Polaganjem cvijeća na mostu preko rijeke Save obilježena 32. godišnjica ubistva civila

Polaganjem cvijeća na mostu preko rijeke Save obilježena 32. godišnjica ubistva civila

Polaganjem cvijeća i vijenaca na mostu preko rijeke Save koji povezuje Brčko i Gunju u Republici Hrvatskoj više udruženja proisteklih iz proteklog rata obilježilo je 32. godišnjicu ubijanja nekoliko desetina civila.

– Negdje oko 100 ljudi u tim trenucima je ubijeno, odnosno izgubilo je život. Ono što znamo je da su do sada identifikovana dva lica. Riječ je o jednoj ženskoj osobi iz Doboja i jednom muškarca iz Jelaha – naglasio je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčkog Sead Golić.

Predsjednik Udruženja obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta Marin Brkić kaže da nije optimista kad se radi o podizanju optužnice za ovaj zločin.

– Most je bio stvarnost. Most nije bio film. Na mostu su izginuli nedužni ljudi, čijih dijelova tijela raskomadanih eksplozivom nema ni dan danas. Počinioci zločina i nalogodavci nisu kažnjeni, jer neko očigledno krije dokaze i ja mislim da optužnica za most nikad neće ugledati svijetlo dana, zbog nekih struja unutar samog Tužilaštva – rekao je Marin Brkić.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić smatra da je brčanski most jedno stratište koje je “ucrtano na mapi svijeta”.

– Malo je dokaza, svjedoci koji su u posjedu dokaza biološki odlaze, tako da tužilaštvo i policija na neki način su uskraćeni za mogućnost da identifikuju počinioce – rekao je gradonačelnik Nišić dodavši da je jako bitno da ovaj most bude mjesto opomene, mjesto apela, mjesto sjećanja, ne samo na nedužne civile koji su izgubili živote prije 32. godine, već i na sve civilne žrtve bilo kom narodu da pripadaju.

Današnje obilježavanje godišnjice stradanja civila organizovali su Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta, te Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualno nasilje „Suze“, kao i Udruženjem logoraša Brčko Distrikta.

Izvor: Agencije

Previous UN: Glasanje o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici sredinom maja
Next Imenovanja Nikšićeve vlade - Milićević za zamjenika direktora Agencije za bankarstvo

You might also like

NAŠI DANI

Poznati bošnjački intelektualac i saradnik rahmetli Alije Izetbegovića: Preminuo profesor Ismet Kasumagić

Profesor Ismet Kasumagić, pripadnik organizacije Mladi Muslimani preminuo je u Sarajevu u 93. godini. Profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a

NAŠI DANI

UN: U Gazi u prosjeku dnevno ginu 63 žene, od kojih su 37 majke

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da u izraelskim napadima na Pojas Gaze u prosjeku ginu 63 žene dnevno, od kojih su

NAŠI DANI

Vučićev obavještajac hitno pozvan u Beograd, otkazan sastanak sa Džaferovićem

Sastanak na koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas pozvao ambasadora  Republike Srbije u Sarajevu Aleksandra Đorđevića je otkazan, potvrđeno je Feni. Razlog za otkazivanje je taj što je