Porfirije u Sarajevu: Lijepe riječi o Gradu, historijski mit, i zloglasni ‘Pop Žućo’

Porfirije u Sarajevu: Lijepe riječi o Gradu, historijski mit, i zloglasni ‘Pop Žućo’

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj, povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma, kako je rečeno.

– To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Istorija Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima – kazao je Porfirije u glavnom bosanskom gradu.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Evropi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga…

– Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu – istakao je Porfirije.

U ove lijepe riječi o Sarajevu, utakla se i omaška, ili historijski mit. Smještanje Srba i pravoslavlja u Bosnu i Sarajevo 14. vijeka…

Tako Vasa Čubrilović, srbijanski historičar, širenje pravoslavlja na Bosnu i doseljavanje Srba datira u 15. i 16. vijek.


Vrijedi podsjetiti da je Grad osnovan u drugoj polovini 15. vijeka te da Pravoslavna crkva u Bosni potpada pod SPC tek 1920. godine.

No, nije to jedina ‘omaška’ poglavara SPC-a. Porfirija je u Sarajevu dočekao, a ovaj se fino s njim rukovao, i ozloglašeni ‘Pop Žućo‘. Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica.

“U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik.”

“Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude.”

“Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, kazivao je Čarkić medijima prije koju godinu.

Da se poglavar SPC ne distancira od osoba sličnog profila, dokaz nam je i nedavni čin odlikovanja i priznanja Miloševićevom ratnom huškaču Miloradu Vučeliću (direktor RTS za vrijeme agresije na Bosnu).

Tomislav Marković detaljnije na temu pomenutog odlikovanja u tekstu ‘Orden svetog Save za šefa Miloševićeve propagande‘.

Mediji izvještavaju da će poglavar SPC sutra posjetiti Lukavicu. Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do ‘Trga Republike Srbije’ gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva

Previous Mladi tim iz Tuzle izrađuje mobilne kuće za američko tržište
Next 'Neće svijet pomoći Bosni ako mi ne pokažemo goruću želju da sačuvamo našu jedinu državu'

You might also like

RIJEČ

Mehmedović: Ili je Biden izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte

Zastupnik u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović javno pita DA LI STRANE DIPLOMATE IMAJU DVOSTRUKE STANDARD!? JEDNE ZA MUSLIMANE A DRUGE ZA OSTALE!? Ecobar je u intervju za Hinu,. rekavši da

RIJEČ

Velikosrpski vitezovi: Malo rušimo džamije, malo branimo svetinje

Piše: Tomislav Marković Odbrana svetinja u Crnoj Gori ne posustaje već mjesecima, na radost patrijarha, mitropolita, episkopa i ostalih jereja Srpske pravoslavne crkve. Pod komandom mitropolita Amfilohija litije se redovno

NAŠI DANI

Šta je nama država! Narod Malezije donirao 47 mil. dolara za otplatu državnih dugova

  Narod u Maleziji prikupio je 47 miliona dolara kako bi pomogao vladi da plati državne dugove.. Na društvenoj stranici Fonda nade Malezije, koju je malezijska vlada otvorila u junu