Podrška iz susjedstva: Ski-staza na Trebeviću može biti dio Svjetskog kupa

Podrška iz susjedstva: Ski-staza na Trebeviću može biti dio Svjetskog kupa

 

Prvi ljudi zagrebačkog Sljemena i kreatori “Snježne kraljice” Dragutin i Igor Žiljak uputili su gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki otvoreno pismo ohrabrenja i ponude savjeta i stručnosti kada je u pitanju stvaranje skijaške staze na obroncima Trebevića, objavio je portal klix.ba.

U pismu, oni su od Skake zatražili da pokrene aktivnosti na projektovanju i izgradnje skijališta za Trebeviću, koje je, kako kažu, nova prilika za Sarajevo da „još jače iskorači na svjetsku scenu“.

„Obavili smo obilazak Trebevića i izvidili mogućnost skijaške staze i izgradnje infrastrukture za zasnježenje i rasvjete, kao i žičare uz stazu. Sličnost Sljemena i Trebevića je velika s tim što Trebević ima prednost zbog veće nadmorske visine i orijentacije buduće staze na sjever, što je dobro zbog očuvanja snježnog pokrivača. Osim toga, Trebević sa svojom gondolom i obroncima planine ulazi u samo Sarajevo pa se stječe dojam da na skijama možemo do samog centra“, stoji, između ostalog, u pismu.

Sarajevo kao na dlanu

Oni su konstatovali da postoji velika mogućnost da buduća staza uz rasvjetu i zasnježenje postane dio Svjetskog kupa u skijanju, kao i u slučaju Sljemena, čija je gledanost, prema podacima Međunarodne skijaške federacije na cijelom svijetu dostigla 400 miliona.

„Dozvolite da pustim maštu na volju i vidim prekrasnu osvijetljenu stazu na Trebeviću s koje se vidi Sarajevo kao na dlanu, a iz Sarajeva pogled na blještavu bijelu stazu po kojoj jure svjetske skijaške veličine. Zanemarite sva osporavanja za taj projekat, navijanje s tribina zaglušit će sve nevjerne i zlobne. Entuzijazam koji osjećamo dok pišemo pismo identičan je onom od prije 20 godina kada smo stvarali sljemensku priču“, stoji dalje u pismu Dragutina i Igora Žiljaka, koji su Skaki ponudili svoje iskustvo.

Odluka o izgradnji skijališta na Trebeviću donesena je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, a u tu namjenu za početak je izdvojeno 500.000 maraka.

 

Foto: Idrizovic Photography

Previous Firma iz Zenice proizvodi dječija igrališta, fitnes sprave za vanjsku upotrebu, trim staze..
Next Sve više investicija u Sanskom Mostu

You might also like

SPORT

Sinanović: Ne želim bilo kakvu medalju, želim postati prvak svijeta

Bosanskohercegovački kickboxer Edin Sinanović pobijedio je Poljaka Lukasza Kaczmarczyka, u svom drugom meču na 22. svjetskom prvenstvu u kickboxingu, koje se održava u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” u Sarajevu.

SPORT

Elvir Baljić: Safet Sušić je naš najbolji fudbaler u historiji, niko mu se nije ni približio

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, član Real Madrida i aktuelni trener bosanskohercegovačkoh prvoligaša Tuzla Cityja Elvir Baljić izjavio je kako je bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić najbolji

SPORT

Bešić: Uskoro ću biti 100 posto fit i jedva čekam povratak u ‘A’ tim. Reprezentacija mi nedostajala još i više nego Everton

Muhamed Bešić, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i prvotimac engleskog premijerligaša Evertona, gotovo se u potpunosti oporavio od teške povrede i pitanje je dana kada će se vratiti na teren.