Pogledajte snimak iz zraka sjevernog i južnog portala tunela Hranjen

Pogledajte snimak iz zraka sjevernog i južnog portala tunela Hranjen

Izgradnja tunela Hranjen u ukupnoj dužini od 5,5 km na budućoj brzoj cesti Prača – Goražde, prema novom ugovoru za građenje odvija se prema programu radova odobrenog od strane nadzornog inžinjera i planiranoj metodologiji.

Riješen je problem odvodnje podzemnog toka koji je bio glavni razlog smanjene dinamike radova na sjevernom portalu prilikom gradnje tunela.

Aktivnosti koje su se realizovale do kraja prvog kvartala 2023. godine bile su na probijanju glavne i servisne tunelske cijevi. Probijeno je ukupno 2 532 m tunela.

Na južnoj strani se pored iskopa, radovi odvijaju i na pripremi za ugradnju sekundarne obloge, dok se na sjevernoj strani vrši ugradnja hidroizolacije, te su u toku pripreme za betoniranje sekundarne obloge.

Trenutno se izvode radovi predviđeni drugim ugovorom čija realizacija teče do septembra ove godine. JP Autoceste FBiH pripremaju novi tender koji će omogućiti nastavak radova u kontinuitetu, a finansijska konstrukcija je zatvorena i za narednu godinu.

Podsjećamo da je Uprava JP Autoceste FBiH početkom aprila dopunila Plan poslovanja JP Autoceste FBiH za 2023. godinu, kojim se predviđa obezbjeđenje dodatnih sredstva u iznosu od 30 miliona KM za izgradnju tunela Hranjen.

Sredstva će biti obezbjeđena dijelom iz redovnih prihoda JP Autoceste FBiH, a dijelom iz redovnih transfera iz Budžeta Federacije BiH za period od naredne tri godine, a što će biti definisano između Vlade Federacije BiH i JP Autoceste FBiH.

Kako izgleda snimak iz zraka sjevernog i južnog portala tunela Hranjen pogledajte u videu:

Previous U Neretvi otkrivene nove vrste, potvrđen insekt nazvan 'Baeoura neretvaensis'
Next Globusi Saliha Sidki Hadžihusejnovića Muvekita

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Na Bjelašnici rekordan broj skijaša

Bjelašnica je apsolutni hit ove godine, dok je u decembru zabilježen rekordan broj skijaša. Smještajni kapaciteti su skoro popunjeni i na Bjelašnici je vertikalni transport skijaša u potpunosti zauzet, kazao

BH RAZGLEDNICA

‘Turizam nam može ponuditi nadu’: zapanjujući krajolik i prekrasni gradovi Bosne i Hercegovine

Dok se naš džip penje uz brdo, vidimo ih kako se okupljaju oko obližnje vodene rupe, piju, pasu, igraju se. Pred nama se prostire prostrana visoravan Kruzi, oivičena podnožjem planine

BH RAZGLEDNICA

Posebnosti bosanskog tornjaka: Ima visok stepen tolerancije, nikad neće praviti ispade van svoje teritorije

Bosanski pastirski pas tornjak vjerojatno je jedina pasmina u svijetu koja ima svoju himnu. Osim što je opjevan u pjesmi, tornjaku je izgrađen i spomenik u centru Travnika. “Njegov temperament