i punog srca prisjećamo se velike žrtve naših boraca i vremena u kojem smo pokazali hrabrost i odlučnost

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Deseta godišnjica smrti bh. književnika Nedžada Ibrišimovića

Danas se navršava deset godina od smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, slikara i publiciste. Ibrišimović je preminuo na današnji dan 2011. godine, a bio je dobitnik brojnih

DUHOVNOST

Salkan Delić ostvario dječački san: Kur’an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini

U Domu kulture u Srebreniku ovih je dana po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu. Salkan Delić, profesor Islamske vjeronauke, od rođenja slijep, najzaslužniji

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Sarajevski sajam knjiga: Nagrada za najbolji izdavački poduhvat pripala je izdavačkoj kući Libris za štampanje izabranih djela Derviša Sušića

Centar Skenderija prethodnih dana bio je domaćinom svim onim koji vole knjige. Posjetioci koji su prolazili nekoliko dana kroz veliku dvoranu “Mirza Delibašić”, moglo se vidjeti, bili su veoma zadovoljni.