Podignuta optužnica protiv sedam osoba za krivično djelo genocida

Podignuta optužnica protiv sedam osoba za krivično djelo genocida

Tužioci iz Posebnog odjela za ratne zločine podigli su optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:  

1.   Vujović Ratko, zv. “Rara”, rođen 1967. godine u Bileći

2.   Vlačić Ljubomir, zv. ”Buba”, rođen 1957. godine u Šekovićima

3.   Pepić Vitomir, zv. ”Vito”, rođen 1953. godine u Kladnju

4.   Ognjenović Milovan, rođen 1952. godine u Šekovićima

5.   Višković Goran, zv. “Vjetar”, rođen 1954. godine u Vlasenici

6.   Dupljanin Željko, zv. “Krnjo”, rođen 1975. godine u Han Pijesku

7.   Golijanin Vlastimir, rođen 1974. godine u Han Pijesku

Optuženi se terete da su kao komandanti i pripadnici Vojne policije Drinskog korpusa Birčanske brigade i 10. diverzanskog odreda pri Glavnom štabu VRS, na području općina Šekovići i Vlasenica, u periodu od 15.07. do 23.07.1995. godine, sudjelovali u zarobljavanju muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti koji su nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica pokušavali preći na teritoriju pod kontrolom ARBiH, njihovom zatvaranju u zatvoru Sušica i drugim objektima, kao i vezivanju i transportu na tri lokacije gdje je izvršeno strijeljanje i ubistvo, te tijela i posmrtni ostaci zasipani eksplozivnim napravama ili pomoću mehanizacije uklanjani i ukopavani.

Na navedeni način izvršena su strijeljanja i ubistva 20 žrtava na lokalitetu jame Pola (Hašimova rupa), na lokalitetu Bišina-dolina Krajevi 39 žrtava, kao i na lokalitetu Jarovlje-Piskavica, ukupno 6 žrtava među kojima i jedna žena. Tijela žrtava su pronađena, ekshumirana i identifikovana nakon rata tako da je poznat identitet svih 65 osoba ubijenih na ove tri lokacije.

Optuženi se trerete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili krivično djelo genocida iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Optužnica u ovom predmetu realizovana je uz komunikaciju i saradnju sa Tužilaštvom pri MRMKS-u. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Previous Okupirana Gaza leži na 1,7 milijardi barela nafte
Next Ne prestaju izraelski napadi na bolnice i škole u Gazi

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu predstavljena Publikacija ‘Ratni zločini u Foči – Presude’

  Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) danas je predstavilo publikaciju “Ratni zločini u Foči – Presude” u kojoj su objavljenje presude za ratne zločine pred Sudom Bosne i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica formiranja logora ‘Heliodrom’

15. avgust obilježava se kao dana kada su ljubuški Bošnjaci natovareni na kamione i zatvoreni u logor, iz kojeg mnogi više nisu ni izašli. Logor se nalazio kraj Rodoča, u

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Inzko treba spriječiti rušenje kuće zločina u Višegradu

Institut BAGI pozvao visokog predstavnika u BiH da sačuva kuću u Višegradu u kojoj su 1992. godine živi spaljeni deseci civila. Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju pozvao je