Počeli Ilhamijini dani u Travniku

Počeli Ilhamijini dani u Travniku

Nakon okončanja Andrićevih dana, Travničani i njihovi gosti od 15. novembra pa do 14. decembra uživat će u brojnim sadržajima tradicionalne kulturne manifestacije Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka. Ovogodišnje Ilhamijine dane organiziraju BZK Preporod iz Travnika i Žepča.

U okviru ovogodišnjih Ilhamijinih dana, uz brojne izložbe, promocije knjiga te koncerte, planirano je i održavanje naučnog skupa „Šejh Abdulvehab Ilhamija Žepčak – dvije stotine godina od smrti“, na kojem će se govoriti o ovom alimu, teologu, šejhu, hafizu i pjesniku, koji je svojom smrću trajno povezao rodno Žepče i Travnik.

„Ove godine u okviru ove kulturne manifestaciji ćemo promovirati dvobroj časopisa Divan“, kazao je Taik Ganić, predsjednik BZK Preporod Travnik.

Čuvena Ilhamijina kasida „Čudan zeman nastade“, koja je bila kritika osmanske vlasti, bila je razlog zbog kojeg je 1821. godine Dželaludin-paša naredio njegovo pogubljenje.

„Zato i jeste, između ostalog, vjerovatno i kazna bila takva da bi poruka bila otprilike negdje onome što je Ilhamija izrekao u smislu kritike društvu, kritike sistemu, odnosno samoj vlasti“, objašnjava Dženan Kos, koordinator manifestacije.

Organizatori, svjesni značaja ne samo poezije nego cjelokupnog života i djela šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, vjeruju da će bogatim sadržajem ovogodišnje manifestacije ponuditi odgovore na brojna pitanja, ali i otvoriti neka nova da bi se na najbolji mogući način uživalo u ovoj tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji, izvještava FTV.

Previous Dostojno obilježiti 30. godišnjicu bugarskog priznavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Američkim lobistima 1,9 miliona iz Srbije, kontaktirali Grenela i Palmera

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

TVSA prikazuje dokumentarni film o 2. maju 92.

“Pad Sarajeva, propali scenarij” dokumentarni film u produkciji TVSA kojeg potpisuje Enisa Skenderagić, biće emitovan premijerno u ponedjeljak 21,25. Prvi put nakon 47 godina 2. maja 1992. godine u Sarajevu

KULTURA I UMJETNOST

Dokumentarni film o olovskoj ratnoj bolnici! “Pod zemljom”: Dostojanstveno sjećanje

Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, prikazan je na Facebook i YouTube kanalu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. maja, simbolično na 28. godišnjicu

KULTURA I UMJETNOST

Revija „Elizabeta Bosanska“ u augustu u zamku Ostrožac

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić upriličio je danas, u Bihaću prijem za bosanskog dizajnera Adnana Hajrulahovića, koji je svoje kolekcije prezentirao na revijama u Bangkoku, Beču, Dizeldorfu, Beogradu, Zagrebu, Svetom