Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Katarina Peović, zastupnica Radničke fronte u hrvatskom državnom parlamentu (Sabor) izazvala je burne reakcije kolega nakon što je podsjetila na presude koje bivšeg predsjednika RH označavaju kao ratnog zločinca.

Peović je pitala da je li prikladno da Sveučilište odbrane i nacionalne sigurnosti, koje se planira osnovati, nosi ime prvog predsjednika te zemlje.

Je li prikladno ime novog sveučilišta Franjo Tuđman, s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu“, zapitala se Peović.

Nakon napada na nju, Peović se ponovo javila za riječ te istakla: ‘Ovdje je dozvoljeno, u sabornici, iznositi činjenice. Ja sam iznijela činjenicu. Dakle, Međunarodni kazneni sud je to ustvrdio a ne ja. I molim da se ovdje ne optužuje zastupnike i zastupnice, ne kvalificira njihove izjave i pritom, uopće ne navodi šta je netačno i ne činjenično rečeno‘.

Tako je ova političarka podsjetila na ulogu vrha Republike Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv Bosne i Hercegovine, a o čemu govori pravosnažna presuda Haškog tribunala ‘Prliću i drugima’ iz 2017. godine.

Peović u Saboru komentirala Tuđmana

Katarina Peović komentarom o Tuđmanu digla je zastupnike u Saboru na noge. Pogledajte što je razbjesnilo desnicu i što su joj nakon toga poručili. Više na: bit.ly/3cpSjOq

Gepostet von N1 Hrvatska am Donnerstag, 24. September 2020

Peović je ranije uputila kritiku na račun sadašnjeg predsjednika Hrvatske Milanovića i činu odlikovanja osobe koja je optužena za ratne zločine u našoj zemlji.

U Kninu će 4. augusta odličje u ime svoje jedinice primiti Zlatan Mijo Jelić, umirovljeni general HVO-a koji je u BIH optužen za ratne zločine – progone, zatočenja i ubistva Bošnjaka na području Mostara 1993. godine. Toliko o gestama pomirenja u Kninu – napisala je tada na Twitteru.

Previous Tageszeitung: 12.000 migranata u Bihaću, Brisel i Berlin šute
Next Sarajevo savladalo podgoričku Budućnost, u play-offu EL protiv Celtica

You might also like

NAŠI DANI

Šarović: Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku srpsku

Predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kritikovao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kazavši da je aktivirao MAP i prodao

NAŠI DANI

Centar kriminala sa diplomama je u Širokom Brijegu

  Istraživačka priča Žurnala o kupovini diplome Srednje medicinske škole u Sanskom Mostu izazvala je veliku pažnju javnosti kako u Bosni i Hercegovini, tako i u cijelom regionu. Podsjetimo, bez

HISTORIJA

Bosanski vladari su vladali Srbijom; nikad nijedan srpski vladar nije vladao Bosnom

Akademik prof. dr. Suad Kurtćehajić održao je zanimljivo predavanje u Tuzli povodom Dana nezavisnosti naše zemlje. Kurtćehajić se osvrnuo na minule vijekove bosanske historije, ali i prokomentarisao današnju situaciju u