Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA.

Rektor Elvir Zlomušica podsjetio je na dane kada je Univerzitet osnovan, podsjećajući da je bio četvrti u Bosni i Hercegovini u tom trenutku.

“Univerzitet je proglasila Skupština, što su tada pozdravili svi univerziteti u bivšoj Jugoslaviji. Prije Univerziteta u Mostaru, bilo ih je 17 u Jugoslaviji. Iza nas je 45 godina, bilo je uspona i padova, a u svakom slučaju najteži period bio je u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas imamo značajnu međunarodnu saradnju i dio smo evropskog prostora visokog obrazovanja. Univerzitet je jedan od stubova ovog prostora“, izjavio je Zlomušica.

Zadovoljan je što se odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zasad nije negativno odrazio na broj studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić“.

“Ako napravimo analizu u posljednjih nekoliko godina, drastičan pad broja studenata se ne bilježi. S obzirom na atraktivnost nekih studijskih programa, mi smo to najmanje osjetili“, rekao je.

Edina Špago – Ćumurija, prorektorica za međunarodnu saradnju, posebno je pohvalila rad i doprinos uposlenika ove ustanove u vremenu pandemije koronavirusa.

“Osnivanjem Fakulteta informacionih tehnologija krenulo se u određeno stratešku informatizaciju. Prije pandemije smo imali pripremljenu platformu i radili obuke sa profesorima. Pandemiju smo spremni dočekali i prevazišli je. U lokdaunu smo stopostotno isporučili nastavu“, kazala je.

Program obilježavanja će biti nastavljen promocijom i prezentacijom publikacije “45 godina Univerziteta Džemal Bijedić”, dok će u petak najboljim studentima biti uručene rektorove nagrade. Za vikend je planirana promocija doktora nauka, izložba u saradnji sa Muzejom Hercegovine te sportska takmičenja u šahu i karateu.

U ponedjeljak će se ovim povodom održati i svečana sjednica Senata Univerziteta, a dani iza toga rezervisani su za prezentacije projekata i svečanosti. Cjelokupni program odvijat će se uz obavezno poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Džemal Bijedić bio je ugledni političar i društveno-politički radnik iz Bosne i Hercegovine u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Poginuo je u avionskoj nesreći kod Kreševa (BiH) 18. januara 1977. u 59. godini života.

Previous Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji
Next Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

You might also like

NAŠI DANI

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja

NAŠI DANI

Potvrđena oslobađajuća presuda Ramizu Drekoviću

Ramiz Dreković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, oslobođen je svih optužbi, saznaje Politicki.ba. U drugostepenom postupku, Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva BiH i potvrdio prvostepenu presudu. 

NAŠI DANI

Apsurdi: Zašto je na slobodi Rade Danilović koji je tražio granatiranje Goražda “u cilju odmazde”!?

“Molim dejstvo artiljerije po gradu Goraždu u 17 sati 18.10.1993. godine u cilju odmazde za devet poginulih boraca 3. PLPBR”, napisao je pukovnik Rade Danilović, komandant 3. Podrinjske lake pješadijske