Poruke s mitinga podrške u Sarajevu: Zaustavite ubijanje djece u Siriji

Poruke s mitinga podrške u Sarajevu: Zaustavite ubijanje djece u Siriji

Na Trgu djece Sarajeva danas se okupilo više stotina građana na mitingu podrške narodu Sirije i građanima sirijskog Halepa.

Među okupljenima su građani svih dobi i uzrasta, a na transparentima je ispisano “Probudite se, zaustavite krvoproliće u Siriji”, “Mi smo uz Siriju”…

Miting pod nazivom “Sarajevo – metropolama svijeta za Halep i Siriju” organizuju kulturna udruženja, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dobro znamo šta je rat

Okupljenima se obratio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je istakao kako posljednjih dana iz Halepa dolaze uznemirujući snimci ubijanja civila.

Slične slike, kako je rekao, bile su i u Sarajevu za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu na pragu 21. stoljeća, dok je svijet nijemo posmatrao.

“Mi dobro znamo šta je rat i dobro znamo šta znači kada svijet šuti i zatvara oči pred stradanjima. Mi građani Sarajeva iskazujemo solidarnost sa stanovicima Halepa, znamo da u svakom ratu stradaju uglavnom nevini i djeca. Ako iko u savremenom svijetu zna šta to znači, znamo mi u Sarajevu koji je bio opsadom. Mi znamo šta je glas, ratna neimaština, život bez energenata, bez lijekova, zato mi imamo posebno osjećanje za one koji danas trpe u Siriji”, rekao je Komšić.

On je pozvao, kako je rekao, “moćnike svijeta i gospodare ratova” da obustave nasilni rat u Siriji.

protest.JPG

Sličnu poruku imao je i Eli Tauber iz Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, podsjećajući na posljednje poruke civila Halepa koji su objavljeni u svjetskim medijima.

“Dosta je ubijanja i stradanja nevinih ljudi. Dok stojimo ovdje, nemilosrdno padaju granate u Halepu, sve je ravno, ništa nije ostalo, samo zrak. Pozivamo svijet da prestane nijemo posmatrati, možda ima šanse da spasimo živote, kulturnu baštinu… Krajnje je vrijeme da prestanete nemilice uništavati ljudske živote”, poručio je Tauber.

Da građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine najbolje poznaju zločine rata poput onih u Halepu, rekao je Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

“Halep je jedan od najvećih gradova u toj regiji, no to ratnicima ne znači ništa, kako će im značiti zgrade kada ne znače ljudi, djeca. Stravični snimci iz Sirije izazivaju osjećaje patnje. Mi u BiH smo još nedavno to iskusili, blizak nam je osjećaj zaboravljenosti. Sjećamo se kako naši vapaji nemaju odjeka. Stoga danas stojimo sa Halepom, Sirijom i drugim gradovima koji pate. Sirija kao i cijela regija je jedna od kolijevki religija i civilizacija. Čovjek koji želi i potiče na rat, nije pravi i potpuni čovjek”, poručio je Topić.

Saja Hasković poručila je kako je njena poruka da se obustave svi ratovi, posebno u Siriji, gdje stradaju nevina djeca. Istakla je kako je u ratu u BiH kćerka Sanela ubijena u njenom krilu.

Jedinstvo

“Ubili su je u mom krilu. Molim sve ljude dobre volje, koji znaju šta je rat, ovdje su ubijana djeca, svi, ali nisu ubili dušu naroda, molim vas da se zaustave ratovi svugdje. Molim ljude da prestane rat u Siriji, da prestanu ubijati djecu, Moja Sanela je ubijena par dana prije njenog devetog rođendana. Da više nikad nijedna majka ne zaplače”, poručila je Hasković.

I Savo Vlaški iz Srpskog kulturnog prosvjetnog društva “Prosvjeta” rekao je da je krajnje vrijeme da se u 21. vijeku obustave svi ratovi u Siriji. Naglasio je da vjeruje da će poruka podrške narodu Siriji danas otići u svijet.

“Danas smo jedinstveni svi, vjerske i druge organizacije, tu smo da dignemo glas protiv ubijanja djece u Siriji. Nadam se da će ova poruka doći do onih koji su moćni da to zaustave”, rekao je Vlaški.

Na kraju mitinga bit će sačinjena zajednička poruka građana BiH koja će zvanično biti proslijeđena svim ambasadama u BiH, NATO savezu, Ujedinjenim nacijama (UN), Evropskoj uniji (EU) i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Izvor: Agencije

Previous Pet godina bez heroja povratka - Fadil Banjanović Bracika
Next KOŠARKA: Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine protiv Izraela otvara Evropsko prvenstvo

You might also like

NAŠI DANI

MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

Ovo je belgijski ovčar Dži Foks, jedan od 25 službenih pasa Jedinice za podršku MUP-a KS. Šest mu je godina. Obučen je za traženje narkotika.  -Kod obezbjeđenja javnih skupova gdje

NAŠI DANI

Promoviran projekat “Grbavica – 30 godina nakon“

Projekat „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg realizuje Fondacija „Sarajevo Navigator“ u saradnji sa FK „Željezničar“, a uz podršku Visit Sarajevo – Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava boračkih pitanja i

NAŠI DANI

ZAUSTAVIMO UNIŠTAVANJE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE; PODRŠKA AMBASADORU SVENU ALKALAJU

Mi građani, prijatelji – patrioti Bosne i Hercegovine, preživjele žrtve srpskog genocida i hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata; okupljeni u Bošnjačko-američkoj nacionalnoj asocijaciji (BANA), Institutu za istraživanje genocida Kanada i Bošnjaci.Net,