‘Posljednjih pola godine intenzivno radimo na razvoju letjelice i nalazimo se u završnoj fazi pripremanja prototipa’

‘Posljednjih pola godine intenzivno radimo na razvoju letjelice i nalazimo se u završnoj fazi pripremanja prototipa’

OSTATI ILI NAPUSTITI BOSNU I HERCEGOVINU?  

Kao mladi mašinski inženjer, koji će uskoro napuniti 24 godine, našao sam se na prekretnici koja bi oblikovala ne samo moju karijeru već i doprinos mojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Rođen u Visokom, trenutno živim u Sarajevu i pred završetkom sam studija na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Moj inžinjerski put me između ostalog, odveo sve do Bratislave, gdje sam na praksi u autoindustriji radio na projektima za velike brendove poput Peugeota, WV, Škode, Porschea i mnoge druge giganate. Ostavivši pozitivan utisak, ponude za posao nisu izostale, uz preporuke koje su mi otvorile vrata i u drugim evropskim firmama.

Ipak, nakon boravka u Slovačkoj, shvatio sam da je moje srce ostalo kod kuće, u Bosni i Hercegovini. Uvijek se sjetim naše poslovice “u svom, na svom”, koja savršeno oslikava moju odluku da odbijem te ponude i vratim se kući. Kroz projekat na fakultetu, pri kojem smo počeli razvijati VTOL UAV letjelicu za prestižno takmičenje Teknofest u Turskoj. Ono je ujedno i najveće avijacijsko-tehnološko takmičenje u svijetu, koje svake godine privuče ogroman broj ne samo takmičara, nego i bitnih ljudi u svijetu tehnologije poput počasnog gosta ove godine, Elona Muska. Samo liderstvo u tom projektu mi je dalo priliku da vidim koliko možemo postići kada se udružimo i radimo na nečemu što može biti od koristi cijeloj zajednici. Posljednjih pola godine intenzivno radimo na razvoju letjelice i nalazimo se u završnoj fazi pripremanja prototipa.

Inspirisan podrškom javnosti i privrede, zajedno s timom entuzijasta, odlučio sam da budem dio inicijative za osnivanje prve kompanije u Bosni i Hercegovini koja će se baviti razvojem i proizvodnjom domaćih VTOL UAV letjelica, kao i razvojom, distribucijom i proizvodnjom tehnoloških proizvoda i usluga. Sve ovo ćemo realizirati pod brendom WILLTECH.

Ova odluka odražava moje duboko uvjerenje da moramo preuzeti odgovornost za razvoj naše države. Često čujemo kako država “nije ništa dala”, ali rijetko se zapitamo šta smo mi dali njoj. Trend odlaska iz zemlje u potrazi za “boljim” često zanemaruje činjenicu da vrijednosti i dostignuća zahtijevaju trud i odricanje. Vjerujem da nije uvijek najlakši put onaj koji vodi do najvećih uspjeha, posebno kada je u pitanju naša domovina, za koju nemamo alternativu.

Moj cilj je pokazati da je moguće uspjeti i doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine, gradeći nešto značajno ovdje, na našem tlu. Kroz ovaj poduhvat, nadam se da ću inspirisati druge da prepoznaju vrijednost i potencijal koji naša zemlja nudi, te da zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas.

JA OSTAJEM U BOSNI I HERCEGOVINI! 🇧🇦

Kalem Malik, General direktor WILLTECH-a

(MiruhBosne)

Previous U Bugojnu održana promocija knjige ” Od Batona do Kulina – skrivena historija Bosne”
Next "Sniper Alley Photo": U petoj epizodi njemački fotoreporter Peter Kullmann govori o "vikend četnicima"

You might also like

Ekonomija/Biznis

Samo tokom “crnog petka”, građani većeg bosanskog entiteta potrošili oko 350 miliona maraka

Posmatrajući statistiku, jedno je sigurno – građani Federacije Bosne i Hercegovine žive dobro. Stotine miliona maraka potrošene su samo tokom crnog petka. A, da je ekonomska kriza iza nas, pokazuju

Ekonomija/Biznis

VE Podveležje – montiran prvi vjetroagregat

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka. Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta, kojeg

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina: Broj zaposlenih u poljoprivredi porastao za sedam posto

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede za 2017. godinu. Broj zaposlenih u oblasti poljoprivrede iznosio je 154.000 i