Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Dragan Čović blokira prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH, piše NAP.

Ona je to kazala odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Denisa Bećirovića koji je ponovo danas pitao zašto država Bosna i Hercegovina još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, napominjući da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom.

– Ovo govori da nisu svi ravnopravni u Bosni i Hercegovini. Vidimo da Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednice – istakao je Bećirović.

Bosna i Hercegovina zaključila je međunarodne ugovore – Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora još 2007. godine, te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.

Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH početkom 2011. je utvrđen identičan postupak zaključivanja ovog ugovora i s Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanje ugovora. Mladen Ivanić I Bakir Izetbegović postigli su dogovor, ali Dragan Čović koči potpis.

Previous Novi Pazar šampion po broju sklopljenih brakova i natalitetu u Srbiji
Next Vujošević: Ovi momci pokazuju da s loptom funkcioniše multietnička Bosna

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ni nakon 25 godina od ubistva Blaža Kraljevića i osam pripadnika HOS-a niko nije odgovarao za ovaj zločin

Obilježavanje 25. godišnjice od likvidacije počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen-obilježju u prisustvu članova porodica stradalih, prijatelja i suboraca. Uz

NAŠI DANI

Sarajlije ozbiljno shvatile upozorenje: SVI NOSE MASKE!

Vlada Kantona Sarajevo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS jučer je donijela nekoliko zaključaka, a ministar MUP-a KS Admir Katica najavio je da će od danas biti angažovan veći broj

NAŠI DANI

Novalić: Radit ćemo 24 sata dok ne osiguramo vakcine za građane Federacije BiH

Direktor Federalnog Zavoda za zdravstvo, Davor Pehar, nije potpisao ugovore za nabavku vakcina s firmama MGM Farm Kakanj i Krajinagroup, jer ove firme, iako su poslale ponude za nabavku, nisu