Podrška iz susjedstva: Ski-staza na Trebeviću može biti dio Svjetskog kupa

Podrška iz susjedstva: Ski-staza na Trebeviću može biti dio Svjetskog kupa

 

Prvi ljudi zagrebačkog Sljemena i kreatori “Snježne kraljice” Dragutin i Igor Žiljak uputili su gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki otvoreno pismo ohrabrenja i ponude savjeta i stručnosti kada je u pitanju stvaranje skijaške staze na obroncima Trebevića, objavio je portal klix.ba.

U pismu, oni su od Skake zatražili da pokrene aktivnosti na projektovanju i izgradnje skijališta za Trebeviću, koje je, kako kažu, nova prilika za Sarajevo da „još jače iskorači na svjetsku scenu“.

„Obavili smo obilazak Trebevića i izvidili mogućnost skijaške staze i izgradnje infrastrukture za zasnježenje i rasvjete, kao i žičare uz stazu. Sličnost Sljemena i Trebevića je velika s tim što Trebević ima prednost zbog veće nadmorske visine i orijentacije buduće staze na sjever, što je dobro zbog očuvanja snježnog pokrivača. Osim toga, Trebević sa svojom gondolom i obroncima planine ulazi u samo Sarajevo pa se stječe dojam da na skijama možemo do samog centra“, stoji, između ostalog, u pismu.

Sarajevo kao na dlanu

Oni su konstatovali da postoji velika mogućnost da buduća staza uz rasvjetu i zasnježenje postane dio Svjetskog kupa u skijanju, kao i u slučaju Sljemena, čija je gledanost, prema podacima Međunarodne skijaške federacije na cijelom svijetu dostigla 400 miliona.

„Dozvolite da pustim maštu na volju i vidim prekrasnu osvijetljenu stazu na Trebeviću s koje se vidi Sarajevo kao na dlanu, a iz Sarajeva pogled na blještavu bijelu stazu po kojoj jure svjetske skijaške veličine. Zanemarite sva osporavanja za taj projekat, navijanje s tribina zaglušit će sve nevjerne i zlobne. Entuzijazam koji osjećamo dok pišemo pismo identičan je onom od prije 20 godina kada smo stvarali sljemensku priču“, stoji dalje u pismu Dragutina i Igora Žiljaka, koji su Skaki ponudili svoje iskustvo.

Odluka o izgradnji skijališta na Trebeviću donesena je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva, a u tu namjenu za početak je izdvojeno 500.000 maraka.

 

Foto: Idrizovic Photography

Previous Firma iz Zenice proizvodi dječija igrališta, fitnes sprave za vanjsku upotrebu, trim staze..
Next Sve više investicija u Sanskom Mostu

You might also like

SPORT

Zenica će u naredne dvije sedmice biti sportsko srce Bosne i Hercegovine

Grad Zenica u naredne dvije sedmice bit će domaćin značajnih lokalnih ali i evropskih sportskih događaja koji će nekada industrijski grad pretvoriti u sportsko srce Bosne i Hercegovine. U Zenici

SPORT

Amel Tuka otvara sezonu u Centru Safet Zajko

U Centru Safet Zajko održat će se atletski miting Novi Grad Sarajevo na kojem će nastupati nekolicina olimpijaca. Ovo je jedini atletski miting u Sarajevu, i drugi ovog tipa u

SPORT

Bosnić: Dat ćemo sve od sebe da se plasiramo u drugi krug kvalifikacija za SP

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala imena protivnika u prvoj fazi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu. Naš