Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Ponos i suze: Sjećanje na veličanstvenu pobjedu kalesijskih boraca

Odavanjem počasti šehidima i održavanjem svečane akademije, danas je u Kalesiji obilježen 23. maj, dan kada su prije 23 godine hrabri kalesijski borci porazili agresorsku vojsku, i to je bila prva oslobođena općina u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, tada su agresorske snage, nakon etničkog čišćenja Bijeljine, Zvornika i Vlasenice, pokušale zauzeti Kalesiju, u namjeri da se spoje sa Aerodromom Dubrave. U tom slučaju Tuzla i Živinice bi bile u potpunom okruženju.

Nakon okupacije koja je trajala 12 dana, uslijedio je munjevit kontranapad kalesijskih boraca. Ova veličanstvena pobjeda nad daleko nadmoćnijim neprijateljem u Sprečkom polju, odjeknula je u cijeloj zemlji, te bila vjetar u leđa braniocima naše zemlje.

Danas je položeno cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji gdje se nalaze imena 431 kalesijskog šehida. S obzirom da se ovaj dan obilježava i kao Dan općine, nakon odavanja počasti najboljim sinovima Kalesije, uslijedila je svečana akademija, na kojoj se govorilo o oslobađanju Kalesije, ali i o današnjoj situaciji na području ove općine.

Kalesijski načelnik Nedžad Džafić je kazao da je herojska pobjeda kalesijskih boraca prije 23 godine, bila prekretnica u borbi protiv agresora. On je u svom obraćanju govorio i o realizovanim projektima na području općine.

 

(Faktor.ba)

Previous Jedinice MUP-a Srbije, 1995. tajno su borbeno dejstvovale u Bosni i Hercegovini
Next Plastenici bi uskoro mogli funkcionirati bez angažmana ljudi zahvaljujući dvojici bh. studenata

You might also like

OTPOR BOSNE

Prošlo je 25. godina od pogibije sarajevskog heroja Smaila Šikala

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i mezarju u Boljakovom Potoku, delegacija Ministarstva za boračka pitanja,  predvođena ministrom Muharemom Fišom, obilježila je danas 25. godišnjicu bitke za oslobađanje kote Vis

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Selim Bešlagić: 15. maj – dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne bude porobljena

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić danas je za N1 govorio o obilježavanju 28. godišnjice od bitke na Brčanskoj Malti. “15. maj je dan kada je učinjeno sve da Tuzla ne

OTPOR BOSNE

Dan Armije u Srebreniku: Zajedno smo branili našu Bosnu, i sada smo zajedno

Svečanim postrojavanjem ratnih veterana i komandanata, pozdravljanjem ratnih zastava, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja, u petak je u Srebreniku obilježen 15. april, Dan Armije RBiH, jedan od