Ponoš: Unutar Bosne i Hercegovine da nađu mehanizam kako će tu državu dograđivati, a ne da im neko suflira sa strane, ni Beograd ni Zagreb

Ponoš: Unutar Bosne i Hercegovine da nađu mehanizam kako će tu državu dograđivati, a ne da im neko suflira sa strane, ni Beograd ni Zagreb

Kandidat za predsjednika Srbije Zdravko Ponoš gostujući na RTS-u komentarisao je odnose u regionu.

-Svaka od ovih zemalja da bude dobra sama sa sobom, da podesi svoje unutrašnje mehanizme i svoju državnost, tako da je ne gradi i uspostavlja ili da ima neke ambicije na račun i na štetu nekog drugog. Ja mislim da ima mnogo više što nas povezuje nego što nas razdvaja. Imamo to traumatično iskustvo devedesetih.

Ja mislim da je jedna od najvažnijih stvari da država bude dobra sa svojim građanima, da je po mjeri svojih građana. Da bude lijepo ušuškana u svoje okruženje, znači da nikoga ne žulja, narodski rečeno – ni ona druge ni drugi nju. I da zna odakle ide da bi znala u kom smjeru ide. Nažalost ovaj dio nije najsretniji riješavan u ovih prethodnih, ne samo deset, možda i duže godina. Neki iskorak je napravljen a onda smo se opet sunovratili u ovih deset godina. Bojim se da su odnosi u regionu lošiji nego što su bili 2010.

…Zato sam ja apsolutno protiv ove ideje o nekom ‘srpskom svetu’ koji se zagovara iz Beograda. Mislim da je to jedna floskula dosta rizična i nezdrava za interese našeg naroda u regionu, kazao je.

Ako je neko zamislio da Srbi gdje god da žive treba da imaju jednog vođu koji je u Beogradu, to nije zdravo i dobro.

Ti ljudi ostvaraju dobar dio svojih interesa u državama u kojima žive. Naravno, Srbija treba da im pomaže, da ih štiti; kroz školovanje, kroz možda i neke investicije, kroz vođenje računa o očuvanju kulturnog naslijeđa. Ali oni dobar dio svojih prava ostvaruju u tim državama. I ne treba ih podbunjivati. Na isti način mislim da to treba da rade i druge države.

Bosna i Hercegovina je kompleksna tvorevina… mnogo važno je da Srbija se postavi tako da entiteti i narodi i građani unutar Bosne i Hercegovine nađu mehanizam kako će tu državu dograđivati, a ne da im neko suflira sa strane, ni Beograd ni Zagreb, istakao je.

Previous Al Thani: Bosna i Hercegovina destinacija u koju vrijedi ulagati
Next Bez sakupljanja papira i čekanja - Federalna vlada pomogla obrtnike sa 60 miliona KM

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu održani protesti ‘Pravda za Dženana i Davida’

Više hiljada građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. protestima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnice stradanja mladića Davora

NAŠI DANI

Skandinavska aviokompanija SAS uvela direktnu liniju Kopenhagen-Sarajevo

  Avio kompanija SAS Scandinavian Airlines otpočela je jučer letove na direktnoj liniji Kopenhagen-Sarajevo-Kopenhagen.     Letovi će se obavljati u periodu između 24. marta i 29. septembra 2018. godine.

NAŠI DANI

Šta slijedi ‘dan poslije’ referenduma o Danu RS: Suspenzija tužioca pa privođenje Dodika?

U danu poslije referenduma slijedi pokretanje postupka za suspenziju Gorana Salihovića, nakon čega će biti priveden predsjednik RS Postupak za suspenziju glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića biće pokrenut