Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

Pored Ćire Banovići turističku ponudu obogaćuju turističkim vozićem

 

JU Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići u cilju unaprjeđenja turističke ponude grada nabavila je turistički vozić panoramskog izgleda, kojim će se omogućiti obilazak kulturno- historijskih znamenitosti užeg i šireg dijela grada Banovića.

Almin Žežić iz ove ustanove za Akta.ba je kazao kako su upravo potpisali ugovor kojim je rok za isporuku vozića 90 dana, nakon čega će biti stavljen u funkciju turistima i domaćem stanovništvu. Njegova nabavka je koštala 97.000,00 KM.

“Nakon što je završen postupak javne nabavke, kao najpovoljniji i na kraju jednini ponuđač javila nam se firma iz Srbije, koja će izvršiti isporuku turističkog vozića panoramskog izgleda, zahvaljujući kojem ćemo upotpuniti našu turističku ponudu grada. Cilje je bio da i pored našeg Banovićkog Ćire, koji već godinama uspješno radi i funkcioniše, proširimo turističku ponudu grada, na način da bi uz pomoć ovog vozića, svi oni turisti i domaće stanovništvo, istim mogli obići i druge dijelove grada koje kada se voze Ćirom ne mogu vidjeti”, kaže Žežić.

Žežić kaže da će turističkim vozićem turisti lakše obići stećak Božićka Banovića po kojem je ovaj grad i dobio ime, zatim Tursko mezarje u Tulovićima, arheološko nalazište Gradina, jezera Ramićko i Breštica, izletišta i mnoge druge kulturne i historijske znamenitosti ovog grada.

Dodao je i to da Ćiro koji već godinama uspješno radi i funkcioniše kroz dolazak stranih turista, svakodnevno sve više plijeni i pažnju domaćeg stanovništva pa tako imaju veliki broj organizovanih dolazaka osnovnih i srednjih škola ali i studenata prvenstveno Mašinskih fakulteta kojima je interesantan sam rad parne lokomotive. Kaže da će Ćiro i dalje biti njihov turistički broj jedan ali da će sa novim vozićem sigurno bolje predstaviti i druga kulturno- historijska naslijeđa, a vožnja njime bit će i cjenovno prihvatljivija.

Ova ustanova između ostalog vodi aktivnosti organizovanja tradicionalnog Prvomajskog uranka, manifestacije koja je postala prepoznatljiva na cijelom Tuzlanskom kantonu i koja je proglašena centralnom manifestacijom obilježavanja praznika rada 1.maja.

U narednom periodu će kako kaže i Žežić ova javna ustanova i dalje sve svoje snage usmjeravati na očuvanje i prezervaciju turističkim potencijala, kulturno historijskog naslijeđa općine te razvojem turizma kroz javne pozive i projekte kako vladinih, tako i nevladinih organizacija.

Previous Pjevač Zabranjenog pušenja Davor Sučić: Nele laže da je bio ugrožen u Sarajevu
Next Šarović: Kosovska strana mora odmah staviti van snage diskriminatorske mjere

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Dvije okupacije, dvije odbrane: Sarajevo je opstalo!

  Glavni grad Bosne i Hercegovine je prije 73 godine, 6. aprila 1945. godine oslobođen od nacističke okupacije, a na isti dan prije 26 godina napadnut je od strane agresorskih snaga koje su

BH RAZGLEDNICA

Turističke ponude bosanskih gradova značajno unaprijeđene – primjer iz Tuzle

Počinje prodaja turističkih paketa na odabranim online platformama. Vaučere mogu kupiti građani Federacije Bosne i Hercegovine, a subvencionira ih Vlada FBiH koja je za ovu svrhu izdvojila dva miliona maraka. 

BH RAZGLEDNICA

Priča o Adiju Mujakoviću i njegovoj ljubavi prema konjima

Čovjek u konju nalazi snagu bez surovosti, ljepotu bez sujete i prijatelja bez interesa, jedna je od starih poslovica koja je zasigurno vodilja osmanaestogodišnjem Adiju Mujakoviću iz Gornje Tuzle. Ljubav