Porfirije u Sarajevu: Lijepe riječi o Gradu, historijski mit, i zloglasni ‘Pop Žućo’

Porfirije u Sarajevu: Lijepe riječi o Gradu, historijski mit, i zloglasni ‘Pop Žućo’

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije danas je došao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj, povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma, kako je rečeno.

– To je veoma širokogrud grad, otvoren na sve četiri strane svijeta u koji su dolazili ljudi sa različitih krajeva svijeta, donosili darove u njega, ali isto tako obogaćeni iz njega izlazili. Istorija Sarajeva nas uči da smo poslije promašaja i pada opet nalazili načina da prepoznamo jedni druge i da smo potrebni jedni drugima – kazao je Porfirije u glavnom bosanskom gradu.

Naglasio je da je malo gradova u svijetu poput Sarajeva, a u Evropi skoro da ih nema. Kaže da je bogatstvo Sarajeva što se u krugu od nekoliko stotina metara nalaze pravoslavni hram, džamija, sinagoga…

– Sarajevo je kroz vijekove otvoren grad, a pravoslavni Srbi u ovom gradu u najmanju ruku u njemu žive od 14. vijeka i mole se Bogu. O tome svjedoči Crkva Svetih arhangela. Ali drugi narodi koji vjeruju u istog Boga, ali na različit način se mole tom jednom Bogu, ne samo da su zasnovali svoje postojanje, već međusobno prožimanje u istinsku zajednicu – istakao je Porfirije.

U ove lijepe riječi o Sarajevu, utakla se i omaška, ili historijski mit. Smještanje Srba i pravoslavlja u Bosnu i Sarajevo 14. vijeka…

Tako Vasa Čubrilović, srbijanski historičar, širenje pravoslavlja na Bosnu i doseljavanje Srba datira u 15. i 16. vijek.


Vrijedi podsjetiti da je Grad osnovan u drugoj polovini 15. vijeka te da Pravoslavna crkva u Bosni potpada pod SPC tek 1920. godine.

No, nije to jedina ‘omaška’ poglavara SPC-a. Porfirija je u Sarajevu dočekao, a ovaj se fino s njim rukovao, i ozloglašeni ‘Pop Žućo‘. Vojislav Čarkić, nekadašnji komandant četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica.

“U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik.”

“Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude.”

“Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, kazivao je Čarkić medijima prije koju godinu.

Da se poglavar SPC ne distancira od osoba sličnog profila, dokaz nam je i nedavni čin odlikovanja i priznanja Miloševićevom ratnom huškaču Miloradu Vučeliću (direktor RTS za vrijeme agresije na Bosnu).

Tomislav Marković detaljnije na temu pomenutog odlikovanja u tekstu ‘Orden svetog Save za šefa Miloševićeve propagande‘.

Mediji izvještavaju da će poglavar SPC sutra posjetiti Lukavicu. Nakon dočeka i susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja od zgrade Gradske uprave do ‘Trga Republike Srbije’ gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva

Previous Mladi tim iz Tuzle izrađuje mobilne kuće za američko tržište
Next 'Neće svijet pomoći Bosni ako mi ne pokažemo goruću želju da sačuvamo našu jedinu državu'

You might also like

RIJEČ

Hadžihafizbegović može Kusturicu pozvati svojoj kući, ali nikako u Sarajevo

Otkada se pod ljudska prava podvodi i javno iskazivanje svake, pa i onih ljubavi koje velika većina čovječanstva smatra devijantnim, otada je dopušteno i to da se u javnosti iskazuje

RIJEČ

Topić: Rukovodstvo RS nema izlaznu strategiju, ono je u stanju panike

 Rukovodstvo Republike srpske nema izlaznu strategiju. Ono je u svojevrsnoj panici i pokušava da nađe najbezbolnije načine kako da preboli sankcije, izjavila je u razgovoru za Fenu politička analitičarka iz

RIJEČ

SAD moraju uvesti sankcije Vučiću i njegovom režimu

Sve aktivnosti na destabilizaciji regiona generira Aleksandar Vučić preko svojih satelita, a uz snažnu podršku Rusije, ali i Kine. SAD se tome moraju odlučno suprotstaviti i povesti Evropu u pravom