“Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

“Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako je apsolutno protiv prijedloga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za popunjavanje Doma naroda. Ponovio je još jednom i da je protiv da Bošnjaci biraju “hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Konaković je danas kategorično odbacio optužbe da podržava Čovića i na taj način pomaže u podjeli države.

“Upravo to rade ovi koji su nas doveli u situaciju da samo kroz proteste možemo izraziti svoje stavove, a kroz institucije vrlo slabo ili nikako. Ponovio sam više puta da su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH i i dalje mislim da to nije uredu. S druge strane se apsolutno protivim prijedlozima Dragana Čovića po kojima bi se popunjavanje Doma naroda radilo geografski – to bi bio uvod u treći entitet. I protiv toga ćemo se boriti dok smo živi”, poručio je.

Prvi čovjek NiP-a je istakao kako je prijedlog ove stranke sa četvrtim članom Predsjedništva BiH “dobio na važnosti” kad su se počeli analizirati prijedlozi jedne i druge strane. Dodao je kako se do sada nije čuo prijedlog SDA…

“Vidjeli smo kao radni papir, ali nismo čuli zvanični stav SDA”.

Elmedin Konaković je ponovio da je “apsolutno protiv” prijedloga “geografskog popunjavanja Doma naroda”, da Hrvat iz Sarajeva nije Hrvat i tu Dragan Čović, po njemu, vješto koristi “jedan nedostatak na koji ima pravo”.

Na kraju razgovora za N1 podsjetio je na “ključnu stvar” u vezi sa izbornom reformom.

“Nužna je izmjena Ustava BiH. Ne postoji nijedno pravedno rješenje hrvatskog pitanja, a da istovremeno ne rješava pitanje građana BiH koji ne pripadaju etničkim skupinama. Sve dok se neko iz te skupine ne bude mogao kandidovati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine mi nismo riješili problem. Samo smo, možda, malo umirili Čovića”, poručio je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Previous Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK
Next U Goraždu premijerno prikazan film 'Zaim – čovjek sa osmijehom'

You might also like

NAŠI DANI

Salkić: Od policije u RS-u se nastoji napraviti oružana sila (VIDEO)

Od policijskih snaga na prostoru entiteta Republika srpka nastoji se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti u određenom trenutku, smatra potpredsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Ramiz Salkić.

NAŠI DANI

Terzo: Vlada FBiH dnevno osigurava milion maraka za boračku populaciju

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim budžetom resornog federalnog ministarstva većim od 358 miliona KM, kao i provođenjem izmijenjenog seta

NAŠI DANI

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je održao 22. septembra 130. plenarnu sjednicu. Od odluka koje je donio na plenarnoj sjednici Ustavni sud izdvaja: U 10/22 – Ustavni sud je, odlučujući o