Podnešena prijava protiv falsifikatora izbornih rezultata u selu Klisa

Podnešena prijava protiv falsifikatora izbornih rezultata u selu Klisa

Nakon što su predali prigovor GIK-u, mještani Klise su u MUP-u Zvornik podnijeli prijavu protiv članova biračkog odbora i posmatrača izbornog procesa u Klisi.

Oko tridesetak mještana sela Klisa danas je u Zvorniku predalo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) kojim dokazuju da su na izborima 2. oktobra falsificirani rezultati izbora u njihovom selu. 

Nakon što su predali prigovor GIK-u, mještani Klise su u MUP-u Zvornik podnijeli prijavu protiv članova biračkog odbora i posmatrača izbornog procesa u Klisi. 

“Prigovor koji smo dali u Gradskoj izbornoj komisiji otišao je i Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevo. 

U MUP-u u Zvorniku smo dali izjave i očekujemo da će biti sprovedena zakonska procedura o ovim očiglednim izbornim malverzacijama.

Nema toga ko će nas zaustaviti u ostvarenju pravde u ovom slučaju. Oni koji su falsificirali izborne rezultate u našem selu, morat će se suočiti sa zakonom”, kazao je za Politicki.ba, neposredno nakon što je sa svojim komšijama napustio prostorije zvorničkog  MUP-a, lokalni imam iz Klise Senaid ef. Alić.

Naime, u Klisi u kojoj je registrirano oko 230 građana s pravom  glasa, prema podacima CIK-a na izbore je izašlo njih 197 od kojih su svi glasački listići bili važeći. 

Također, službeni CIK-ovi podaci govore da je u ovom bošnjačkom selu od 197 glasača, njih 103 za predsjednika Rs-a povjerenje dalo Miloradu Dodiku kandidatu SNSD-a, dok je, tek njih 62 glasalo za Senada Bratića, kandidata Pokreta za državu. 

Ćamilu Durakoviću, stoji na stranici CIK-a povjerenje je ukazalo 13 Bošnjaka iz Klise, Jeleni Trivić 13, Jusufu Arifagića 5…  

Bruka je pukla odmah nakon zatvaranja biračkog mjesta u Klisi, kada se saznalo da je Milorad Dodik u njihovom selu dobio više glasova nego svi drugi kandidati za predsjednika, iako, prema informacijama mještana, na glasanje 2. oktobra nije izašlo više od 70 mještana.

Svi ostali koji su evidentirani kao da su glasali, kažu upitani mještani, godinama žive u inostranstvu i u vrijeme ovih izbora nisu bili u zemlji.

Članovi biračkog odbora, kao i oni koji su pratili regularnost biračkog procesa, kažu nam u Klisi, bili su Bošnjaci, inače mještani Klise i susjednih sela. 

“Ovaj kriminal, ovu bruku nećemo halaliti i već danas znamo koga ćemo tužiti. Istjerat ćemo pravdu na čistac da ćemo se suditi do Strazbura i narodu pokazati ko to od Bošnjaka, za novac, prodaje njihovu izbornu volju. 

Upravo broj glasova koje su dobili Senad Bratić i Ćamil Duraković otprilike odgovara broju onih koji su u nedjelju glasali na biračkom mjestu u Klisi. 

Sve drugo je laž, dopisivanje glasova nakon zatvaranja biračkog mjesta”, kazao je za Politicki.ba jedan od mještana Klise.

(Politicki/MiruhBosne)

Previous Završena trodnevna manifestacija Dani Bosne u Sloveniji
Next Efendić o mogućoj premijerskoj funkciji u KS: 'Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to dosad radili'

You might also like

NAŠI DANI

Danas protesti građana ispred OHR-a i redovna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

 Protesti građana u Sarajevu zakazani su za danas ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj, prvobitno najavljivan za jučer, organizatori su prolongirali između ostalog zbog najave

NAŠI DANI

Plenković: ‘HDZ sada ide s osmorkom, ne bi li s njima se napravilo ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA’

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u centralnom Dnevniku HTV-a govorio je i o našoj državi… U vezi s Bosnom i Hercegovinom i dodjele našoj državi statusa kandidata za članstvo u EU,

NAŠI DANI

Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni

Njemačka razvojna banka KfW potvrdila je da je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini, saopćila je 28. januara 2022. organizacija RiverWatch. Ugovor o kreditu od 30