Pojedini kantoni trgovinama šalju inspekcije: Namjerno sklanjaju brašno u skladišta?

Pojedini kantoni trgovinama šalju inspekcije: Namjerno sklanjaju brašno u skladišta?

Krize oko nestašice osnovni prehrambenih proizvoda u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nema, kazao je danas kantonalni premijer Tahir Lendo, dodavši kako se krizna situacija vještački kreira.

Inspekcije su, kaže kantonalni premijer, na terenu i dan im je nalog da kontrolišu skladišta.

– Moja je poruka da smo dali naloge inspekcijama da pregledaju sve privredne subjekte, odnosno trgovine. Treba pregledati sva skladišta, nije istina da nema proizvoda u trgovinama. Vještački se, čini mi se, sklanjaju brašno i vitalni prehrambeni proizvodi. Zna se lista od 17 prehrambenih artikala oko čijih se marži izjasnila i Vlada FBiH. Inspekcije će obavljati još jače kontrole, nećemo dozvoliti da se u magazama drži brašno, a da ga nema na policama – rekao je Lendo.

On je dodao kako treba poslušati informacije dobavljača, koji kažu da brašna ima dovoljno.

Najbolje je u ovom trenutku, poručio je Lendo građanima, uložiti u proljetnu sjetvu.

– Moja sugestija je da Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zajedno s općinama, usuglasi programe i da pošaljemo poruku građanima koji imaju zemljište, da ove godine uložimo u proljetnu sjetvu i imamo vlastiti proizvod. To je glavna poruka, a mi ćemo s aspekta tih programa tražiti da se općine i Ministarstvo angažiraju u nabavci sjemena, subvencioniranju goriva, sve s ciljem što bolje pripreme za proljetnu sjetvu – kazao je Lendo.

Klas – Imamo stabilne ugovore, dobavljači pšenice nam redovno isporučuju narudžbe

 Kompanija Klas danas je objavila da su njihovi ugovori sa dobavljačima pšenice stabilni i da im redovno isporučuju narudžbe, a povodom trenutnih ratnih dešavanja i zabrinutosti bh. građana zbog nestašice pšenice i rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

– Svakodnevno pratimo dešavanja sa stanjem pšenice i cijenama na tržištu i shodno tome pravimo planove za dalje, a najviše mislimo na naše cijenjene potrošače i građane Bosne i Hercegovine. Trudimo se da, kao i za vrijeme početka pandemije, sve kupce snabdijemo dovoljnim količinama naših proizvoda – saopćili su iz Klasa.

Izvor: Agencije

Previous Amra Šabić-El-Rayess pokreće platformu za umrežavanje bosanske dijaspore
Next Firma "Ze-Steel Galvano" izvozi 80 posto proizvodnje u EU

You might also like

NAŠI DANI

Ulaznice za košarkaški meč Bosna i Hercegovina – Grčka sutra u prodaji u Tuzli

Ulaznice za utakmicu kvalifikacija za Evropsko košarkaško prvenstvo 2021. godine između selekcija Bosne i Hercegovine i Grčke bit će puštene u prodaju sutra u Tuzli. Ulaznice će biti puštene u

NAŠI DANI

Dudaković i ostali pušteni iz pritvora, branit će se sa slobode

  Bivši komandant 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i 12 pripadnika tog korpusa koji su uhapšeni u petak danas su pušteni iz pritvora, potvrdio je Feni

NAŠI DANI

Džaferović: Schmidtova odluka važna za očuvanje ustavnog poretka i mira

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, javlja Anadolu