Počela vježba Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu „Manjača“

Počela vježba Oružanih snaga BiH na vojnom poligonu „Manjača“

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine počeli su, danas, na vojnom poligonu obuke “Manjača”, četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja (NEL-1) po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F).

Pripadnici INF-L-BNG će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni od strane NATO ocjenjivača u oblasti interoperabilnosti, koja obuhvata obučenost, organizaciju, strukturu i opremu deklarisanih jedinica po NATO listi zadataka.

Uspješnim realizovanjem vježbe NEL-1, Bataljonska grupa lake pješadije Oružanih snage BiH će završiti prvi nivo četverogodišnjeg ocjenjivanja NATO Koncepta operativnih sposobnosti i u potpunosti postati interoperabilna sa NATO standardima. Potom slijedi drugi nivo ocjenjivanja u oblasti borbene spremnosti, nakon čega je jedinica certifikovana za učešće u NATO vođenim multinacionalnim operacijama, operacijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Podsjećamo da su, radi dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza te učešća u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu, Oružane snage BiH 2018. godine deklarisale Bataljonsku grupu lake pješadije (INF-L-BNG). Ova jedinica je u novembru 2019. godine uspješno prošla i vježbu ocjenjivanja SEL-1 (samoocjenjivanje) u skladu sa NATO procedurama, koja je bila preduslov za realizaciju NEL-1.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama. Do sada je uspješno ocjenjeno 11 jedinica Oružanih snaga BiH (750 pripadnika) koje su od strane NATO ocjenjivača ocijenjene kao borbeno spremne.

Prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere, kao i propisane mjere od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbjeđena su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH tokom održavanje vježbe.

Previous Izložba "Skender Kulenović: Bosna je sve što imam"
Next Prevent Interior sa novom kolekcijom nastupa na prestižnom sajmu namještaja u Njemačkoj

You might also like

NAŠI DANI

Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdvajanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Von der Leyen je današnju posjetu Bosni i Hercegovini završila ceremonijom predaje novih stanova za

NAŠI DANI

Najbolja palestinska maturantica ubijena je u izraelskom napadu

Tinejdžerica koja je 2023. maturirala kao najbolja palestinska učenica s prosječnom ocjenom od 99,6%, jedna je od mladih žrtava izraelskih zračnih napada u Gazi. Nastavljaju se intenzivni napadi izraelske vojske

NAŠI DANI

Učionica na otvorenom u školi u Kaćunima (Video)

Na području Srednjobosanskog kantona uveliko teku pripreme za početak školske godine u uvjetima pandemije. Zanimljiv primjer zabilježili smo u busovačkoj osnovnoj školi Kaćuni, gdje su nastavnici vlastitim snagama, a sve