Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA.

Rektor Elvir Zlomušica podsjetio je na dane kada je Univerzitet osnovan, podsjećajući da je bio četvrti u Bosni i Hercegovini u tom trenutku.

“Univerzitet je proglasila Skupština, što su tada pozdravili svi univerziteti u bivšoj Jugoslaviji. Prije Univerziteta u Mostaru, bilo ih je 17 u Jugoslaviji. Iza nas je 45 godina, bilo je uspona i padova, a u svakom slučaju najteži period bio je u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas imamo značajnu međunarodnu saradnju i dio smo evropskog prostora visokog obrazovanja. Univerzitet je jedan od stubova ovog prostora“, izjavio je Zlomušica.

Zadovoljan je što se odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zasad nije negativno odrazio na broj studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić“.

“Ako napravimo analizu u posljednjih nekoliko godina, drastičan pad broja studenata se ne bilježi. S obzirom na atraktivnost nekih studijskih programa, mi smo to najmanje osjetili“, rekao je.

Edina Špago – Ćumurija, prorektorica za međunarodnu saradnju, posebno je pohvalila rad i doprinos uposlenika ove ustanove u vremenu pandemije koronavirusa.

“Osnivanjem Fakulteta informacionih tehnologija krenulo se u određeno stratešku informatizaciju. Prije pandemije smo imali pripremljenu platformu i radili obuke sa profesorima. Pandemiju smo spremni dočekali i prevazišli je. U lokdaunu smo stopostotno isporučili nastavu“, kazala je.

Program obilježavanja će biti nastavljen promocijom i prezentacijom publikacije “45 godina Univerziteta Džemal Bijedić”, dok će u petak najboljim studentima biti uručene rektorove nagrade. Za vikend je planirana promocija doktora nauka, izložba u saradnji sa Muzejom Hercegovine te sportska takmičenja u šahu i karateu.

U ponedjeljak će se ovim povodom održati i svečana sjednica Senata Univerziteta, a dani iza toga rezervisani su za prezentacije projekata i svečanosti. Cjelokupni program odvijat će se uz obavezno poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Džemal Bijedić bio je ugledni političar i društveno-politički radnik iz Bosne i Hercegovine u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Poginuo je u avionskoj nesreći kod Kreševa (BiH) 18. januara 1977. u 59. godini života.

Previous Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji
Next Otvoren Festival Sarajevska zima 2022

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnik Podgorice o sramoti oko naziva ulice u Beranama – Crna Gora se danas stidi pred svijetom

Komentar Ivana Vukovića, gradonačelnika glavnog grada Crne Gore – Podgorice: -Gledao sam nedavno film ‘Quo vadis, Aida?’. Preporučio mi ga je najveći živi glumac bivše Jugoslavije, dobitnik Zlatnog lava u

NAŠI DANI

Telegrami saučešča iz naše zemlje nakon tragedije u Tetovu

Broj poginulih u požaru koji je kasno u srijedu izbio u COVID centru u Tetovu, u Sjevernoj Makedoniji, povećan je na 14, prenosi AA. U saopštenju Javnog tužilaštva Sjeverne Makedonije,

NAŠI DANI

Reakcije na najave promjene Izbornog zakona: ‘Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a’

Prvo se špekulisalo, a potom su pojedini mediji detaljnije objavili plan OHR-a vezan za izmjene koje se tiču Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Većina političara i stranaka sa sjedištem u