Podrška pobjednicima regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja

Podrška pobjednicima regionalnog takmičenja u simulaciji suđenja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, dekanesu Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Zinku Grbo, asistenta Haruna Išerića i članice ekipe koje su osvojile prvo mjesto na 15. regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Članice ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje su osvojile takmičenje su Emina Kukuljac, Lamija Dedagić, Anesa Karaman i Delila Islamović, a asistent Išerić ih je pripremao za takmičenje.

– Čestitam ekipi Pravnog fakulteta na osvojenom 1. mjestu na takmičenju, ostvarenom rezultatu i izuzetnom uspjehu. Siguran sam da će ogroman potencijal, rad i trud u budućnosti donijeti dobre rezultate. Stoga Vam želim puno uspjeha i pobjedu na transevropskom finalu. S obzirom da se radi o najprestižnijim takmičenjima u znanju na prostoru Evrope, ovi mladi ljudi su ponos ne samo Univerziteta, grada, već cijele Federacije BiH i zemlje – rekao je premijer Novalić i naglasio važnost vrijednosti koju će steći učešćem na ovom događaju, prvenstveno veliko iskustvo i značajna poznanstva.

Tokom današnjeg prijema, premijer Novalić je članicama ekipe Pravnog fakulteta i asistentu Išeriću uručio finansijsku podršku za ostvareni uspjeh.

Dekanesa Grbo i članovi ekipe Pravnog fakulteta zahvalili su se premijeru Novaliću na prijemu, a posebno što je prepoznao angažman, entuzijazam i intelektualnu radoznalost ovih mladih ljudi.  

Takmičenje u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava je jedno od najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete iz ljudskih prava u Evropi, a organizuje ga švedska nevladina organizacije Civil Rights Defenders. 

Na takmičenju je učestvovalo 12 pravnih fakulteta iz regije, a kao rezultat ostvarenog uspjeha, ekipa Pravnog fakulteta će učestvovati u velikom transevropskom finalu koje će se održati 10. decembra ove godine u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. U finalu će se takmičiti s Pravnim fakultetom iz Kopenhagena koji je pobjednik regionalnog takmičenja pravnih fakulteta država Skandinavije.

Dekanesa Grbo je, uime ekipe, premijeru Novaliću uručila prigodan poklon, naučnu monografiju “Pravosudna palata: Elaborat zaštite fasadnog platna” autora Lemje Chabbouh-Akšamije, Mirze Hebiba, Ammara Akšamije i Dženisa Avdića.

Previous Četvrti korpus ARBiH - Herojskom borbom dolinu Neretve učinili slobodnom za sve
Next Promovisane poštanske markice na kojima se nalaze velikani sevdaha

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. Na taj dan, 1945. godine, evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke

NAŠI DANI

Godišnjica zločina u jami Hrastova glavica

Prirodna jama Hrastova glavica kod Sanskog Mosta je 6. avgusta 1992. godine bila mjesto likvidacije i masovna grobnica, gdje su u jamu duboku 25 metara bačena tijela 124 ubijena logoraša

NAŠI DANI

Za četiri godine u Bosni i Hercegovini zaposleno preko 9000 stranaca

  Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, u posljednje četiri godine izdate su 9.093 radne dozvole, dok je u prvih šest mjeseci 2018. godine izdato 1.407