Počinje izgradnja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH

Počinje izgradnja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas su potpisali Sporazum o sufinansiranju izgradnje Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH. Podsjećamo, 2. pješadijski (rendžerski) puk u okviru OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te Muzej, koji će biti smješten u kasarni i aerodromu „Dubrave”, treba da objedini, čuva i prezentira historijsku građu iz obrambeno – oslobodilačkog rata 1992-’95. godina.

Za ovu namjenu Vlada je osigurala 100.000 KM, koja će se realizirati putem JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, a predviđena su za saobraćajne, kolovozne i pješačke površine, kao i druge poslove iz oblasti niskogradnje za potrebe Muzeja.
Današnji susret premijer Halilagić je iskoristio da akcentira neophodnost historijskog vrjednovanja kroz čuvanje i prezentaciju činjenica iz bliske prošlosti.


„Naša zajednička izgradnja Muzeja je odgovor koji se od nas traži. Pažnja koju mi posvećujemo ovom projektu, nije toliko važna zbog nas. Ona je mnogo značajnija zbog mlađih generacija koje dolaze. Vlada Tuzlanskog kantona je nedavno uvela izučavanje perioda obrambeno – oslobodilačkog rata u našem obrazovnom procesu, te u udžbenike iz Historije za IX razred osnovnih škola uvrstila ovu materiju, osnivanje izgradnja savremenog Muzeja je slijedeći korak koji će djeci omogućiti da i praktično vide i upoznaju se sa onim što u knjigama budu izučavali. Te mlade generacije, zbog svoje budućnosti, moraju poznavati svoju historiju. Trebaju imati mjesto gdje će im se vizualno i kroz dokumentaciju praktično približiti dešavanja iz novije historije”, rekao je danas premijer Halilagić.

Plan je da se ovakvi muzeji izgrade na svim lokacijama koje je pokrivala Armija Republike Bosne i Hercegovine, sa centralnim muzejom u kasarni u Rajlovcu, a ministar Podžić se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona i premijeru Halilagiću na prepoznavanju ove inicijative i spremnosti da podrže ovaj izuzetno važan projekat.


„Iako su jedinstvene oružane snage napravljene još 2005.godine, ni danas ne žele svi podjednako ovu vojsku i da je ona jaka, sposobna i opremljena. Neko to voli manje ili više, neko bi ovu državu i demilitarizirao i td. Zato danas želim naglasiti veliku vrijednost ovih aktivnosti. Ovo je obaveza svih nas koji ovu državu poštujemo i volimo od Une do Drine i od Brčkog do Neuma, jer je ona zemlja svih nas. Zato je bitno učiti mlade generacije gdje smo i šta radili, te kako smo skupo platili granice ove zemlje. Zato II korpus može biti ponosan na svu teritoriju koju je sačuvao, odbranio i oslobodio, a ovo je način da njegujemo tradicije II korpusa ARBiH”, rekao je ministar Podžić.

Također, danas je istaknuto da je osnivanje Muzeja prirodan slijed događaja, nakon izrade bisti herojima odbrambeno oslobodilačkog rata, monografije II korpusa ARBiH i uvođenja izučavanja ove tematike u obrazovnom procesu u IX razredima osnovne škole.

Previous Sandžak: Ugljanin i Zukorlić potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću
Next U FBiH se svaki mjesec zaposli dvjestotinjak stranaca

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

5. MAJ – Podsjećanje na istinu i veliku bol zbog stradanja djece Sarajeva

Prigodnim programom i performansom na Trgu djece Sarajeva u Sarajevu obilježen je Dan sjećanja na stradalu djecu glavnog grada Bosne i Hercegovine i upućena snažna kritika zbog višedecenijskog izostanka procesuiranja

NAŠI DANI

Obilježen Dan sjećanja na ubijene Bošnjake u Rudom

Medžlis Islamske zajednice Rudo, u saradnji sa Udruženjem porodica ubijenih i nestalih 1992, organizovao je (ovog vikenda) Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u tom bosanskohercegovačkom gradu i

NAŠI DANI

Riječi podrške: Pripadnici Odreda “Lasta” – Generale, uz tebe smo!

  Pripadnike Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” šokirala je jutros i potresla vijest o hapšenju generala ARBiH Atifa Dudaković. Generalu Dudukoviću su poslali riječi podrške, naglašavajući da on nije ratni