Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik

Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melika Mahmutbegović, sa saradnicima, primila je danas u posjetu Sulejmana Zećirija iz Hadžića, više puta ranjavanog demobilisanog borca Armije RBiH, oca osmero djece, koji je prošle sedmice pronašao novčanik sa 5.000 KM, i pošteno ga vratio njegovom vlasniku.

Zajedno za Zećirijem susretu sa potpredsjednicom Mahmutbegović prisustvovala je i njegova kćerka Mirsada, učenica prvog razreda Tekstilne škole.

Želeći javno izraziti priznanje Sulejmanu Zećiriju koji je, uprkos teškoj porodičnoj situaciji, poštenje stavio iznad svega, potpredsjednica Mahmutbegović je odlučila dodijelit jednogodišnju stipendiju njegovoj kćerki za školovanje.

– Želimo podržati Vaše poštenje i Vašu borbu za porodicu. Vjerujem da je zadržavanje moralnih principa put kojim možemo ići naprijed, kazala je, uz ostalo, Mahmutbegović tokom susreta, interesujući se za uslove u kojima živi inače 13-člana porodica Zećiri.

Sulejman Zećiri, bivši borac 109. i 145. brigade Prvog korpusa Armije RBiH, koji je rat proveo na Treskavici i drugim bosanskohercegovačkim ratištima, gdje je ukupno tri puta ranjen, kazao je da nije imao dileme da li da pronađeni novac što prije vrati njegovom vlasniku.

Štaviše, odbio je namjeru vlasnika novca da ga nagradi za pošteni pronalazak.

– Meni je otac rekao da nikada ne uzimam novac koji nisam zaradio, ma u kakvoj situaciji bio, i ja tome učim i moju djecu, kazao je, uz ostali, Zećiri potpredsjednici Mahmutbegović.

Zećiri je bez zaposlenja, ali uspijeva da izdržava svoju porodicu baveći se poljoprivredom, a tokom ljeta radi i u šumi.

Najveća mu je želja da odškoluje djecu i da dočeka da njegovi sinovi dobiju zaposlenje, što mu je ranije obećavano.

Uputio je izraze zahvalnosti potpredsjednici Mahmutbegović, dodavši da mu mnogo znači što je njegova gesta prepoznata i kod nosilaca najviših dužnosti, te da će Federacija BiH pomoći školovanje njegove kćerke.

Previous Tešanjska sahat-kula dobila novog 'čuvara vremena'
Next Projektom "Pametna kuća" osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili u Londonu

You might also like

RIJEČ

Propaganda o odlascima iz zemlje: Brojke koje se napuhuju do deset puta

Skoro da nema dana a da vodeći mediji i raznorazne organizacije te pojedinci u Bosni i Hercegovini ne iznose bombastične, svakako i neprovjerene, vijesti o odlascima iz Bosne i Hercegovine.

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska izletišta i centralne šetnice za 1. maj (Foto)

Međunarodni praznik rada, 1. maj, u Bosni i Hercegovini pa i glavnom gradu Sarajevu, obilježava se znatno drugačije nego što je to bio slučaj prethodnih godina, javlja AA. Mjere uvedene

SPORT

Paljenjem Olimpijskog plamena na Koševu započeo EYOF 2019

  Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja učesnica i paljenjem Olimpijskog plamena, večeras je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu počeo 14. Evropski omladinski zimski festival (EYOF) – najveći sportski