Počele pripreme bosanske reprezentacije za olimpijske pretkvalifikacije

Počele pripreme bosanske reprezentacije za olimpijske pretkvalifikacije

Pripreme muške seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine za učešće u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre počele su danas.

Dio ekipe se okupio u Sarajevu i otputovao za Vlašić, gdje će se još nekoliko igrača tokom današnjeg dana priključiti timu. Selektor Adis Bećiragić od prvog dana priprema na raspolaganju će imati sljedeće košarkaše: Adi Zahiragić, Adnan Arslanagić, Edin Atić, Amar Gegić, Amsal Delalić, Aleksandar Lazić, Adin Vrabac, Amar Alibegović, Haris Delalić, Luka Garza, Miralem Halilović, Kenan Kamenjaš, Vojin Ilić, Emir Ahmedović i Harun Zrno.

Naknadno će se u prvim danima avgusta saigračima iz nacionalnog tima pridružiti Džanan Musa i Jusuf Nurkić, dok je nekoliko imena otpalo sa spiska zbog problema s povredama.

“Termin odigravanja pretkvalifikacija nije idealan, s obzirom da su svi košarkaši trenutno van takmičarske forme, ali svakako ćemo taj segment pokušati podići na odgovarajući nivo tokom priprema. Većina pozvanih igrača sa nama će biti od prvog dana, naknadno će nam se priključiti Musa i Nurkić. Imat ćemo dovoljno vremena da se uigramo. U planu su prijateljske utakmice sa Srbijom i Obalom Slonovače. To će biti dobre provjere, radi se o reprezentacijama koje učestvuju na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Pred nama je puno posla, ali najvažnije je da nas povrede zaobiđu i da spremni dočekamo mečeve pretkvalifikacija u Poljskoj”, kaže selektor Bećiragić za zvaničnu stranicu KSBiH.

Među igračima koji su prvi put na pripremama nacionalnog tima je Luka Garza.

“Veoma sam uzbuđen što sam ovdje s ekipom. Spreman sam za treninge i utakmice koje su pred nama, bit će to nevjerovatno iskustvo za mene. Veoma mi je drago i što ću predstavljati zemlju, to je nešto što sam oduvijek sanjao”, ističe košarkaš Minnesota Timberwolvesa.

Podsjetimo, pretkvalifikacije su na rasporedu od 12. do 20. avgusta ove godine. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi B sa selekcijama Poljske, Mađarske i Portugala. Utakmice ove grupe odigrat će se u poljskom gradu Gliwice. Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija). U kvalifikacije za Olimpijske igre ide pobjednik turnira.

Previous Sestre Samardžić: Aleksandri zlato, Anđeli srebro na Evropskom univerzitetskom judo prvenstvu
Next Ljetnji raspust u nomadskoj porodici u Bosni i Hercegovini (Video)

You might also like

SPORT

Tuka osvojio zlatnu medalju, Pezer bronzani

Na Balkanskom prvenstvu u Turskoj nastupilo je devet takmičara iz Bosne i Hercegovine, od kojih je dvoje osvojilo medalje – Amel Tuka i Mesud Pezer. Amel Tuka je nastupio u

SPORT

Premijer KS: Možemo uraditi sve što je potrebno da Sarajevo bude dio olimpijske priče 2030. godine zajedno sa Barselonom

Pere Aragones i Garcia, predsjednik Vlade Katalonije, koja je nosilac aktivnosti u cilju organizacije Zimskih olimpijskih igara 2030. godine tokom današnjeg sastanka sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom razgovarao je

SPORT

Zerina Vrabac, nova mlada nada bosanskog plivanja: “Za pet godina, meni je san učešće na Olimpijskim igrama i želim to postići u životu”

Dvanaestogodišnja Zerina Vrabac, učenica Osnovne škole Tušanj u Tuzli, članica je trofejnog Plivačkog kluba “Zmaj-Alpamm”. Nedavno je u Kragujevcu na “Piat Openu”, u disciplini 200 metara delfin uspjela oboriti rekord