Počinje realizacija nekoliko domaćih serija: Projekt BH Telecoma podržao premijer Novalić

Počinje realizacija nekoliko domaćih serija: Projekt BH Telecoma podržao premijer Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je današnjem predstavljanju platforme BHContentLab kompanije BH Telecom, putem koje će se, zajedno s domaćim producentskim kućama i rediteljima, realizirati nekoliko domaćih TV serija.
 
Premijer Novalić je u svom obraćanju istakao podršku ovom  projektu i saradnji, kazavši da je BH Telecom jedna od najuspješnijih javnih kompanija. Također je istakao da je generalni direktor te kompanije još prije dvije godine prezentirao ideju o stvaranju najveće platforme za produkciju audio-vizuelnog sadržaja.

– Dali smo punu podršku toj ideji jer je sinergija BH Telecoma i naše kinematografije sasvim logična, rekao bih i prirodna. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja investiranja u kreiranje vlastitih sadržaja – kazao je on.
 
Novalić je također istakao da je posebno važno što će se kroz ovaj projekt otvoriti i nova radna mjesta, te će biti promovisana bosanskohercegovačka kinematografija.
 
Kazao je i da je Vlada Federacije BiH pokazala da podržava bh. kinematografiju te da je, između ostalog, dala podršku od 800.000 KM za film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”.
 
Prema riječima generalnog direktora BH Telecoma Sedina Kahrimana, platforma BHContentLab, kao najveća domaća platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, predstavlja jedan od strateških ciljeva to kompanije. Najavio je da je plan u naredne tri godine investirati 18 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja.
 
Direktor Obala Art Centra Mirsad Purivatra ocijenio je da je danas historijski dan za bh. kinematografiju.
 
Reditelj Danis Tanović izrazio je zadovoljstvo ovim projektom.
 
– Sada ćemo prvi put, zahvaljujući BH Telecomu, imati priliku da ponovno pokrenemo kinematografiju, da pokrenemo produkciju. Jako je važno je da ćemo u slijedeće dvije godine da obnovimo bosanskohercegovačku kinematografiju na najbolji mogući način – kazao je Tanović.

Previous Nova isporuka: 11.700 Pfizer vakcina stiglo u našu zemlju
Next Prototip bosanskog respiratora ulazi u fazu kliničkog ispitivanja

You might also like

BAŠTINA

Hagada i Rukopisna zbirka GHB upisani u registar Memorija svijeta UNESCO-a

Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke jučer su na Generalnoj skupštini UNESCO-a u Parizu upisani u registar Memorija svijeta, posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini, čime je Bosna i

HISTORIJA

Obilježavanje 932. godišnjice Povelje Kulina bana – koncert na Bobovcu, tribina u Tuzli

U nedelju, 29. augusta navršava se 932 godine od izdavanja i potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske

BAŠTINA

Saradnja dvije Tuzle: Protokol o štampanju velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali o unapređenju saradnje i budućim