Počeo treći ‘Sarajevo Innovation Summit’ – najveći događaj o inovacijama u regionu

Počeo treći ‘Sarajevo Innovation Summit’ – najveći događaj o inovacijama u regionu

Treći Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu počeo je danas u online izdanju pozdravnim govorima dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmine Selimović i idejnog tvorca Summita Amile Pilav-Velić koje su istakle značaj visokoobrazovnih institucija u kontekstu inovacija.

– Inovacije danas predstavljaju jedan od najvažnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta, a saradnja između obrazovnog, poslovnog te javnog sektora postaje imperativ održivog ekonomskog razvoja. Realizacija ovakvog događaja sigurno će doprinijeti  institucionaliziranoj saradnji s poslovnim sektorom te omogućiti prenos najboljih praksi kroz “Open science” model. Ovakav vid saradnje promovirat će regionalni ekonomski rast, kreiranje novih radnih mjesta ali i sve značajniju ulogu visokog obrazovanja u tom smislu te reducirati jaz koji postoji između istraživačkih institucija i poslovnog sektora te povećati inovativni kapacitet akademske zajednice – rekla je dekanesa Selimović.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je jedan od primjera obrazovne institucije u našoj zemlji koja “živi” takav koncept. O tome svjedoče brojne aktivnosti i projekti koje realizira ovaj fakultet, ali i međunarodne akreditacije i priznanja za kvalitetu koje ga svrstavaju u pet posto najboljih svjetskih poslovnih škola i fakulteta.

  – Danas, kada se cijeli svijet suočava s jednom od najvećih kriza u savremenoj historiji čovječanstva, fokus ovogodišnjeg Samita je na digitalnoj transformaciji i otpornosti ekonomije da se održi u novom normalnom. Kriza nas definitivno uči novim lekcijama, postcovid era i oporavak od krize pokazat će koliko smo ih naučili i da li su naši odgovori bili dovoljno dobri – navela je Pilav-Velić.

Kao prvi keynote govornik Zlatko Lagumdžija ja naglasio značaj inovacija, digitalne transformacije i leadershipa za rast ekonomije i tehnološke moći, te prosperiteta, znanja, budućnosti i vrijednosti. 

  – Sarajevo Innovation Summit je veoma značajna inicijativa za razvoj i nepredak Bosne i Hercegovine. Neophodno je preokrenuti krizu u priliku za unapređenje i rekonstruiranje ekonomskog sistema i društva –  rekla je Aida Hadžialić, najmlađa ministrica u historiji Vlade Kraljevine Švedske.

Direktor odjela za finansijski održivi razvoj u J. Safra Sarasin banci Saša Bešlić je kazao da će “jedna trećina ukupnog stanovništva na planeti živjeti u dvije zemlje svijeta”.

-To nam je značajan indikator gdje će se digitalne, finasijske i druge inovacije dešavati u budućnosti. Istovremeno, izazovi u kontekstu klimatskih promjena, urbanizacije i cjelokupne održivosti će rasti – dodao je Bešlić. 

Program Samita obuhvata dvije panel diskusije: „New normal – Is your technology ready for the new digital reality?;  „Digital art cultural experiences in the post Covid era. 

Osnovna ideja Samita je okupljanje vodećih stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija omogućavajući prezentovanje dobrih praksi i razmjenu znanja i iskustava sa ciljem stimulisanja inovacija i kreiranja adekvatnog okruženja, saopćeno je iz EFSA. 

Previous Silajdžić: Našem članstvu u NATO-u treba dati najviši mogući prioritet
Next NUBBiH obilježava 75. godišnjicu osnivanja i rada

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi bosanski naučnik na pragu otkrića lijeka za tuberkulozu

Lijek za liječenje tuberkuloze kojom je zaražena 1/3 svjetske populacije, a koja godišnje uzme 1,6 miliona života, moglo bi biti naučno otkriće Dženana Kovačića, studenta Internacionalnog Burch univerziteta, mladog naučnika,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

KCUS prvi u regiji će instalirati najnoviji brahiterapijski uređaj „Bravos“

Klinčki centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je za potrebe Klinike za onkologiju KCUS, najsavremeniji brahiterapijski aparat najnovije generacije „Bravos“. Klinika za onkologiju će biti prva u regiji u kojoj će

NAŠI LJUDI

Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine

Sarajlija i profesor u SAD-u Seid Korić prošle je godine oborio svjetski rekord u korištenju superkompjutera, a danas radi na novim tehnološkim dostignućima. Korić trenutno radi u Nacionalnom centru za