‘Poklanjamo domovini pola miliona mladih sadnica, koje su kao i djeca naša zajednička budućnost’

‘Poklanjamo domovini pola miliona mladih sadnica, koje su kao i djeca naša zajednička budućnost’

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pokrenulo je masovnu akciju pošumljavanja na širem području Kantona Sarajevo koja je planirana u dvije faze. Prva, jesenja faza, trajat će od 01. do 25. novembra 2021. godine i cilj je u tom periodu zasaditi do 350.000 sadnica na površini od 100 hektara vanurbanog prostora.

Planirano je da ovu fazu akcije iznese oko 8.000 učesnika, od kojih su 3.850 učenici trećih razreda srednjih škola i studenti završnih godina studija s područja Kantona Sarajevo, dok će u proljetnu fazu biti uključeni i učenici osnovnih škola.

Kako je na današnjoj press konferenciji istakao direktor KJP „Sarajevo-šume“ Samir Omerović, ova akcija je prilika za sve građane i građanke Kantona da učestvuju u projektu koji je od značaja, ne samo za naš kanton i državu, nego i cijelu planetu, obzirom da su šume, uz vode, jedan od glavnih prirodnih resursa.

„Mi imamo sreću u Kantonu Sarajevo da imamo bogate prirodne šume koje su garancija njihovog opstanka u budućnosti, a ovo pošumljavnje je svojevrsna vještačka podrška i ono je izuzetno bitno za jačanje šumskih kapaciteta, a značajno je i za sve nas, kao zajednicu za godine koje dolaze“, istakao je, između ostalog, direktor Omerović.

Ministar privrede KS Adnan Delić podsjetio je novinare na razloge zbog kojih je ovo resorno ministarstvo iniciralo ovu akciju pošumljavanja, po obimu najveću u posljednih 30 godina.

„Jedan od razloga pokretanja ove akcije je obnova šumskog ekosistema, jer šume su staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta, tako da pošumljavanjem mi nastojimo obnoviti i obogatiti čitav šumski ekosistem, što je ujedno i doprinos u rješavanju problema koji nastaju zbog globalnih klimatskih promjena. Mi u Sarajevu imamo izražen problem zagađenosti zaraka, posebno tokom jeseni i zime, a drvo koje ima mogućnosti apsorpcije čestica ugljika, u dogledno vrijeme svakako će poboljšati kvalitet zraka u našem kantonu“, istakao je ministar Delić.

Dodao je i da je Sarajevo poznato po dugogodišnjoj tradiciji u drvno-prerađivačkoj industriji, te da je ovo pošumljavanje i dugoročno planiranje i obnavljanje resursa koji je osnovna sirovina ovoj strateški važnoj industriji u Kantonu Sarajevo.

Osim navedenog, ovu akciju ističe i njen edukativni karakter kojem je svrha buđenje svijesti o važnosti zdrave životne okoline.

Kako je istaknuto, “Sarajevo-šume” će posebnu pažnju posvetiti ovom segmentu tako što će u saradnji s resornim ministarstvom provesti prikladne edukacije za učenike srednjih škola.

Prigodnim riječima prisutnim novinarima obratio se i Nijaz Skenderagić, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca KS koji nije krio zadovoljstvo brzom reakcijom ministra Delića na inicijativu koju je ovo udruženje uputilo Ministarstvu privrede i preduzeću „Sarajevo-šume“.

„Moram reći da smo i prethodnih godina izlazili s ovom inicijativom, ali prvi put ona je prihvaćena i u rekordnom vremenu, manjem od mjesec dana, počela je realizacija inicijative masovnog pošumljvanja Kantona Sarajevo. Sretan sam i zahvalan resornom ministru, jer je naša ideja da se svi mi, građani, različitih političkih, društvenih, nevladinih i poslovnih organizacija okupimo u jednom projektu za dobrobit naše djece i zajednice“, istakao je Skenderagić.

Dodao je i da su za udarne dane akcije izabrani, prema preporuci Udruženja, dani 25. novembar, 01. mart i 09. maj koji su svaki ponaosob značajni za našu domovinu, kao dani koji simboliziraju pobjedu slobode nad svime što je tu slobodu ugrožavalo kroz historiju Bosne i Hercegovine.

Ministar Delić istakao je na kraju da je završetak jesenje akcije planiran kao poklon domovini za Dan državnosti, s ciljem jačanja svjesnosti o našoj državnosti i državotvornosti, te važnosti obilježavanja iste.

Naveo je i da na ovaj način želimo pokazati da se sva sredstva mogu koristiti za promociju sentimenta i pripadnosti naciji, posebno kod mladih naraštaja koji su kao i ove mlade sadnice, bogatstvo i budućnost naše domovine.

Istaknuto je i da je ovu akciju podržala Vlada KS koja je svojim odlukama odobrila njeno pokretanje i realizaciju, kao i imenovanje Organizacionog odbora kojeg čine predstavnici resornih ministarstava, javnih preduzeća, te Udruženja poslodavaca KS i Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH.

Upućen je i poziv medijima da aktivno promovišu i podrže ovu akciju koja život znači, kao i da svi zajedno promovišemo pozitivne vrijednosti pošumljavanja kako bi se što veći broj građana uključio u ovu akciju.

Vizuelni identitet akcije je simbolična veza između Kantona i prirode i nadamo se da će doprinijeti širenju ove pozitivne priče.

Kontakt za prijavu učešća u akciji pošumljavanja je e-mail adresa: posumljavanje@sarajevo-sume.ba i telefon: 033/219-172.

Previous Dimitrije Tucović (1881 – 1914.) - uzor za neku bolju Srbiju i mirniji Balkan
Next Lijepe vijesti iz Tešnja- proizvedena prva bh. mobilna kuhinja

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima Višegrada: Ruže u Drini u znak sjećanja na ubijene

Na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu. U znak sjećanja na 3.000 žrtava, u Drinu je bačeno 3.000 ruža, a

NAŠI DANI

Nakon što je RH zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom – kilometarske kolone teretnih vozila

Nakon što je Republika Hrvatska zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom, na graničnom prijelazu Izačić zabilježene su ogromne kolone teretnih vozila. Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je Vijeću ministara

NAŠI DANI

Pusić o nastojanjima Zagreba da mijenja izborni zakon u BiH: Samo obijesna želja, a ne hrvatski interes

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića, Vesna Pusić gostovala je u RTL Direktu. Prokomentarisala je tom prilikom stavove predsjednika RH Zorana Milanovića o ulasku Švedske i Finske u NATO pa sve